Julkkikset

Lama pudotti Alma Hätösen lapsuudenperheen köyhyyteen ja opetti työntekoon jo teini-iässä: ”Joskus ei ollut edes lämmintä vettä”

Alma Hätönen, 31, muistaa edelleen, miten hän pyysi isältään rahaa lainaksi uusia talvikenkiä varten. Hän ei kuitenkaan osannut kaivata vauraampaa elämää, sillä hänellä ei ollut sellaisesta kokemusta.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen, Alma Hätösen Kotialbumi

– Laman lapsena totuin siihen, että itse pitää pärjätä, Alma Hätönen sanoo.

Alma Hätönen, 31, muistaa edelleen, miten hän pyysi isältään rahaa lainaksi uusia talvikenkiä varten. Hän ei kuitenkaan osannut kaivata vauraampaa elämää, sillä hänellä ei ollut sellaisesta kokemusta.

Viisivuotiaana Alma Hätösellä oli selvä urasuunnitelma: hän ryhtyisi tavaratalon johtajaksi. Pomon palkalla hän arveli voivansa ostaa äidille timantin.

Ennen kuin Alma syntyi vuonna 1990, hänen vanhempansa olivat olleet menestyviä yrittäjiä. Sitten tuli lama, joka vei kaiken, ja perhe joutui elämään varsin niukasti. Alma oppi työntekoon jo teininä. Ja duunia hän on totisesti painanut.

Pelkästään tänä vuonna hän on radiotyön ohella juontanut Selviytyjät Extraa, Paratiisihotellia ja Big Brotheria. Se on tarkoittanut 12-tuntisia työpäiviä.

Tiiviin aikataulun takia Alma on joutunut kieltäytymään läheisten kyläkutsuista. Edes soittoihin tai viesteihin hän ei aina ole ehtinyt vastata. Kaikki vapaa-aika on mennyt työstä palautumiseen. Oli tehtävä valintoja.

Lokakuun lopulla Alma ilmoitti irtisanoutuvansa juontajantyöstään Hitmix-kanavalla. Sovitut tv-työt hän vielä hoitaa syksyn aikana. Sen jälkeen allakassa on muutamia omia projekteja lukuun ottamatta pelkkää tyhjää.

– Minulla on nälkä oppia kaikenlaista uutta. Ja uutta ei voi syntyä, ellei sille tee tilaa. Ensi vuoden tavoitteeni on löytää balanssi työn ja muun elämän välille.

”Mökistä tulee paikka, jossa kerrytämme yhteisiä muistoja”

”Jos kaikki menee niin kuin olen suunnitellut, ensi kesänä vietän aikaa omalla mökilläni Karjalohjalla. Siitä tulee toivottavasti paikka, johon voin viimein juurtua.

Olen muuttanut laskujeni mukaan kaksitoista kertaa. Varhaislapsuuteni vietin Joensuussa ja Outokummussa, jossa vanhempani pyörittivät hotellia ja lääkärikeskusta. Perheemme oli silloin varsin varakas. Kolme vanhempaa siskoani muistavat loman, joka vietettiin Floridan Disney Worldissä. Minun aikanani siihen ei enää ollut mahdollisuutta.

Lama pudotti meidät köyhyyteen. Vanhemmilla riitti onneksi töitä, mutta elintaso putosi. Ruokaostokset tehtiin tilille, ja joskus ei ollut edes lämmintä vettä. Viisitoistavuotiaana muistan pyytäneeni isältä rahaa lainaksi uusia talvikenkiä varten. En osannut kaivata vauraampaa elämää, koska minulla ei ollut sellaisesta kokemusta.

Avopuolisoni Jaakon mukaan olen edelleen ’low maintenance’ -tyyppi eli vähään tyytyväinen. Onnellisimmillani olen Jaakon suvun Lapin-mökillä, jossa asioidaan ulkohuussissa.

Lukuisten muuttojen ja vanhempien avioeron takia käsite ’lapsuudenkoti’ on minulle vieras. Ei ole ollut paikkaa, johon palata. Osaksi sen takia käynnistin viime talvena mökkiprojektin. Ostin Karjalohjalta tontin ja palkkasin arkkitehdin. Talosta tulee ekopuusta rakennettu moderni huvila. Tupaan mahtuu iso ruokapöytä, jonka ympärille ystävät ja sukulaiset toivottavasti kokoontuvat. Haluan luoda talosta paikan, jossa vietämme aikaa läheisteni kanssa ja kerrytämme yhteisiä muistoja.

Olen varautunut siihen, että rakentamista pitää ehkä lykätä, jos ensi keväänä ei ilmaannu kiinnostavia töitä. Suunnittelussa otin huomioon myös sen, että talo on helppo myydä, jos taloudellinen tilanteeni joskus myöhemmin muuttuu.

Oman mökin sisustus alkaa hahmottua tapetteja, maaleja ja ovenkahvoja fiilistelessä.
Oman mökin sisustus alkaa hahmottua tapetteja, maaleja ja ovenkahvoja fiilistelessä.

Laman lapsena totuin siihen, että itse pitää pärjätä. En osannut pyytää apua. En pystyisi siihen vieläkään, ellen maksaisi siitä. Elämänlaatuni parani huomattavasti, kun ymmärsin palkata managerit hoitamaan allakkaani. Meillä on Nean ja Carlan kanssa kaunis symbioosi, jossa minulla on lupa olla täysin itsekäs ja kaataa huoleni heidän niskaansa. Vähän kuin terapiassa.”

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 47/2021, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Hyvinvoinnin avaimet -sarjan jutussa Alma kertoo, miten hän on nyt työurallaan uuden vaiheen edessä. Miten Alma sai selville sairastavansa fibromyalgiaa ja miten se vaikuttaa hänen arkeensa? Entä miksi Alma tiesi hyvin nopeasti, että hänen puolisonsa Jaakko on hänelle se oikea? Lue koko juttu numerosta 47/2021 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X