Hillary ja Chelsea Clinton
Hillary on yksi Chelsean suurimmista esikuvista. Molemmat ovat kertoneet ihailevansa myös Hillaryn Dorothy-äitiä, joka kasvoi kurjissa oloissa, mutta selviytyi.
Julkkikset

Lannistumaton Hillary Clinton kasvatti tyttärestäänkin menestyjän

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton ja hänen tyttärensä Chelsea joutuivat pettymään samaan mieheen: isä ja aviomies Bill Clintoniin. Kuinka he ovat siitä selvinneet?
Teksti: Eeva-Liisa Pere Kuvat: AOP, Getty Images

Hillary Clinton tarjosi tyttärelleen Chelsealle kaikkea muuta kuin tavallisen lapsuuden. Kunnianhimoiset vanhemmat pyrkivät eteenpäin. Hillary teki uraa asianajajana ja Bill tähtäsi presidentiksi. He halusivat kasvattaa myös lapsestaan menestyjän.

Kun Chelsea oli vasta viisivuotias, Bill pyrki toiselle kaudelle Arkansas’n kuvernööriksi ja sai törkyä niskaansa. Vanhemmat halusivat opettaa Chelsean kestämään päin naamaa tulevaa haukkumista, joten Hillary-äiti keksi perheelle roolipelin. Kaikki kolme vaihtoivat ruokapöydässä rooleja. Tytär saattoi joutua näyttelemään isäänsä ja vastaamaan Chelseaa esittävän Billin kiukutteluun. Tytön mielestä leikki oli vastenmielinen, ja hän puhkesi usein itkuun. Lopulta Chelsea oppi pelin säännöt ja selviytyi päivällispöytänäytelmistä kuivin silmin.

Vanhemmat olivat intohimoisia maailmanparantajia ja kannustivat Chelseaa monin tavoin.

He lukivat hänelle ääneen Arkansas Democratic Gazette -sanomalehteä ja houkuttelivat hänet kirjoittamaan kirjeen silloiselle presidentille Ronald Reaganille, kun tämä suunnitteli Saksan- matkaa, jonka ohjelmaan kuului vierailu natsien hautausmaalla.

”Olen nähnyt Sound of Music -elokuvan, ja minun mielestäni natsit eivät vaikuta mukavilta”, 5-vuotias Chelsea kirjoitti.

Hillary sai vahvan naisen mallin äidiltään

Kuinka tavallisesta arkansasilaisperheestä tuli tällainen kilpajoukkue?

Vastaus löytyy Hillaryn lapsuudesta. Elämästään ja urastaan kertovassa kirjassa Tahtonainen hän paljastaa lapsuutensa tarinan.

– En syntynyt ensimmäiseksi naiseksi enkä senaattoriksi, en juristiksi, naisasianaiseksi enkä ihmisoikeuksien puolustajaksi.

Sen sijaan Hillary syntyi omien sanojensa mukaan hyvään aikaan ja paikkaan: amerikkalaiseksi 1940-luvun lopun sodanjälkeiseen, toiveikkaaseen ilmapiiriin.

Hillary muistaa lapsuutensa onnellisena. Hänen Dorothy-äitinsä lapsuus sen sijaan oli synkkä. Hillary kirjoittaa ihmettelevänsä, kuinka niin kurjissa oloissa kasvaneesta lapsesta varttui rakastava ja järkevä nainen.

Dorothyn äiti käytännöllisesti katsottuna hylkäsi tyttärensä tämän ollessa kolmevuotias. Pieni tyttö vietti päivänsä yksin ja sai käyttääkseen vähän rahaa lounaan ostamiseen.

Isompana Dorothy olisi halunnut opiskella, muttei saanut siihen mahdollisuutta. Äiti lupasi kustantaa hänen opiskelunsa, mutta sen sijaan tytär päätyi äitinsä taloudenhoitajaksi.

Myöhemmin Dorothy rakastui kauppamatkustaja Hugh E. Rodhamiin, meni tämän kanssa naimisiin ja sai kolme lasta, Hillarylla on kaksi pikkuveljeä. Vasta kotiäitivuosien jälkeen oli vihdoin opiskelujen aika.

Hillary ja Dorothy Chelsea Clintonin häissä

Silloinen ulkoministeri Hillary Clinton ja hänen äitinsä Dorothy Rodham Chelsean ja Marcin häissä New Yorkissa vuonna 2010.

Hillary päätti olla muutakin kuin edustusvaimo

Äidiltään kunnianhimon perinyt Hillary opiskeli juristiksi ja pääsi töihin arvostettuun asianajotoimistoon.

Hän tutustui opiskeluvuosinaan Bill Clintoniin. He alkoivat seurustella ja menivät naimisiin.

Alusta alkaen Hillary oli perheen pää. Kertoman mukaan Bill ei päässyt aamuisin sängystä ylös, ellei Hillary likipitäen potkaissut häntä liikkeelle.

Vuonna 1980 syntynyt Chelsea oli toivottu lapsi. Pahat kielet väittävät, että Bill Clinton ei olisi hänen isänsä vaan että Hillarylla olisi tuohon aikaan ollut suhde entiseen Little Rockin pormestariin Webster Hubbelliin ja että tämä olisi Chelsean oikea isä. Huhua ei ole koskaan vahvistettu, mutta se pulpahtaa esiin aika ajoin.

Chelsea on saanut kuulla paljon muitakin juoruja. Yhdessä niistä Hillary-äidin väitetään olevan kiinnostuneempi naisista kuin miehistä.

Clintonien suuri unelma toteutui, kun Bill valittiin Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1992. Kuherruskuukautta kesti hetken.

Ensimmäisenä naisena Hillary otti edeltäjistään poiketen aktiivisen roolin ja päätti ensi töikseen viedä läpi terveydenhuollon uudistuksen. Tavoitteena oli, että työnantajat velvoitettaisiin ottamaan työntekijöille sairausvakuutus ja näin luomaan Yhdysvaltoihin yleinen terveydenhuoltojärjestelmä.

Se ei onnistunut. Oli ennenkuulumatonta, että presidentin puoliso ryhtyi edistämään omaa poliittista hankettaan. Kansalaisten mielestä hänen piti vain tukea puolisoaan ja edustaa.

Törmättyään vastarintaan Hillary etsi muita tapoja viedä ajatuksiaan eteenpäin. Hän onnistui viemään läpi valtion tukeman terveydenhuollon lapsille, joiden perheet jäivät köyhille tarkoitetun Medicaidin ulkopuolelle, mutta jotka olivat liian köyhiä saadakseen yksityisen terveysvakuutuksen.

Hillary halusi puhua laajasti lasten puolesta ja kirjoitti kirjan It Takes a Village (1996), jossa hän kuvaili, miten koko yhteisö tarvitaan kasvattamaan lapsi.

Perhe skandaalien pyörteissä

Kasvattiko yhteisö Chelsean? Ei. Hän muutti 13-vuotiaana Valkoiseen taloon ja eli siitä lähtien ylellistä elämää turvamiesten ympäröimänä ja toinen toistaan seuraavien kriisien keskellä.

Hillary oli joutunut median hampaisiin. Clintoneita syytettiin hämäräperäisistä kiinteistökaupoista niin sanotussa Whitewater-skandaalissa. Tiedotusvälineiden rieputus jatkui pari vuotta, mutta juttu kuivui lopulta kasaan. Perheen pahin kriisi oli kuitenkin vasta edessä.

Parantumaton naistenmies Bill jäi vuonna 1997 kiinni suhteestaan Valkoisen talon nuoreen harjoittelijaan Monica Lewinskyyn. Kävi ilmi, että presidentti oli parin vuoden ajan harrastanut oraaliseksiä alaisensa kanssa. Clinton kielsi suhteen ensin jyrkästi, mutta joutui lopulta myöntämään hairahtumisensa, kun tutkimuksissa löydettiin hänen spermansa jälkiä Lewinskyn mekosta.

Maailmanlaajuisen huomion herättänyt ”Monicagate” vei Clintonit avioeron partaalle. Uutiskuvissa Hillary seisoi miehensä rinnalla jäätävän näköisenä, mutta pari jatkoi avioliittoa. Antoiko Hillary Billille anteeksi? Tuskin. Luultavasti heidät piti yhdessä kunnianhimo ja halu säilyttää kulissit.

Ja tietenkin Chelsea, kummankin silmäterä, joka opiskeli seksiskandaalin aikaan Stanfordin yliopistossa. Opiskelutoverit muistavat, kuinka hän muuttui yhtäkkiä iloisesta ja ystävällisestä tytöstä synkäksi ja sisäänpäin kääntyneeksi. Tapauksen sanotaan järkyttäneen häntä perin pohjin. Hillary Clinton kertoo kirjassaan, että Chelsea oli hämmentynyt ja sekaisin.

Äidistään ylpeä tytär

Onneton, isäänsä pettynyt Chelsea haki tukea perheystäviltä ja opiskelutovereilta, muun muassa tulevalta aviomieheltään Marc Mezvinskylta.

Bill-isän kerrotaan lopulta itkeneen tyttären edessä anteeksiantoa anellen.

Chelsea kokosi itsensä nopeasti, kuten kunnon Clintonin kuuluukin. ”Jos kohtaat vaikeuksia, älä lannistu vaan ota itseäsi niskasta kiinni ja jatka eteenpäin”, hänelle oli opetettu pienestä pitäen.

Näin hän oli selvästi tehnyt, kun käveli vanhempiensa kanssa tv-kameroiden eteen Valkoisen talon tiedotustilaisuuteen. Hillary oli piiloutunut aurinkolasien taakse, ja Bill näytti murtuneelta. Koko perheestä vain tyttärellä tuntui olevan ohjat käsissään. Seisomalla vanhempiensa välissä hän viestitti, että kolmikko piti yhä yhtä.

Melkoinen haaste nuorelle tytölle. Siitä selvittyään Chelsea halusi paeta hävettävää tapausta ja lapsuudenkodin hyytävää ilmapiiriä mahdollisimman kauas.

Hän muutti Britanniaan ja aloitti opinnot Oxfordissa. Bill-isä yritti taivutella tytärtään töihin perustamaansa säätiöön, mutta Chelsea kieltäytyi ja valitsi maailman arvostetuimman liikkeenjohdon konsulttiyhtiö McKinsey & Companyn. Vogue-lehdelle vuonna 2012 antamassaan haastattelussa hän sanoi halunneensa näyttää isälle, ettei edelleenkään hyväksynyt hänen käytöstään.

Äitiään hän sen sijaan ihaili ja piti roolimallinaan – aivan kuten Hillary oli pitänyt omaa äitiään. Kun Hillary pyrki senaattoriksi vuonna 2007, 27-vuotias Chelsea astui julkisuuteen ja puhui rohkeasti äitinsä puolesta. Vastikään hän sanoi, että mitä useampi ihminen kohtaa Hillaryn ja kuulee hänen puhuvan, sitä selvempää on, miksi juuri hän on oikea henkilö Yhdysvaltain presidentiksi.

– Olen niin ylpeä siitä, että olen äitini tytär. Hän on sankari.

Tyttärestä tuli menestyjä

Kasvatus on tuottanut tulosta, ja Chelsea on kiivennyt urallaan. McKinseyn jälkeen hän työskenteli Wall Streetilla analyytikkona.

Jostain syystä Chelsea lopetti pian ja palasi jatkamaan opintojaan Columbian yliopistossa.

– Raha ei ole tärkeintä maailmassa, hän sanoi tehtyään ratkaisunsa – tosin siitähän huippuvarakkaalla perheellä ei ole puutetta.

Valmistuttuaan Columbiasta Chelsea suostui vihdoin isänsä pyyntöihin ja alkoi työskennellä tämän perustamassa säätiössä.

Hillary ja Chelsea Clinton

Chelsea vastusteli pitkään ennen kuin suostui töihin isänsä perustamaan säätiöön. Hillary ja Chelsea säätiön tilaisuudessa tämän vuoden maaliskuussa.

Chelsea näyttää löytäneen tasapainon elämässään.

Hänen ja Marcin ensimmäinen lapsi syntyi syyskuussa 2014. Pariskunta on kuvattu päiväkävelyllä Charlotte-vauvan kanssa New Yorkissa onnellisen näköisinä. Kuvissa Chelsea on takavuosiin verrattuna kuin toinen ihminen: mustissa leggingseissään, viimeisen muodin mukaisissa teräväkärkisissä avokkaissaan ja beigessä trenssissään huipputrendikäs ja entistä hoikempi.

Isovanhemmuus on Clintoneille ”uusi upea elämänvaihe”. Tunteikas Bill-isä kyynelehti vuolaasti synnytyssairaalan käytävällä saatuaan tiedon ensimmäisen lapsenlapsen syntymästä.

Jotkut ovat jopa yllättyneet, kuinka höyryjyrän lailla urallaan eteenpäin puskenut ja Yhdysvaltain ulkoministerinäkin toiminut Hillary heltyi uuden tulokkaan edessä.

Hillary tunnustaa olleensa Chelsean syntyessä täysin hermona ja valmistautumaton äitiyteen. Hän oli epätoivoissaan jopa rukoillut, että tulisi hyväksi äidiksi. Lapsenlapsen syntymässä paineita ei enää ole. Charlotten syntymä on kuulemma yksi Hillaryn elämän parhaista kokemuksista.

– En voinut kuvitella vanhempieni nauttivan isovanhemmuudesta näin paljon ja Charlotten tuovan heidän elämäänsä niin paljon iloa, Chelsea on sanonut.

Hillary-mummi on ollut monesti lapsenvahtina. Hän keinuttaa vauvaa mielellään sylissään ja laulaa hänelle lempilastenlaulujaan.

Demokraattien presidenttiehdokkuudesta parhaillaan kisaava Hillary on sanonut Charlotten syntymän vaikuttaneen hänen poliittiseen ajatteluunsa. Hän haluaa jälleen nostaa esiin maailman lasten asian.

Clintonien perhe

Koko klaani tukee Hillarya, joka haluaa tulla valituksi Yhdysvaltojen presidentti marraskuussa 2016.

Charlotte täytti syyskuun lopussa vuoden, ja koko Clintonien klaani nähtiin säntäilemässä pitkin Manhattanin katuja hankkimassa Sesame Street -ilmapalloja syntymäpäiväjuhliin.

Chelsea pani taannoin merkille, että kampanjavideollaan Hillary mainitsee Charlotten useammin kuin Billin. Hillaryssa puhjennut hellyys voi olla hänen menestyksensä avain tulevissa vaaleissa.

Juttu on julkaistu Annan numerossa 41/2015.

Lue myös:

Nämä merkit paljastavat, että sinut on kasvattanut vahva nainen

Tuleeko äiti reviirillesi? Äidin ja tyttären suhde on harvoin helppo aikuisenakaan

Nämä 5 merkkiä kertovat, että olet henkisesti vahva

X