Julkkikset

Kuun kiertoa tarkasti aistiva Meri Mort löysi itsestään uudenlaisen naiseuden tavattuaan puolisonsa: ”Seksikäs mies ottaa naisen vastaan kokonaisuutena”

Joogaohjaaja ja kirjailija Meri Mort aistii tarkasti kuunkiertoa ja omia kuukausittaisia syklejään. Ne vaikuttavat suuresti myös parisuhteeseen ja seksielämään. – Tiedän kyllä tarkkaan, missä kohtaa kuu kiertää Merin sisäisellä kiertoradalla, ja hyvä niin, sanoo hänen puolisonsa Pete Leppänen.

Teksti:
Leeni Peltonen
Kuvat:
Heli Hirvelä/Otavamedia

Merin ja Peten häitä vietettiin kaksi vuotta sitten kirjailijatalo Villa Kivessä Helsingin Töölönlahdella. Häälahjoiksi he saivat ruokaa, sillä juhlat olivat nyyttikestit. Ystävät kaiversivat vesimeloneista pääkalloja ja leipoivat mustan hääkakun.

Joogaohjaaja ja kirjailija Meri Mort aistii tarkasti kuunkiertoa ja omia kuukausittaisia syklejään. Ne vaikuttavat suuresti myös parisuhteeseen ja seksielämään. – Tiedän kyllä tarkkaan, missä kohtaa kuu kiertää Merin sisäisellä kiertoradalla, ja hyvä niin, sanoo hänen puolisonsa Pete Leppänen.

Molemmat muistavat hyvin sen hetken, ensimmäisen kohtaamisen joogafestivaaleilla viisi vuotta sitten.

Pete Leppänen kiinnitti huomionsa tummaan ja kauniiseen lettipäiseen naiseen. ”Inkkarityttö” osoittautui joogaohjaaja Meri Mortiksi, jota Pete pian pyysi saada haastatella tekeillä olevaan joogakirjaansa. Kun tapaaminen toteutui, haastattelutuokio venyi ja venyi, ja lähdön hetkellä juttu ei ollut katketa ollenkaan.

Kiinnostus jäi kytemään, mutta vasta pinnan alle. Merin edellinen parisuhde oli hiljattain päättynyt, ja hän oli juuri päättänyt viettää sinkkukesän omalla tyylillään eli keskittyä meditoimiseen, joogaamiseen ja ystävien kanssa tanssimiseen.

– Tosin olin puoli vuotta aiemmin manifestoinut itselleni täydellisen kumppanin. Olin päättänyt, että nyt saavat random-tyypit riittää. Unelmamieheni tykkäisi metallimusiikista, ja hän olisi tumma ja komea. Hän tulisi hyvin juttuun ystävieni kanssa. Hän rakastaisi matkustelua ja olisi kasvissyöjä. Hän ymmärtäisi kulttuurin ja taiteen päälle. Ja jos hän soittaisi jotain instrumenttia, niin mielellään sitten kitaraa, Meri kertoo hymyillen.

”Pidin Peten kypsyydestä”

Meri kävi muina naisina Huuto!-bändin keikalla; sen, jossa Pete soittaa kitaraa.

– Silloin näin hänet lavalla: ihan sairaan komea ja ryhdikäs. Ja muutenkin juuri se mies, jonka ääriviivat olin listaani luonnostellut.

Sitten seurasi pientä tapailua, mutta ei mitään vakavaa. Kunnes Pete sanoi sen ääneen.

– Peten viesti oli, että hän on kiinnostunut mutta ei halua kiirehtiä. Sitten kun olen valmis, hän pyytää minut romanttisille treffeille. Se oli kauniisti sanoitettu ja samaan aikaan tosi miehekästä. Pidin siitä kypsyydestä: aikuinen mies sanoo, mitä haluaa, mutta ei hoputa, Meri sanoo.

– Jo ensi silmäyksellä pidin Meristä ulkoisesti. Ja sen jälkeen pidin kaikesta muustakin: eloisuudesta ja iloisuudesta kaikkein eniten, Pete sanoo.

Aika pian sen jälkeen Pete kantoi kamppeensa – Meksikosta tuodut tekstiilit sekä kirjat, levyt, mustat lierihatut ja vanhan nojatuolinsa – Merin punavuorelaiskaksioon. Ja tietysti joogamattonsa.

Ne kohtasivat Merin vaateröykkiöt, korut, kirjat, maalaukset ja aasialaiset esineet. Ja tietysti joogamaton.

Kuukautisiin liittyy yhä häpeää ja epätietoisuutta

Naiseuden ytimestä ja voimasta kertova Merin kirja Lumoava nainen – Tunne villi voimasi ilmestyi alkuvuodesta. Se on tunnelmallinen tietokirja kuun kierrosta ja kuukautisista ja vahvasti Merin näköinen; hänen äänessään ja kuvituksissaan on mystis-spirituaalinen ote, mutta tekstiä keventävät arkiset havainnot ja tarinat.

– Jos en muista, että minulla on kuukautiset, huomaan sen lyhyestä pinnasta ja housujen kiristämisestä vatsan kohdalta, Meri kertoo.

Meri Mort ja Pete Leppänen
Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi valmistunut Meri tekee joogaohjauksen rinnalla kuvituksia. Kodin seinillä on paljon Merin tekemää taidetta, kuten olohuoneessa hänen maalaamansa toisinto Oscar Parviaisen maalauksesta.

Kuun kiertoa – nouseva kuutäysikuu – laskeva kuu – uusikuu – on kautta aikojen verrattu naisen sykliin. Kirjansa avulla Meri halusi auttaa lukijoita ymmärtämään näitä molempia rytmejä. Hän itse vietti jo lapsena unettomia öitä täydenkuun aikaan ja on aina ollut kiinnostunut taivaalla tapahtuvasta rytmistä, jota muinaiset kulttuurit toivat esille taiteessaan ja arkkitehtuurissaan.

– Joogan harjoittajat ovat Suomessa suuremmaksi osaksi naisia, joten retriiteillä ja naisten piireissä puhe kääntyy herkästi kuukautisiin. Huomasin, kuinka paljon teemaan liittyy yhä häpeää ja epätietoisuutta, Meri sanoo.

– Kuukautisia pidetään enemmän rasitteena, jotka herkästi lääkitään tunnottomiksi, kuin aikana, jona voisi mennä unennäköön vastaanottamaan oivalluksia alitajunnasta. Parin päivän hiljentäminen lisää vastustuskykyä, ruokkii luovuutta ja energisoi tulevaan kuukauteen.

Suorittaminen teki sairaaksi

Meri ei itsekään aina ole osannut kuunnella kehoaan. Alle kolmekymppisenä joogaopettajana hän piti vaativia asanatreenejä ja edellytti itseltään timmiä kroppaa ja kurinalaista elämää. Tiukka vegaani vahti syömisiään ja suoritti elämää. Ja sairasti samalla migreeniä ja selkäsärkyjä.

– Vuosikausia vedin vatsaa sisään. Yritin niin kauheasti olla nätti nainen, ahkera opiskelija ja hyvä joogi, Meri kuvailee.

– Olin väsynyt älyllistämiseen ja jatkuvaan pinnistelyyn omien rajojen ylittämiseksi. En osannut enää tunnistaa omia tarpeitani.

Kun hän täytti kolmekymmentä, jotain tapahtui. Naistenpiireissä, joita Meri nykyään ohjaa, jaetaan sisarellisesti tunteita ja kokemuksia.

– Uskalsin itkeä julkisesti ja luottaa muiden naisten kannattelevaan voimaan. Vapauduin kulkemaan omaa polkuani, kun tunnistin itsessäni modernin villin naisen, autenttisen itseni, Meri sanoo.

Samaan aikaan elämään tuli Pete, ja Meri löysi itsestään uudenlaisen pehmeyden, aiempaa monipuolisemman naiseuden.

”Ovulaation aikana minulla on mehukas olo”

Kuusi vuotta Meriä vanhempi Pete on Like Kustannuksen kustannuspäällikkö, kirjallisuuden, underground-liikkeen ja kitararockin kyllästämä mies. Hän on uuden ajan mies, yhdistelmä voimaa ja herkkyyttä.

– Uskon, että vaikeat asiat on parempi puhua halki kuin padota sisälleen. Meissä kaikissa on herkkyyttä, muoto vain vaihtelee, Pete sanoo.

Hänen ei ole vaikeaa elää Merin kuukausittaisen kierron rytmissä.

– Meri ei kauheasti peittele tuntemuksiaan, joten tiedän kyllä koko ajan, missä vaiheessa kiertoa mennään. Jos Meri on kiukkuinen tai ahdistunut, mitä tapahtuu hyvin harvoin, syynä on tietty vaihe kuukaudesta, Pete sanoo.

Meri kutsuu kuukautisia edeltävää herkkää vaihetta pesänrakennuspäiviksi: silloin on tärkeää valmistautua vuotopäiviin tekemällä elämä mahdollisimman selkeäksi ja helpoksi.

Yleensä aina iloinen ja energinen Meri saattaa tuolloin kotiin saavuttuaan purskahtaa itkuun jo eteisessä. Hän kutsuu kuukautisia edeltävää herkkää vaihetta pesänrakennuspäiviksi: silloin on tärkeää valmistautua vuotopäiviin tekemällä elämä mahdollisimman selkeäksi ja helpoksi.

– Pyrin karsimaan vuotopäivistä turhan tekemisen ja suorittamisen, annan itselleni luvan levätä ja kääntyä sisäänpäin. Palelen silloin herkästi ja tarvitsen paljon unta, Meri sanoo.

Seksielämään on kuukausittaisella kierrolla iso vaikutus.

– Ovulaation aikana minulla on mehukas olo, ja alitajunnasta nousee eroottisia mielikuvia. On fyysisesti aktiivinen olo, ja silloin on helppo ilmaista halukkuutta. Juuri ennen kuukautisia tunnen helposti ahdistusta, johon mieluusti haen rentoutta rakastelun kautta, Meri sanoo.

Myös miehillä on kuukausittainen syklinsä

Myös miehillä on Merin mukaan omat syklinsä. Miehen päivittäinen sykli perustuu testosteronitasoon.

– Aamuisin testosteronia on eniten, joten aamurakastelu voi olla monen mieleen. Myös tarkkuutta vaativat tehtävät ja ajatustyö hoituvat parhaiten aamuisin. Iltaisin testosteronitaso on alimmillaan ja on hyvä tehdä jotain rentouttavaa, kuten urheilla rennosti. Esimerkiksi päivästä palauttava jooga on tosi hyvä idea! Tai kumppanin syliin nappaaminen.

Miesten kuukausittaista sykliä ei ole juuri tutkittu, mutta Merin mielestä olisi liian putkinäköistä ajatella, ettei sellaista olisi.

– Patriarkaalisessa maailmassa, jossa tehokkuutta arvostetaan, saattaa olla haastavaa ajatella, että mieskin tarvitsee lepoa ja sisäänpäinkääntymistä. Olisiko tässä selitys kuuluisalle miesflunssalle, Meri naurahtaa.

Meri Mort ja Pete Leppänen
Merin ja Peten kotona näkyy muistoja maailmanmatkoilta. Petelle erityisen rakas maa on Meksiko.

”Hassuttelu on seksikästä!”

Meri pitää kehollista itsetuntemusta tärkeänä. Nautinnon tuottamista ei pidä odottaa vain kumppanilta, vaan sitä tulee itse luoda elämäänsä.

– Seksuaalisuus on meille valtavan tärkeää, elämän pohjavire. Kun on yhteydessä omaan seksuaalisuuteensa ja kun siihen ei liity minkäänlaista häpeää, se on todellinen ydinvoima, Meri sanoo.

– Jos elämä on kuivaa, ilotonta ja rutinoitunutta, silloin ei myöskään lantio keinahtele eivätkä syvät mehut virtaa. Tarvitsen positiivista palautetta kumppaniltani. Paras tapa saada huomioni on kehua ja koskettaa hellästi ja kiireettömästi. Tai yllättää kaappaamalla syliin.

Keholliset kokemukset ovat muuttuneet iän myötä, kun omat tarpeetkin ovat muuttuneet.

– Nuorempana halusin tuntea omat rajani ja oppia tietämään lisää siitä, mikä on kiihottavaa, joten kaikenlaista piti kokeilla. Nykyään seksi lähtee luonnollisuudesta, leikistä ja kujeilevasta energiasta. Hassuttelu on seksikästä!

Mies on Merin silmissä seksikäs silloin, kun pystyy ottamaan vastaan naisen kokonaisuutena, pyyhkimään kyyneleet silmistä ja myös nauttimaan naisen villistä ja vapaasta voimasta. Ja olemaan itse sekä herkkä että määrätietoinen.

– Vähempään ei kannata tyytyä, Meri sanoo.

”Vihanpito syö ihmistä”

Sekä Pete että Meri ovat harjoittaneet pitkään joogaa, ja se on luonnollinen osa heidän arkeaan. He joogaavat yhdessä ja erikseen. Kun toinen on matolla, toinen kunnioittaa sitä olemalla hiljaa.

– Se onkin ainoa tapa saada Meri hiljenemään, Pete vinoilee ja silittää samalla hellästi Merin kämmenselkää.

Huomaavaiset puheet ja pienet eleet kertovat kemiasta, joka pariskunnan välillä vallitsee. Siksi arki myös toimii: temperamenttinen pari voi kyllä suutahtaa, mutta riidat kestävät harvoin pariakymmentä minuuttia kauemmin. Eivätkä koskaan yön yli.

Riidanaiheet ovat arkisia, ja kinaa syntyy esimerkiksi siivouksesta, jota molemmat inhoavat. Pete vain sattuu olemaan äärimmäisen järjestelmällinen ihminen, ja Meri taas on – rönsyilevämpi. Mutta kaksion neliöihin molemmat mahtuvat silti hyvin.

– Vihanpito syö ihmistä. En kestä ihmisiä, jotka eivät osaa pyytää anteeksi tai kiittää, Pete sanoo.

Ehkäisypillereiden lopettaminen lopetti myös migreenit

Hormonivalmisteet kuuluvat nykyään monen naisen elämään. Ehkäisypillerit ja vaihdevuosien hormonilääkkeet säätelevät kiertoa. Miten naiseuden voimaa voi silloin aistia?

– Jokainen nainen tekee omat ratkaisunsa, ja eri elämänvaiheessa tarpeet ovat erilaiset. Vaikka hormonilääkitys hämärtääkin naisen luonnollista kiertoa, voi silti aistia kehon tuntemukset ja kuun kierron, Meri sanoo.

Hän käytti itsekin aiemmin ehkäisypillereitä, mutta ei enää. Hän koki lopettamispäätöksen suurena vapautumisena.

– Kuin sumu olisi hälvennyt päästä: migreenit loppuivat, ja aloin haistaa ja maistaa tarkemmin kuin ennen, Meri kuvailee.

Meri Mort ja Pete Leppänen
Meri on herätellyt Petessä itsetutkiskelua ja hionut teräviä kulmia pyöreämmiksi. Enää Pete ei kiihdy nollasta sataan yhtä nopeasti kuin ennen vaan saattaa laskea jopa kymmeneen.

Pariskunnalla ei ole lapsia, eikä asia ole juuri nyt ajankohtainen – mutta ei myöskään ”poissuljettu mahdollisuus”.

– Odotan mielenkiinnolla, mitä kehossani tapahtuu iän myötä. Miten ruumistani ja sen tuntemuksia muuttaa se, jos esimerkiksi saamme joskus lapsen. Tai millainen kokemus vaihdevuodet tulevat olemaan. Naisen elämässä parasta on juuri se, että se on jatkuvaa muutosta. Seksuaalisuudenkaan ei tarvitse pysyä samanlaisena, Meri sanoo.

Luomisen tuskaa kaksion molemmissa huoneissa

Luomisen tuskaa ähistiin viime talvena punavuorelaiskaksion molemmissa huoneissa. Meri kirjoitti Lumoavaa naista ja Pete omaa kirjaansa.

Peten ja Lari Salomaan yhdessä kirjoittama teos Kahvivallankumous ilmestyy elokuussa. Se on tarina kahvin matkasta brasilialaiselta luomutilalta suomalaiseen kahvipöytään – ja kannanotto eettisemmän, ekologisemman ja laadukkaamman kahvin puolesta.

– Tällä menolla kahvia ei enää riitä 30 vuoden kuluttua. Kahvintuotanto on tavallaan jäävuoren huippu. Kahvin tarinan avulla voi hahmottaa yleisemminkin nykyisen ruoantuotannon ongelmia, Pete sanoo.

Meri on toiselta ammatiltaan kuvittaja, ja hänen kädenjälkensä näkyy yli kymmenessä lastenkirjassa. Seuraavaksi hän kirjoittaa ja kuvittaa henkistä kirjaa pienille lapsille. Joogaohjaajien kouluttaminen ja naisten piirien, retriittien ja workshopien ohjaaminen täyttävät arjen.

Jooga ei ole vain henkistyneiden nuorten naisten puuhaa

Kerran kuussa Meri ohjaa Mustaa joogaa. Idea siitä syntyi Merin ja Peten aamuisessa joogahetkessä kotona.

– Olen aina kuunnellut metallimusaa, ja olin teininä goottityttö. Yhtenä aamuna joogasin jälleen tumman musiikin tahdissa, ja silloin Pete keksi sen, Meri kertoo. Miksi joogaan ei voisi yhdistää raskaampaakin musiikkia, joka ehkä houkuttelisi kokeilijoiksi aivan uudentyylisiä ihmisiä?

Tämä on yksi tapa laajentaa käsitystä joogasta: se ei ole vain henkistyneiden ja notkeiden nuorten naisten puuhaa. Ihmisyyteen kuuluu myös tummia värejä, ahdistusta ja paineita. Raskaammalla musiikilla joogaan tulee enemmän sävyjä, ja harjoitukseen voi tuoda tietoista työskentelyä omien varjojensa kanssa.

– Elämä ei ole pelkästään happy-happy-joy-joy. Siksi joogallakaan ei pidä tavoitella pelkästään onnellisuutta vaan itsensä löytämistä aitona, kokonaisena ihmisenä, Meri sanoo.

Haastattelu on julkaistu alun perin Anna 30/18 -numerossa. Lue lisää kiehtovia Annan Suhteet-tarinoita.

X