Kuningatar Camilla on huumorintajuinen nainen.
Koirat ja hyväntekeväisyys ovat lähellä kuningatar Camillan sydäntä.
Julkkikset

Kuka oikeastaan on kuningatar Camilla? Varttui ponien parissa, oli ”Britannian vihatuin” + 8 muuta faktaa uudesta kuningattaresta

Kuningatar Camilla on maanläheinen nainen, jonka moni kuitenkin muistaa 1990-luvun kohuotsikoista. Listasimme 10 faktaa kuningas Charlesin puolisosta.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: MVPhotos

Britannian pitkäaikaisimman kuningattaren Elisabetin kuoleman jälkeen brittihovi sai uudet hallitsijat: kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan.

Camilla Mountbatten-Windsor on pitänyt melko matalaa profiilia julkisuudessa, vaikka hän on ollut jo 17 vuotta kuningashuoneen virallinen jäsen.

Mitä kuningatar Camillasta oikeastaan tiedetään?

1. Varttui maaseudulla ponien parissa

Camilla Rosemary Shand syntyi Lontoossa, King’s Collegen sairaassa 17. heinäkuuta 1947 äitinsä Rosalindin ja isänsä Brucen esikoiseksi. Hän asui lapsuutensa itäisessä Sussexissa, noin 80 kilometrin päässä Lontoosta.

Perhe, jolla oli Rosalind-äidin puolelta aatelista taustaa, asui maalaiskylässä, ja heillä oli poneja ja koiria.

Camillan äiti antoi usein Camillan ja hänen pikkusiskonsa Annabelin lähteä ratsain telttaretkille South Downsin maastoon, joka on kumpuilevaa nurmea. Nykyään alue on kansallispuistoa.

2. Camilla on ollut ”oikeissa töissä”

Camillan ensimmäinen työpaikka oli Colefax & Fowler -sisustusliikkessä, jossa hän toimi vastaanottovirkailijana.

Työpaikka ei ollut pitkäaikainen, sillä lyhyen rupeaman jälkeen nuori neiti sai kertalaakista potkut saavuttuaan töihin myöhässä.

3. Camilla tapasi Charlesin ensimmäistä kertaa 1970-luvun alussa

Camillan ja Charlesin ensikohtaamisesta 1970-luvun alussa on monenlaisia tarinoita.

Yhden version mukaan Camilla avasi keskustelun Charlesin kanssa kehumalla yhtä hänen poneistaan: ”Tuo on hieno eläin, sir.”

Toisen version mukaan Camillan avausrepliikki oli huomiota herättävämpi: ”Minun isoisoäitini ja sinun isoisosisäsi olivat rakastavaisia.”

Todennäköisin versio tapaamisesta löytyy Jonathan Dimblebyn kirjoittamasta prinssi Charlesin elämäkerrasta. Chileläisen suurlähettilään tytär Lucia Santa Cruz kertoi löytäneensä Charlesille ”juuri oikean tytön”, ja järjesti heille tapaamisen. Dimblebyn mukaan Charles menetti sydämensä Camillalle heti ensikohtaamisella.

Pari tapaili hetken, mutta elämäntilanteet eivät kohdanneet. Charles oli laivastossa, ja Camilla meni naimisiin Andrew Parker Bowlesin kanssa vuonna 1973. Camilla ja Andrew erosivat vuonna 1995.

4. Camilla pyysi lapsensa kummiksi Charlesia

Camillan ja Andrewin esikoinen Tom syntyi vuonna 1974. Kummiksi he pyysivät ystäväänsä prinssi Charlesia, ja hän vastasi myöntävästi.

Laura-tytär syntyi vuonna 1978.

5. Camilla rakastaa sekä maaseutua että kulttuuria

Camilla rakastaa maaseutua, Skotlantia, balettia, teatteria ja oopperaa. Lisäksi Camilla on itse taiteellinen ja pitää maisemien maalaamisesta.

Taidemaalaus on yhteistä kuningas Charlesin kanssa, mutta myös Camillan Laura-tytär jakaa rakkauden – hän on tehnyt pitkän uran taidekuraattorina.

6. Camillasta ei alun perin pitänyt tulla kuningatarta

Virallisesti Camillan nykyinen titteli on ”queen consort” eli kuningatarpuoliso. Julkisuudessa Camillasta kuitenkin tullaan todennäköisesti puhumaan kuningattarena.

Kun Charles ja Camilla menivät naimisiin vuonna 2005, julkistettiin tieto, että Camillasta ei tulisi koskaan kuningatarta vaan ”prinsessapuoliso”. 2000-luvun alkupuolella yleinen suhtautuminen Camillaan oli vielä kylmähköä. Charlesin ja prinsessa Dianan myrskyisä avioliitto, avioero ja Dianan surullinen kohtalo olivat tuoreessa muistissa, eikä Camilla nauttinut kansan suosiota.

Kuningatar Elisabet kuitenkin myöhemmin toivoi, että Camillasta tulisi jonain päivänä ”kuningatarpuoliso” eikä prinsessa.

”Kun pojastani Charlesista aikanaan tulee kuningas, tiedän että annatte hänelle ja Camillalle samanlaisen tuen, jonka olette antaneet minulle. Vilpittömin pyyntöni on, että kun se aika tulee, Camilla tulee tunnetuksi kuningatarpuolisona”, totesi kuningatar Elisabet kirjeessä helmikuussa 2022.

7. Brittilehdistö kutsui Camillaa Britannian vihatuimmaksi naiseksi

Kun Diana ja Charles erosivat 1990-luvun puolivälissä, virallisesti vuonna 1996, Camillasta puhuttiin rikkimenneen avioliiton kolmantena pyöränä. Kansan sympatiat olivat Dianan puolella, ja brittilehdistö kutsui Camillaa Britannian vihatuimmaksi naiseksi.

Camilla ei juuri noussut puolustamaan itseään, vaikka todellisuudessa häntä on vaikea vihata. Lähipiiri kutsuu häntä tavalliseksi, vakaaksi, omana itsenään viihtyväksi leidiksi, jolla on huumorintajua ja joka ei ota itseään liian vakavasti.

8. Camilla on tehnyt valtavasti hyväntekeväisyystyötä

Kun Camillasta tuli virallisesti kuningasperheen jäsen, hän on tehnyt valtavasti työtä hyväntekeväisyyden parissa.

Hän on tukija tai johtaja noin sadassa hyväntekeväisyysjärjestössä. Erityisesti tietyt teemat toistuvat: terveys, lukutaito, vanhukset, naiset, seksuaalisen väkivallan ja kotiväkivallan uhrit, eläimet, tanssi ja taiteet.

Camilla on myös perinyt joitain hyväntekeväisyysjärjestöjä kuningatar Elisabetilta, kuten koirien ja kissojen pelastuskeskus Battersean ja kuninkaallisen kirjontakoulun (The Royal School of Needlework).

9. Camilla rakastaa koiria

Rottweiler, muistetaan prinsessa Dianan väitetysti kuvailleen Camillaa takavuosina.

Mutta kuten kuningatar Elisabet rakasti corgejaan, kuningatar Camilla rakastaa jackrussellinterriereitään. Koska kuningasperheellä on jo kaksi koiraa, edesmenneen kuningatar Elisabetin corgit asuvat vastaisuudessa prinssi Andrew’n hoivissa.

Camilla on myös Medical Detection Dogs -hyväntekeväisyysjärjestön suojelija. Järjestö kouluttaa koiria tunnistamaan hajuaistinsa avulla esimerkiksi syöpää ja muita sairauksia.

10. Camillan nimettömässä komeilee perintösormus

Camilla ja Charles esiintyivät ensimmäistä kertaa julkisuudessa pariskuntana vuonna 1999 , ja vuonna 2003 he muuttivat yhdessä kuninkaalliseen Clarence Housen residenssiin.

Camilla ja Charles menivät naimisiin vuonna 2005. Camillan sormus on perintökalleus, joka kuului aikoinaan Charlesin isoäidille. Sormuksessa on viiden karaatin smaragdihiottu timantti, jota reunustaa kolme pienempää timanttia.

Lähteet: The Washington Post, The New York Times, Reader’s Digest, Vanity Fair

Lue myös: Kuninkaallinen uusperhe – Camillan lasten myötä hovissa on kokkiohjelmajulkkis ja kaksospojat

X