Kathy Griffin
Kathy sanoo olevansa feministi. "Olen saanut kuulla miehiltä olevani liian ruma raiskattavaksi."
Julkkikset

Koomikko Kathy Griffin Trump-skandaalin jälkeen: ”Stand upilla on juuri nyt tärkeä tehtävä sananvapauden toteuttamisessa”

Yksi kuva vei koomikko Kathy Griffiniltä, 57, työt Amerikassa, mutta nyt hän kiertää muuta maailmaa sensuroimattomana ja entistä äänekkäämpänä.
Teksti: Piritta Palokangas Kuvat: Getty Images

Amerikkalainen stand up -koomikko Kathy Griffin ei arkaile tehdä pilaa kenestäkään Hollywoodissa. Joillekin Kathyn iva on jopa merkki siitä, että on edelleen julkkisten A-listalla.

Mutta raja sen välillä, mikä on hauskaa ja mikä liian ronskia, on hiuksenhieno. Sensaatiouutissivusto TMZ julkaisi toukokuussa Kathy Griffinistä kuvan, jossa hän roikottaa presidentti Trumpin mestattua, veristä päätä. Kyseessä toki oli kuminen halloween-naamio, johon oli ruiskittu ketsuppia, mutta monelle se oli liikaa. Sosiaalinen media räjähti paheksunnasta. Jopa Hillary ja Bill Clintonin Chelsea-tytär tviittasi, ettei ole koskaan hauskaa vitsailla presidentin tappamisella.

Kathy Griffiniä verrattiin Isis-terroristeihin. Hänen maanlaajuinen stand up -kiertueensa peruttiin ja CNN ilmoitti, ettei Kathylla ole enää asiaa kanavan uudenvuoden erikoislähetyksen juontajaksi, jona hänet on nähty useana vuonna. Hän joutui salaisen palvelun tutkinnan kohteeksi ja alkoi saada tappouhkauksia.

Kathy myönsi menneensä liian pitkälle ja pyysi nöyrästi anteeksi. Parin päivän päästä oli kuitenkin jo tutumpi ääni kellossa, kun hän piti tiedotustilaisuuden, jossa syytti Trumpin perhettä kiusaamisesta ja uransa tuhoamisesta.

– Olen tehnyt stand upia sota-alueella ja sairaaloissa. Haluan vain saada ihmiset nauramaan. Olen huomannut, että joskus ihmiset haluavat vitsin, joka menee vähän yli, hän puolusteli.

Kathy ei suostunut hiljenemään

Amerikka pani hänet boikottiin. Mitä teki Kathy? Ei ainakaan kuten urakonsultit kuorossa kehottivat; hän ei suostunut hiljenemään.

– Eräs kollegani soitti päivä Trump-kuvan jälkeen ja sanoi: ”Kathy, sinä olet nyt maailman tunnetuin stand up -koomikko. Tee jotain sillä! Kerro tarinasi, älä peräänny, äläkä missään nimessä pakene Trumpia. On työtäsi puhua epämukavia asioita”, Kathy kertoo puhelimitse.

Kerratessaan Trump-gatea Kathy kuulostaa yhtä nöyrältä kuin äkäinen terrieri. Hän nimittää Trumpia natsiksi ja presidentiksi, joka valittiin vahingossa.

– 90 prosenttia amerikkalaisista ei ole Trumpin kannattajia. Teemme kaikkemme saadaksemme hänet pois vallasta, hän sanoo nyt, Laugh Your Head Off -maailmankiertueensa aattona.

Kiertue alkoi lokakuun puolivälissä Aucklandista Uudesta-Seelannista. Sen jälkeen Kathy kiersi Australian, mistä suuntasi Eurooppaan. Ensi viikolla hän esiintyy Suomessa.

– Skandaalin jälkeen soitin agentilleni ja kysyin, onko olemassa maata, missä voin tehdä oikeasti pilaa Trumpista. Kaksi päivää myöhemmin tuli vastaus: Suomi. En ole aiemmin päässyt Suomeen, mutta olen aina halunnut matkustaa sinne. Mahdollisuus esiintyä Suomessa on siis unelmieni täyttymys.

Kathy sanoo, että stand upilla on juuri nyt tärkeä tehtävä sananvapauden toteuttamisessa.

– Lavalla ei ole tv-kanavan tyyppejä määrittämässä sanomisiani. Tyylini on brutaalin rehellinen, ja juuri se saa ihmiset nauramaan.

Kaikesta voi tehdä huumoria

Melbournen Comedy Theatre on täynnä ja tunnelma on odottava. Alkamassa on Kathy Griffinin show toista iltaa peräkkäin. Ja siinä hän yhtäkkiä on, koko 160-senttisessä vaarallisuudessaan, ballerinat jaloissaan, yllään sama sininen mekko kuin kohun aiheuttaneessa kuvassa. Leiskuvan punainen tukka on kynitty aivan lyhyeksi.

Onko mitään tai ketään, josta hän ei voisi tehdä huumoria?

– Ei. Moni asia on muuttunut siitä, kun aloitin 30 vuotta sitten. Esimerkiksi sanaa syöpä ei saanut silloin sanoa. Siskoni kuoli juuri syöpään. Ajoin hiukseni saadakseni hänet nauramaan. Menin tapaamaan häntä sairaalaan, ja mitä tapahtui? Siskoni purskahti nauruun, Kathy kertoo puhelimessa.

Vuonna 2016 hän julkaisi kirjan Celebrity Run-Ins: My A–Z Index, jossa hän paljastaa kokemuksiaan yli sadasta julkkiksesta.

– Amerikka vihaa minua juuri siksi, että olen niin suorapuheinen. Olen Hollywoodissa ulkopuolinen, mutta myös eräänlainen tarkkailija, hän sanoo puhelimessa.

Melbournelaisyleisö ulvoo naurusta, kun Kathy kertoo naapureistaan. Hän osti vuosi sitten kesällä hulppean kartanon Los Angelesin Bel-Airista ja sai kaupanpäällisinä naapureikseen Kim Kardashianin ja Kanye Westin.

– Eräänä päivänä Kim tuli kotiini pelkissä alushousuissa. Eikö se ole joka koomikon toiveuni? Minulla on siitä todella hyvä tarina kerrottavana, hän lupaa puhelinhaastattelussa.

Naisten pitäisi pitää enemmän yhtä

Kathy ajaa naisten asiaa, vaikka pilkkaakin kaikkea armotta.

– Todellakin olen feministi. Olen saanut kuulla miehiltä olevani liian ruma raiskattavaksi. Mielestäni paras tapa käsitellä tällaista on se, että näytän kommentoijille heidän paikkansa huumorin avulla. Olen 57-vuotias nainen, joka toimii erittäin miehisellä alalla. On mentävä vain eteenpäin eikä saa pelätä. Haluan, että nuoremmat naiset katsovat minua ja ajattelevat, että jos hän onnistui, minäkin voin onnistua. Naisten täytyisi pitää enemmän yhtä ja tukea toisiaan.

Kathy ei ole vaiennut naisiin kohdistuvista ulkonäköpaineista Hollywoodissa. Hän kertoi nenäleikkauksestaan ja rasvaimuistaan elämäkerrassaan vuonna 2009.

”Trump yrittää edelleen tuhota minut”

Lavalla Kathyn reagointinopeus on kolibrin lennon luokkaa. Hän improvisoi ja vastaa yleisön heittoihin. Kathy kertoo, että pysyäkseen täydessä terässä kiertueella hänen on suunniteltava syömisensä ja liikkumisensa tarkoin. Alkoholia hän ei juo koskaan.

Artistin tukena on 18 vuotta nuorempi poikaystävä ja kiertuemanageri Randy Bick. Pariskunta tapasi Los Angelesissa ruokafestivaaleilla kuusi vuotta sitten.

– Hän on tavallinen kiva mies, ei yhtään Hollywood-tyyppi.

Melbournelaisyleisö taputtaa seisaaltaan shown päätteeksi.

– Se Trump-kuva melkein tuhosi minut, ja usko vaan, että Trump yrittää edelleen tuhota minut. Minulla ei ole kotimaassani edessä yhtään päivää, josta saisin palkkaa. Mutta sain mahdollisuuden päästä matkustamaan ympäri maailmaa ja kertomaan tarinani, Kathy sanoo puhelimessa.

Mutta mitä tapahtuu, kun muu maailma on kierretty? Onko Kathy Griffinillä enää uraa Amerikassa? Ehkä vastaus selviää vasta vuonna 2020, kun USA:n seuraava presidentti valitaan.

X