Jani Volanen.
Julkkikset

Lapsen katoamisesta kirjoittanut Jani Volanen: ”Olen turvallisuusasioissa hössöttäjäisä”

Jani Volanen on näyttelijävaimo Pirjo Lonkaa ratkaisevasti hövelimpi ainakin yhdessä parin yhteistä lasta koskevassa säännössä.
Teksti: Emilia Saloranta Kuvat: Tiia Ahjotuli

Jani Volasen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Munkkivuori-sarjassa lapsi katoaa. 80-luvun kerrostalomiljööseen sijoittuva Elisa Viihteen sarja perustuu myös Janin ja tämän näyttelijävaimo Pirjo Longan lapsuusmuistoihin.

– Olen asunut elämässäni puoli vuotta omakotitalossa, sekin oli isäni ratkaisu. Muutin sieltä sitten puolen vuoden jälkeen opiskelija-asuntoon. Eli viisikymmentä vuotta ja risat olen viihtynyt kerrostalossa.

Sarjassa pihapiirin lapsille kulkeutuu tapahtumista rajoitetusti tietoa. Nostalgisten havaintojen lisäksi Jani kirjoitti sarjaan omia pelkoja.

– Yksin kotiin jäämisen pelko ja pimeän pelko. Olin itse pelokas lapsi tuollaisissa asioissa, mutta ne ovat varmasti myös aika universaaleja.

Unohteleva hössöttäjäisä

Omassa elämässä Jani on myös tietyissä asioissa suojeleva isä. Hänen esikoispoikansa on jo aikuinen. Pirjon ja Janin yhteinen tytär, uusperheen kuopus, on kahdeksanvuotias.

– Olen turvallisuusasioissa hössöttäjäisä, ratkaisevasti enemmän kuin Pirjo. En anna kahdeksanvuotiaan kulkea yksin, en edes kauppaan. En ole neuroottinen, mutta pidän tiukasti hihnat, missä vaiheessa lapsi itsenäistyy. Esikoisen kanssa olin varmaan samanlainen.

Toisissa asioissa mies myöntää olevansa hövelimpi.

– On jotain sääntöjä, joissa Pirjo taas on ratkaisevasti tarkempi. Kuten nukkumaanmenot. Saatan tehdä omia hommiani ja havahtua, että tosiaan kello on jo noin paljon ja lapsen pitäisi olla jo unilla, mies naurahti sarjan kutsuvierasensi-illassa.

X