Julkkikset

Kun Ilkka Kanerva sairastui vakavasti, Elina Kanerva kunnioitti hänen toivettaan ja kertoi vain yhdelle ihmiselle: ”Ilman äitini tukea tämä olisi ollut vielä vaikeampaa”

Ilkka Kanervan leski Elina Kanerva on huomannut, että suruprosessin keskellä on hyvä lähteä välillä ihmisten pariin.

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Elina Kanerva.

Ilkka Kanervan leski Elina Kanerva on huomannut, että suruprosessin keskellä on hyvä lähteä välillä ihmisten pariin.

Elina Kanerva on löytänyt omia tapoja surra pitkäaikaista kumppania, keväällä edesmennyttä puolisoaan, kansanedustaja Ilkka Kanervaa. Elina on huomannut, että esimerkiksi kuvien ja muistojen jakaminen auttaa.

– Jaan niitä somessani aina, kun tuntuu siltä. Postaan suoraan sydämestä, se on yksi surutyön prosessi.

Hän on myös huomannut, että ihmisten parissa oleminen tekee hyvää. Elina muutti vasta Turusta Helsinkiin, lähemmäs tytärtään.

– Totta kai ajattelen Ilkkaa tosi paljon, joka päivä. Mutta minun tarvitsee olla ihmisten ilmoilla. Sosiaalisissa kanssakäymisissä suru unohtuu välillä, Elina kertoi tällä viikolla Greenfit Ruoholahti -kuntosalin avajaisissa.

Äidin tuki

Ilkka ei halunnut kertoa sairastumisestaan kenellekään, vaikka hänen kaventunut olemuksensa pistettiin parin yhdessäkin liikkuessa merkille.

– Ilkka pysyi positiivisena ja elämänmyönteisenä, mutta alusta asti hänellä oli toive, ettei sairastumisesta kerrota. Äitini tiesi, ja Ilkka tiesi, että hän tietää. Ilman äitini tukea tämä olisi ollut vielä vaikeampaa. En olisi voinut keskustella kenenkään ulkopuolisen kanssa, ja se olisi ollut todella vaikeaa. Sitä Ilkka ei halunnut.

Elina on huomannut, että puolison poismenon jälkeen hänen on täytynyt ottaa enemmän vastuuta päätöksistä ja valinnoistaan.

– Ilkalla oli hyvät sosiaaliset taidot ja kysyin aina kaikesta hänen mielipidettään, jos minua vaikka pyydettiin johonkin. Olen huomannut, että menin hänen mielipiteidensä mukaan. Nyt mietin usein, että miten Ilkka haluaisi, että tämän hoidan.

X