Marko Anttila.
Julkkikset

Lätkäsuuruus Marko Anttila kertoo Seurassa, kuinka lapsuuden raju pituuskasvu oli lopettaa koko urheiluharrastuksen

Jääkiekkoilija Marko Anttila on yli kaksimetrinen mies. Alakoululaisen urheilijan kasvukivut olivat niin kovat, että harjoituksia jäi väliin – juniorijoukkueesta putoaminen otti koville.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: Tiia Ahjotuli

”Totta kai se tuntui pahalta, varmaan tuli muutama kyynel väännettyä. 12-vuotiaana ihminen on erittäin herkässä vaiheessa.”

Olympiavoittaja, jääkiekon maailmanmestari Marko Anttila kertaa Seuran haastattelussa vuosia, joina hänen pituuskasvunsa oli rajuimmillaan. Kuudesluokkalainen alkoi venyä pituutta enemmän kuin kukaan muu ikäluokassaan.

Ilveksen junioreissa pelannut Marko ei hallinnut kroppaansa ja putosi kilpailullisen joukkueen kyydistä. Se satutti, samoin kasvukivut, jotka jättivät hänet toisinaan pois harjoituksista.

Niin Marko katosi Ilveksen junnuista ja ehti vuosien saatossa 203-senttiseksi. Viimeisellä mahdollisella hetkellä, paikallinen jääkiekkovaikuttaja Kari ”Kilu” Järvinen puuttui Markon polkuun.

”Kilu sanoi eräänä päivänä, että lähde taas Tampereelle koettamaan. Menin Ilvekseen takaisin 18-vuotiaana junnuna, ja homma alkoi toimia. Tajusin, että tässähän on vielä ohut sauma ammattilaisuuteen jäljellä”, Marko kertoo Seurassa.

Kaukalossa järkälemäisenä erottuva Marko on saanut koko Suomen tunteman Mörkö-hellittelynimen. Häntä on vaikea olla tunnistamatta julkisilla paikoilla.

”Suomalainen ei kauhean helposti tule pyytämään nimmaria tai selfietä. Mutta kun tulee, pidän sitä mukavana. Saa tulla ihan koska vain”, Marko sanoo Seuran haastattelussa.

Leijonien paidassa kirkkaimmat voitot tavoittanut Marko kiittää nuoruusvuosien tuesta vanhempiaan. Kalliista harrastuksesta, kuskauksesta, pyykkäyksestä, valmiista ruoasta pöydässä – sen paremmin ei voi kiekkojunioria kannustaakaan.

Kiitoksen Markolta ansaitsee myös oma perhe, vaimo Heidi ja vuonna 2017 syntynyt Iita-tytär.

”Nyt tytär on tullut sen ikäiseksi, että hän alkaa paremmin ymmärtää reissuun lähtemistäni ja ikävääkin on molemmin puolin siinä välillä ilmassa.”

Iitan syntymä muutti Markon maailmaa. Ennen isyyttä ajatuksissa oli usein päällimmäisenä pelkästään jääkiekko. Lapsen rinnalla Marko on oppinut tärkeää, toisenlaista olemista.

”Se on hienoa, miten hän leikkiessä ja pelatessa heittäytyy ja elää hetkessä eikä mieti muuta.”

Marko Anttilan haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Seuran numerossa 19/2022.

X