– Minulla on aina ollut tarve tehdä vaikutus naisiin. Jo lapsena oli tärkeää hurmata äiti, mummi ja tarhan täti, Antti Ketonen sanoo.
– Minulla on aina ollut tarve tehdä vaikutus naisiin. Jo lapsena oli tärkeää hurmata äiti, mummi ja tarhan täti, Antti Ketonen sanoo.
Julkkikset

Laulaja Antti Ketonen: ”Rakkauden voi todistetusti löytää mistä vain”

Laulaja Antti Ketonen kertoo oppineensa parisuhteessaan, että itsestään huolehtiminen on myös kunnioitusta toista kohtaan. – Ymmärrän, että joskus kannattaa olla kotonakin hehkeimmillään, Antti sanoo.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Niclas Mäkelä

Neljänsuora-yhtyeestä tunnettu, soolouralle lähtenyt laulaja Antti Ketonen vastasi Annan Totta vai tarua? -juttusarjan kysymyksiin. Sarjassa tunnetut henkilöt vastaavat, pitävätkö väitteet paikkansa.

Mihin kiinnität naisessa ensin huomiota?

Silmiin. Katse puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, ja silmien kautta voi nähdä naisen mieleen ja sydämeen saakka. Minä elän katseista. Kun keikalla saan katseyhteyden ja näen, että nyt tuo tykkää, lataan siitä valtavasti energiaa.

Millainen on naisellinen nainen?

Diggaan luomujutuista: en kaipaa täydennyksiä, vahvaa meikkiä tai tekoripsiä. Odotan kesää ja hameita. Hame on tosi kiehtova ja naisellinen vaate.

Mitä yhteistä elämäsi naisissa on?

Minulla ei ole ollut kovin monia vakavia seurustelusuhteita, mutta ihailen naisia, joilla on luonnetta ja omaa tahtoa. En voisi kuvitella, että kotona olisi palvova ’rouva’. Meillä on perheessä yksi puudeli, pieni kymmenvuotias karvaturri Elli, se riittää.

”Minulla on aina ollut tarve tehdä vaikutus naisiin”

Miten nainen hurmaa sinut?

Olemalla oma itsensä. Arvostan voimakastahtoisia naisia, ja minulle pitää panna myös hanttiin. Tapasin vaimoni keikalla parikymmentä vuotta sitten. Rakkauden voi siis todistetusti löytää mistä vain. Hän oli heti ensikohtaamisella kiinnostava, riittävän voimakas ja tiesi mitä tahtoi. Minä olen aina ollut ujo ja arka rakkausjutuissa, joten suhde eteni rauhallisesti.

Miten hurmaat naisen?

Katseella ja hymyllä. Olen aika flirttaileva ja nautin siitä, kun katseeni saa vastakaikua. Minulla on aina ollut tarve tehdä vaikutus naisiin. Jo lapsena oli tärkeää hurmata äiti, mummi ja tarhan täti. Koulussakin seurasin opetusta paljon tarkemmin, jos minulla oli naisopettaja.

Onko sinun helpompi sietää omaasi vai puolison mustasukkaisuutta?

Vaimoani ei häiritse, että olen niin paljon tien päällä, hänellä on oma elämänsä. Meillä on vahva luottamus toisiimme, emmekä ole mustasukkaisia.

”Saatan herkästi vaipua haaveisiini”

Mikä on parasta parisuhteessa?

Pienet arjen asiat. Se että toinen on olemassa ja voimme tehdä asioita yhdessä. Tietysti on myös kiva kuulla kohteliaisuuksia rakkaalta ihmiseltä.

Entä mikä on vaikeinta?

Mies on sellainen, tai ainakin minä olen, että kuulo ei ole aina päällä tai se on valikoiva. Parisuhteessa pitäisi muistaa kuunnella toista, mutta minä saatan herkästi vaipua haaveisiini ja uppoutua omiin ajatuksiini.

Mitä vanhempasi opettivat sinulle naisista ja parisuhteesta?

Olen saanut rakastavan, pitkän liiton mallin ja opin, että toisistaan täytyy pitää huolta. Vanhempani tekevät paljon asioita yhdessä, juovat aamu- ja iltakahvit sekä jakavat ilot ja surut. Isä on viimeisen päälle herrasmies. Hän opetti, että naista tulee kohdella kuin kukkaa kämmenellä. Pitää olla kohtelias naisille, avata ovi ja katsoa puhuessa silmiin.

Mitä osaat paremmin kuin naiset?

En tiedä, tuskin mitään! Naisethan osaavat tehdä kaikkea. Meidän edellinen kotimme Salossa oli omakotitalo, jonka rakensin omin käsin isäni kanssa, mutta ehkä joku nainen olisi tehnyt senkin paremmin. Ainakin vaimoni osasi sisustaa sen kauniimmin kuin minä.

Ajattelen aika tasa-arvoisesti enkä mielelläni vertaile paremmuutta mies-naislinjalla.

”Nainen on kuningatar ja miehen on hyvä palvoa naista”

Mitkä ovat pahimmat tuskasi, jotka olet kokenut naisen tähden?

Ostin jokin aika sitten ison 500–600 vinyylilevyn kokoelman, ja se oli minulle tosi tärkeä hankinta. Jostain syystä levyt haisivat vaimoni mielestä pahalta, ja myönnän, että olihan niissä hiukan pinttyneen tupakan hajua. Jouduin luopumaan levyistä, ja se tuotti melkoista tuskaa.

Mikä sinussa on naisten aikaansaamaa?

Moni asia. Äiti opetti muista huolehtimista ja positiivista elämänasennetta. Parisuhteessani olen oppinut siisteyttä ja sitä, että itsestä huolehtiminen on myös kunnioitusta toista kohtaan. Ymmärrän, että joskus kannattaa olla kotonakin hehkeimmillään.

Minkä käyttöohjeen antaisit naiselle miehestä?

Mies on yksinkertaisempi kapine kuin nainen. Hän ei välttämättä ole siisti eikä käytännön asioissa yhtä ripeä, mutta miehelle pitää antaa aikaa. On ymmärrettävä, että mies ei koskaan voi olla yhtä täydellinen kuin nainen.

Kuinka käsityksesi naisesta on muuttunut kokemuksien karttuessa?

Olen hiffannut, että nainen on kuningatar ja miehen on hyvä palvoa naista.

Antti Ketonen rakastaa suklaata ja on sitä mieltä, että pulla päivässä pitää miehen tiellä. Vastapainoksi hän harrastaa melkoisesti liikuntaa, kuten bodypumpia ja lenkkeilyä.

Laulaja Antti Ketonen rakastaa suklaata ja on sitä mieltä, että pulla päivässä pitää miehen tiellä. Vastapainoksi hän harrastaa melkoisesti liikuntaa, kuten bodypumpia ja lenkkeilyä.

”Olen naisseurassa kohteliaampi ja vähemmän ronski”

Totuus sinusta, jota et halua kuulla naisen suusta?

Moni asia voi loukata, vaikkei olisi tottakaan. Usein jään miettimään, miksi joku on noin ilkeä. En esimerkiksi koe olevani tylsä enkä missään tapauksessa haluaisikaan olla, mutta kun joku sanoi minun olevan tylsä, se ei ole tuntunut kivalta.

Kohteletko eri tavalla naisystäviä kuin miesystäviä?

Kyllä. Minulla ei ole kokemusta ystävystymisestä exien kanssa, mutta minulla on muutama läheinen naisystävä, yksi heistä on siskoni. Olen naisseurassa kohteliaampi ja vähemmän ronski kuin miesporukassa.

Onko olemassa miesten asioita, joita naiset eivät ymmärrä?

Naisten saattaa olla vaikea tajuta, että miehet ovat yksinkertaisempia ja keskittyvät vain yhteen asiaan kerrallaan. Tai ehkä puhun vain itsestäni.

Entä naisten asioita, joita sinä et ymmärrä?

Vaikka kuinka paljon. Miehet ja naiset ovat täysin erilaisia. Olen hyväksynyt ajatuksen, että mies ei voi koskaan täysin ymmärtää naista. Nainen on ikuinen mysteeri.

”Saamattomuus ärsyttää minua”

Millainen naisen käytös saa sinut hämmentymään?

Olen esiintynyt Neljänsuora-yhtyeen kanssa parikymmentä vuotta ja aloittelen nyt soolouraani. Keikkaelämässä olen kokenut kaikenlaista lähentelyä ja joutunut kuulemaan ehdotuksia. Vuosien mittaan olen oppinut väistämään lähentely-yrityksiä ja selviämään tunkeilijoista huumorin avulla. Se on fanituksen ikävämpi puoli, mutta siihen tottuu. Nykyisin on myös turvamiehet, jotka pitävät kiihkeimmät fanit aisoissa.

Mistä et uskalla vitsailla naisille?

Hyvä kotikasvatus auttaa. Sen ansiosta minulla on selkeät rajat jossain aivojen ytimessä, ja olen vitsailussakin positiivinen ja kunnioittava.

Entä milloin pinnasi palaa varmasti?

Minulla on bussi- ja kuorma-autokortit, ja koen olevani auton ratissa ammattilainen, mutta silti jotkut, välillä myös naiset, tuppaavat neuvomaan, kuinka pitäisi ajaa. Olisi parempi olla puuttumatta.

Myös saamattomuus ärsyttää minua. Työjutuissa haluan pitää langat käsissäni, mutta kun jotkin asiat on pakko delegoida eikä kaikki aina toimi kuten pitäisi, tulee välillä sanottua aika pahasti. Olen oppinut kotoa, että asiat saa sanoa suoraan ja riitely on sallittua, mutta sovinto pitää tehdä ennen auringonlaskua. Olen oppinut pyytämään anteeksi.

”Parisuhteessa pitää oppia kuuntelemaan”

Milloin nainen on eroottisimmillaan?

Kymmenen vuotta sitten vastasin samaan kysymykseen, että suihkun jälkeen. Sittemmin olen pohtinut asiaa.

On nimittäin kolme tasoa: kehon taso eli naisen kauneus, sitten syvempi mielen taso ja vielä syvemmällä sydämen taso. Kun mennään kaikkein syvimmälle, ihan sinne sydämeen asti, eroottisinta naisessa on määrätietoinen katse.

Mikä on paras lahja, jonka olet saanut naiselta?

Suklaa tehoaa aina. Se on intohimoni, ja sillä voi liikuttaa mieltäni ja jopa sydäntä.

Naisten lahjomisessa luotan kukkien kauneuteen ja voimaan. En tiedä yhtään naista, joka ei tykkäisi kukista.

Entä paras naiselta saamasi kohteliaisuus?

Keikoilla olen kuullut monta kertaa lauseen ’olet niin suloinen, että haluaisin säilöä sinut pulloon ja viedä kotiin ’. Kivalta kuulosti myös se, kun joku sanoi, että voisi rakastella ääntäni.

Parasta on kuitenkin se, kun vaimoni sanoo, että näytän hyvältä pimeässä. Siihen liittyy lämpöä ja meidän kahdenkeskistä huumoria, joka uppoaa minuun.

Mikä naisten kanssa elämisessä on vaikeinta?

Parisuhteessa pitää oppia kuuntelemaan ja keskittymään. Pahin virhe on pitää naista itsestäänselvyytenä, rakastetun kuuluu olla huomion kohde.

”Tahdon olla naisen silmissä aito”

Miten naista voi loukata pahiten?

Joskus niin, että yrittää olla loukkaamatta. Jos sanon esimerkiksi, että onpa sulla tukka nätisti, ja se ei olekaan, nainen kyllä tietää ja loukkaantuu varmasti. Epärehellisyys on loukkaavaa mielistelyssäkin.

Milloin et haluaisi naisen näkevän sinua?

Tiukan keikkaputken jälkeen kaipaan omaa aikaa ja palautumista enkä ole hyvää seuraa kenellekään. En halua olla tekopirteä enkä tekokohtelias enkä väkisin sosiaalinen. Tahdon olla naisen silmissä aito, paras itseni.

Entä miten lepytät naisen?

Pitämällä hyvänä ja lähellä, ottamalla syliin. Pyytämällä anteeksi.

Mitä nainen ei saa sinulta anteeksi?

Isoista asioista, kuten luottamuksen pettämisestä, en osaa sanoa mitään, koska niitä ei ole onneksi sattunut kohdalle. Minun on kuitenkin vaikea sietää kaikenlaista teeskentelyä ja valehtelua.

”Nautin siitä, että saan olla kavaljeeri ja herrasmies”

Mitä asiaa et kertoisi vaimollesi?

En aina ole aivan rehellinen aikatauluistani vaan esitän asiat positiivisessa valossa. Saatan sanoa siedettävän kotiintuloajan, vaikka tiedän, että pitempään menee.

Saatan myös unohtaa mainita tuhlailuista tai isommista ostoksista. Viimeksi en esimerkiksi ’muistanut’ kertoa etukäteen, että hankin meille uuden auton. Vaimo ei hyppinyt riemusta, mutta pääsimme kyllä sovintoon.

Millaisina hetkinä tunnet itsesi tosimieheksi?

Kun vien vaimoni ulos syömään ja tarjoan illan. Nautin siitä, että saan olla kavaljeeri ja herrasmies. Myös korjailu ja käsillä tekeminen antavat minulle vahvan olon. Viimeksi hankin uuden iskuporakoneen ja sain laitettua kultalevyt kehystettyinä kiviseinään. Nyt katselen niitä tyytyväisenä.

”Teemme vaimoni kanssa kumpikin sitä mitä osaamme”

Mitä et tekisi naisen puolesta?

En pesisi hänen pyykkiään. En nimittäin ole koskaan opetellut pesemään pyykkiä enkä oikein osaa laittaa ruokaa.

Tämä on tosi hävettävää ja noloa, mutta äiti pesi opiskeluaikana pyykkini. Nykyisin vaimo ei anna minun edes koskea likaisiin vaatteisiin, koska kuulemma pilaisin ne. Myös silitysraudan käyttö on minulta kielletty.

Mihin tarvitset naista?

Vaikka mihin. Olen oppinut naisilta muun muassa hellyyttä, rakkautta ja erilaisia tunteita. Nainen on miehen elämän suola, ja naisen kosketuksen voima on minulle tosi iso. Siinä on sähköä. Ilman naisia elämäni olisi tyhjää, ja olen onnellinen siitä, että minulla on parisuhde kunnossa.

Sen sijaan en tarvitse naista jatkamaan sukuani, sillä en näe itseäni perheenisänä. Olen huolehtivaista sorttia ja sen verran hankala, että minulla on itsessänikin huolehtimista.

Onko perheessäsi erikseen naisen ja miehen työt?

Lapsuudenkodissani kyllä, ja tavallaan meilläkin. Osaan tehdä munakkaita ja grillata ja hoidan tiskit sekä kauppaostokset.

Toissa päivänä pesin parvekkeen, ja myös ikkunoiden pesu on minun vastuullani. Huolehdin myös kaikki perheen talous- ja kaavakehommat. Teemme vaimoni kanssa kumpikin sitä mitä osaamme ja mistä tykkäämme, ja systeemi on toiminut hyvin.

Mistä toivoisit naisen muistavan sinut?

Sydämellisyydestä ja siitä, että olen osannut ottaa toiset huomioon. Tuntuisi kivalta kuulla, että olen oikeasti ollut hyvä ihminen.

Juttu on julkaistu Annassa 19/2019.

X