Kamala Harris
Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris tunnetaan muun muassa naisten oikeuksien puolustamisesta.
Julkkikset

Lasikattojen murtaja Kamala Harris – nämä 6 asiaa jokaisen pitäisi tietää Yhdysvaltain varapresidentistä

Kamala Harris, 56, on Yhdysvaltojen ensimmäinen naisvarapresidentti sekä ensimmäinen tummaihoinen ja ensimmäinen aasialaistaustainen varapresidentti. Mitä muuta tästä lasikattoja murtaneesta naisesta jokaisen pitäisi tietää? Listasimme 6 tärkeää faktaa.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: The Chronicle

Kamala Harris on poliitikko, jota voidaan hyvällä syyllä kutsua tienraivaajaksi. Nämä kuusi tärkeää faktaa jokaisen pitäisi tietää Yhdysvaltain varapresidentistä:

1. Kamala Harris on akateemisten maahanmuuttajien lapsi

Kamala syntyi Kalifornian Oaklandissa 20. lokakuuta 1964 akateemiseen maahanmuuttajaperheeseen: hänen äidillään Shyamala Gopalanilla on intialaiset ja isällään Donald Harrisilla jamaikalaiset sukujuuret. Kamalan äiti on tehnyt uraa syöpätutkijana ja isä on taloustieteen professori.

2. Ensimmäinen Kalifornian oikeusministeriksi valittu tummaihoinen nainen

Kamala Harris on opiskellut valtiotieteitä ja taloustiedettä Howardin yliopistossa. Hän valmistui juristiksi vuonna 1989 Kalifornian yliopiston Hastings College of the Law’sta. Lakiopintojensa jälkeen Kamala työskenteli Kaliforniassa syyttäjänlaitoksen palveluksessa.

Vuosina 2004–2011 Kamala toimi San Franciscon piirisyyttäjänä. Vuonna 2011 hänet valittiin ensimmäisenä tummaihoisena naisena Kalifornian oikeusministeriksi. Hän toimikin tässä tehtävässä vuodet 2011–2017 ennen senaattiin nousuaan.

Lue myös: Michelle Obama ei suostu mukaan politiikkaan mutta löysi oman tavan muuttaa maailmaa 

3. Ei omia lapsia, mutta kumppanilla kaksi lasta edellisestä liitostaan

Kamala Harris on ollut vuodesta 2014 asti naimisissa kalifornialaisen asianajajan Doug Emhoffin kanssa.

Parilla ei ole yhteisiä lapsia, mutta Emhoffilla on kaksi lasta edellisestä liitostaan.

4. Kamala Harris kritisoi Joe Bidenia televisioväittelyssä

Kamala oli alkuun mukana vuoden 2020 presidentinvaalikampanjassa, mutta hän lopetti kampanjansa joulukuussa 2019 heikkojen kannatuslukujen ja rahan puutteen vuoksi.

Kampanjasta muistetaan erityisesti hetki, jona Kamala kritisoi Joe Bidenia siitä, että tämä oli aiemmin vastustanut mustien lasten bussikuljetuksia entisiin valkoisten kouluihin. Kamala itse kuului niihin lapsiin, joita kuljetettiin bussilla muihin kuin asuinalueensa kouluun.

Sittemmin kaksikko on nähty harmonisimmissa tunnelmissa. Biden ilmoitti 11. elokuuta 2020 valinneensa Harrisin varapresidenttiehdokkaakseen. Vaalivoiton varmistuttua Kamala julkaisi sosiaalisessa mediassa puhelunsa uudelle presidentille. ”Me teimme sen”, Kamala hehkuttaa riemukkaasti puhelimeen.

5. Ei pelkää puolustaa tärkeäksi kokemiaan asioita ja erottua massasta

Kamala Harris on puolustanut naisten oikeuksia, puhunut voimakkaasti Yhdysvaltojen rakenteellisesta rasismista ja maahanmuuttajien merkityksestä Yhdysvalloille.

Eikä varapresidentti pelkää rikkoa rajoja pukeutumisellaankaan. Kamala on nähty edustamassa Conversen tennareissa, joissa hän poseeraa myöskin Voguen helmikuun numerossa.

Voguen kansikuva sai aikaan melkoisen kritiikkivyöryn: Kuvassa on ärsyttänyt liika rentous ja ”valkopesu”, eli se, että arvostelijoiden mielestä tummaihoisen Harrisin kasvot on saatu kansikuvassa näyttämään paljon valkoisemmalta kuin kuuluisi.

Lehti onkin päättänyt julkaista helmikuun lehteä myös toisella, hillitymmällä kannella.

6. Kamala Harris voi olla demokraattien presidenttiehdokas vuoden 2024 vaaleissa

Yhdysvalloissa on pidetty todennäköisenä, että 78-vuotias Biden ei havittele toista kautta presidenttinä ikänsä takia.

Onkin arveltu, että Kamala saattaa olla demokraattien presidenttiehdokas seuraavissa eli vuoden 2024 Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa.

Lähteet: ABC News, Business Insider, CNN, CNN, The Guardian, The Guardian, HSThe New York Times, Yle, Yle, Yle

X