Julkkikset

Kylli Kukk: ”Rakkaus muutti ruokavalion”

Kakkuaddiktio sai väistyä, kun Kylli Kukk tapasi miehen, joka syö terveellisesti. Uusi ruokavalio on poistanut pöhötyksen ja tuonut virtaa.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Heli Hirvelä

Kakkuaddiktio sai väistyä, kun Kylli Kukk tapasi miehen, joka syö terveellisesti. Uusi ruokavalio on poistanut pöhötyksen ja tuonut virtaa.

Viime keväänä joogaopettaja Kylli Kukkin elämässä tapahtui muutos.

– Rakastuin mieheen, joka syö superterveellisesti. Vaikka emme asu yhdessä, hän sai minut muuttamaan ruokavalioni terveellisempään suuntaan.

Eihän Kylli roskaa syönyt ennenkään. Ruoka oli kasvispitoista luomu- ja kotiruokaa – höystettynä säännöllisellä herkuttelulla. Miehen myötä perusmotto muuttui silti täysin.

– Ennen sanoin, että kakku päivässä pitää psykiatrin loitolla. Olin sokeriaddikti. Nyt olen jättänyt tyhjät kalorit pois ja tuijotan ruoan ravintoaineita. Edelleen vähän katselen kakkuja sillä silmällä, mutta olen pystynyt pysymään niistä erossa.

Kakkujen sijaan Kylli himoitsee salaattia, vehnänorasta, spirulinaa, avokadoa, hapankaalia ja chian-siemeniä. Hän oli tietoinen niiden voimasta jo ennen rakastumista, mutta ei koskaan syttynyt superruoille niin paljon, että olisi ottanut ne pysyvästi ruokavalioonsa.

– Kaikelle on aikansa. Nyt olen todella innostunut. Tiedostan, että vehnä, sokeri ja maito aiheuttavat elimistössäni hiljaista tulehdusta. Haluan tukea solujani hyvillä raaka-aineilla, koska rakastan kehoani. Mielessäni näen, miten solut kehräävät ja sanovat: ”kiitos Kylli, kun annat meille lehtivihreää”.

Yhtenä motivaattorina uuteen ruokafilosofiaan on ollut Kyllin äiti, joka sairastui leukemiaan ja parantui siitä.

– Sairauden myötä olen ollut entistä tietoisempi siitä, että solut eivät jaksa vaan vanhenevat ja sairastuvat, jos eivät saa hyviä raaka-aineita.

Lue lisää: Kotimaista superruokaa

Vauvanruokaa aikuiselle

Kyllin aamut alkavat useimmiten smoothiella – kuten ennenkin. Nyt erona on, että smoothie on ”buustimpi”. Pelkät marjat ja hedelmät eivät enää riitä, vaan mukana on myös kookosvettä, hyviä rasvoja, msm-jauhetta, chiaa, avokadoa ja lehtivihreää.

Pirtelö on niin täyttävä, että Kylli syö seuraavan kerran vasta myöhään iltapäivällä. Tyypillinen lounas on lohella ja mozzarellalla tai vuohenjuustolla täydennetty salaatti. Joskus Kylli höyryttää kukka- tai parsakaalia.

– Olen aina tykännyt simppelin makuisesta ”vauvanruoasta”. En ole mausteiden perään. Perunaa olen yrittänyt vähentää, sillä se nostaa veren insuliinipitoisuutta. Lohen kanssa nautittuna se saa rasvan jämähtämään pyllyyn ja reisiin.

Uusi ruokavalio onkin kiinteyttänyt kroppaa. Ystävät sanovat, että Kyllin vartalosta on lähtenyt pehmeyttä ja pöhötystä. Kylli uskoo sen johtuvan etenkin salaateista ja vihreistä vihanneksista, joita hän syö jättiannoksina.

– Olen myös jättänyt kahvista sokerin pois ja vähentänyt reilusti ruisleivän syömistä. Ennen olin ruisleipäfriikki, nyt syön siemenleipää tai juureen tehtyä leipää.

Menneen kesän ja kevään Kylli eli pitkälti salaateilla. Rakkaan kanssa hän kokkaa myös helppoja pataruokia, joihin tulee vaikkapa kesäkurpitsaa, kukkakaalia, pähkinöitä ja kalkkunaa.

– Pidämme molemmat ruoasta, joka ei ole kovin raskasta tai mausteista.

Mikroa Kylli ei ole omistanut koskaan, ja einekset ovat hänelle vieras laji.

– En ole koskaan tykännyt valmisruoista. Ennemmin otan vaikka avokadon, jonka päälle laitan vähän sitruunapippuria. Jos täytyy yhtäkkiä saada jotain ruokaa, en osta einestä, vaan syön banaanin ja vaikka toisen perään.

Lue lisää: Mikä ruoka auttaa parantamaan muistia?

Ei ruokajuomille!

Ruoan kanssa Kylli juo useimmiten – ei mitään.

– En halua laimentaa vatsahappoja juomalla. Pureskelen ruoan kunnolla ja lopuksi kostuttelen suun vedellä. Kiinalaiset sanovat: syö juomasi ja juo ruokasi. Olen aina pitänyt sanonnasta. Ruoansulatus alkaa kunnon pureskelusta.

Kylli pitää piimästä ja fermentoiduista juomista kuten hapankaali- tai maitohappobakteerijuomasta. Alkoholia hän juo harvoin, koska ei pidä siitä, että pienikin määrä tekee uniseksi. Kahvin kanssa rajana on kuppi tai kaksi.

– Sen jälkeen kahvin maku muuttuu pahaksi. Haluan pitää sen kivana lämpimänä herkkuna nyt, kun olen luopunut sokeriherkuista.

Herkkujen suhteen maku on muuttunut täysin. Ennen Kylli oli koukussa irtokarkkeihin. Nyt hän ottaa ison kasan vihreitä kasviksia, maustaa ne ruususuolalla ja lisää öljyä niin, että salaatit ja muut lilluvat siinä. Television ääressä Kylli ei silti tätäkään herkkua napostele, sillä hän ei ole katsonut televisiota vuoteen. Hän ei myöskään ole ”napostelevaa sorttia”.

– Tykkään olla miedossa nälässä, esimerkiksi paastoaminen sopii minulle. Sokerit eivät heittele eikä taju lähde. Sen sijaan minulle tulee onnellinen, lennokas, hyvä olo. Mieli skarppautuu ja aistit terävöityvät. Olen energinen, kun olen sopivasti nälkäinen.

Makean himossa Kylli taistelee tiensä karkkihyllyn ohi ja valitsee pussillisen pähkinöitä tai vähän raakasuklaata.

– En kiellä herkkuja itseltäni, mutta valitsen ne laadukkaammin.

Lue lisää: Hiivaton dieetti tasapainottaa.

Pehmeän linjan pöytätavat

Marraskuut Kylli viettää yleensä Balilla. Siellä hän palaa lapsuuden makumuistoihin ja juo paljon muun muassa tomaatti- ja porkkanamehuja. Matkoilla hän on valmis maistamaan oikeastaan mitä tahansa – ja on maistanutkin esimerkiksi heinäsirkkoja.

– Tykkään kokeilla ja maistella kaikkea sushista grillivartaisiin. Vaikka itse höyryttelen parsaa, en ole fakkiutunut tiettyyn ruokavalioon.

Pöytätapojen suhteen Kylli noudattaa samaa pehmeää linjaa.

– Olen luonteeltani hyväksyvä, suvaitsevainen ja armollinen. Jos olen yksin kahvilassa, selailen itsekin iltapäivälehteä syödessäni. Joskus luen syödessä lehteä myös yhdessä ystävän tai kultsin kanssa.

Lue lisää: Vatsavaivat kuriin, 20 vinkkiä

X