Julkkikset

Kotiliesi: Kirjolla-sarjan Topi Borgin elämä muuttui, kun hän alkoi puhua autismistaan – Anne-Mari-äiti: ”Topi sai ymmärrystä ja tukea, jota tarvitsi”

Tuoreen Kotilieden lämpimässä haastattelussa Kirjolla-sarjasta Tuttu Topi Borg ja hänen äitinsä Anne-Mari Borg puhuvat autismin vaikutuksesta elämään.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Sara Pihlaja

Topi Borg ja Anne-Mari Borg antoivat yhteishaastattelun Kotiliedelle.

Tuoreen Kotilieden lämpimässä haastattelussa Kirjolla-sarjasta Tuttu Topi Borg ja hänen äitinsä Anne-Mari Borg puhuvat autismin vaikutuksesta elämään.

Uusimman Kotiliesi-lehden haastattelussa Topi Borgin, 29, äiti Anne-Mari Borg, 56, muistelee, että ennen murrosikää Topi ei halunnut keskustella autismistaan.

”Yläasteen alussa hän meni sopeutumisvalmennuskurssille, jossa hän oppi puhumaan asiasta. Sen jälkeen Topin elämä helpottui. Hän sai omat voimansa käyttöön ja käänsi erilaisuuden voimavarakseen.”

Topi kertoo haastattelussa, että puutarhuriopinnot ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen olivat hänen nykyisen psyykensä muodostumisen kannalta tärkeää aikaa.

”Minusta tuli tyynen humoristin ja pienen mahtailijan sekoitus. Koulussa en ensin halunnut kertoa olevani autisti, koska halusin teeskennellä normaalia ihmistä. Minulla oli sellainen vaihe. Mutta onneksi minulle ei tullut goottivaihetta!”

Lehdessä kerrotaan, että opiskelujen alkuaikoina vain erityisopettaja tiesi Topin autismista.

”Kun asuntolassa syntyi pientä kärhämää Topin lainattua toisten sampoota ja hammastahnaa, pidettiin keskustelutilaisuus. Sen jälkeen Topi antoi luvan kertoa autismistaan. Se muutti koko tilanteen toiseksi. Topi sai semmoista arjen ymmärrystä ja tukea, jota hän tuolloin tarvitsi. Muidenkin oli mukavampi olla, kun he siihen asti olivat ihmetelleet Topin käytöstä”, Anne-Mari kertoo haastattelussa.

Kirjolla-sarjan seuraajat ovat takuulla huomanneet, että Topissa on rutkasti hyviä puolia. Kotilieden haastattelussa Anne-Mari paljastaa, millaisia Topin parhaat puolet ovat äidin näkökulmasta.

”Topi on hyväntahtoinen. Hän on rikastuttanut perhe-elämäämme monin tavoin. Hänellä on virkistävä taito ilmaista ajatuksiaan ja huomioitaan. Asiat voivat näyttää kovin erilaiselta Topin kertoessa niistä. Se on ollut meidän perheellemme tosi iso ilo ja riemun aihe.”

Lue Topi ja Anne-Mari Borgin koko haastattelu Kotilieden verkosta tai Kotiliesi-lehdestä 11/2023!

X