Ressu Redford ja Nina Björkfelt ehtivät olla naimisissa 19 vuotta, ja heillä on kaksi poikaa, Frans 19, ja Elliot, 17.
Julkkikset

Laulaja Ressu Redford, 56, ei viihtynyt kauan sinkkuna: ”Olen seukkaavaa tyyppiä”

Laulaja Ressu Redford, 56, erosi parikymmentä vuotta kestäneestä liitostaan hieman yli vuosi sitten. Pitkään Ressu ei ehtinyt viettää sinkkuelämää, sillä uusi naisystävä on jo löytynyt. – Mutta uusperhettä ei ole, olen oikein onnellinen näin.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Suvi Elo, OM-arkisto

Laulaja Ressu Redford seisoo kotikaupungissaan Turussa Olkun baarin ovella ja näyttää enemmän mainosmieheltä kuin tyypilliseltä rokkarilta. Lyhyt tukka on siisti, ryhti suora, katse utelias, ja liikkeet ovat ripeitä. Päällään Ressulla on tummat farkut ja napakasti istuva puvuntakki sekä musta poolopaita. Kaulassa roikkuu ohuessa ketjussa pieni hopeinen risti.

Ressu on yksi ravintolan omistajista. Sisään astuessaan hän silmäilee ympärilleen kuin tarkastaakseen, että kaikki on kunnossa, ja tilaa sitten tutulta tarjoilijalta punaviiniä. Hän pyörittelee viiniä hetken lasissaan ja maistelee tyytyväisenä: kyllä italialaiset osaavat.

Ensimmäisen kerran Ressu oli julkisuudessa jo 1980-luvulla Bogart Co. -yhtyeen isotukkaisena ja toppaolkaisena keulakuvana. Nyt tuo tyyli tuntuu kaukaiselta.

– Yleisö halusi silloin sitä, ja olihan se hulvattoman hauskaa. Vielä isompi humu tuli 1990-luvulla soolouran myötä, mutta ainakaan omasta mielestäni julkisuus ei koskaan noussut minulle päähän.

Ressu sanoo olleensa aina realisti.

– Tajusin jo nuorena, että julkisuus ei oikeasti tee kenestäkään yhtään kiinnostavampaa tai parempaa.

”Olen laulajana enempi rakkausmies”

Ressu Redford ja Bogart Co. 1980-luvulla.

Ressu Redford ja Bogart Co. 1980-luvulla.

Suosio tulee ja menee, ja pudotus huipulta voi joskus olla nopea, senkin Ressu tietää. Bogart Co.:n suosio hiljeni 90-luvun alussa, mutta isku ei ollut Ressulle kova.

– Olen oppinut, että alhosta on pakko nousta. En ole ikinä pahemmin masentunut, sillä aina on löytynyt uusi mahdollisuus. Sooloura tuli Bogartin jälkeen ilman suunnittelua, kuin vahingossa. Minulla on myös kaupallinen tutkinto, ja olen tehnyt koko ajan esimerkiksi mainosten äänimaailmoja sekä tätä ravintolabisnestä. Aina on suunnitelma bee.

Viime vuonna Ressu teki 60 keikkaa, ja tänä vuonna hän aikoo kiertää Suomea ison bändin kanssa oman 35-vuotistaiteilijajuhlansa kunniaksi.

– En voi enää olla teini-idoli, mutta voin tehdä musiikkia, jota teinitkin diggaavat. Nyt kehitteillä on uutta, omaa musiikkia, jopa sanoituksia. Olen laulajana enempi rakkausmies, haluan koskettaa kuulijaa.

Mutta mikä Ressua itseään koskettaa? Katse kiinnittyy kaulassa olevaan ristiin. Onko se onnenamuletti?

– Se on roikkunut kaulassa rippikoulusta asti, ketju vain on tainnut kerran vaihtua hiukan vahvemmaksi. Joskus se on paidan päällä, joskus alla. En ota sitä koskaan pois. Siinä se pysyy, vaikka en uskokaan onnenjuttuihin.

On Ressulla muitakin juttuja, jotka pysyvät, vaikka hän ei niiden taikaan uskokaan.

– Aina kun näen digitaalisessa kellossa samat numerot, esimerkiksi 12.12 tai 15.15, minun on pakko sanoa kyseiset numerot ääneen. Eikä ole väliä, olenko yksin tai jonkun seurassa. Niin se menee, hän nauraa.

Ressu Redfordin uusi rakas on ”järjen ihminen”

Oikealta nimeltään Ressu on Esa Mäkelä. Esa on ollut sikäli tylsä nimi, ettei siitä ole koskaan väännelty persoonallisia lempinimiä.

– Ilahduin, kun eräs tyttö keksi minulle aikoinaan artistinimen Reddie Redford, ja siitä tuli pian Ressu. Nykyään olen myös Reiska, ja äiti tietysti sanoo Esaksi. Poikani ovat jo 19- ja 17-vuotiaat, mutta heille olen edelleen isi, mikä tuntuu kivalta. Naisystäväni sanoo Esa, Ressu tai Reiska, tilanteen mukaan.

Ressu ja missinä tunnettu Nina Björkfelt hakivat eroa reilu vuosi sitten joulukuussa yhdeksäntoista avioliittovuoden jälkeen. Nyt Ressu asuu poikiensa kanssa kolmisin ja korostaa, että hänellä ei ole uusperhettä.

– Pojat asuvat vuoroviikoin minun ja äitinsä luona. He harrastavat molemmat musiikkia, mutta tuskin kumpikaan suunnittelee siitä työtä – muut hommat, esimerkiksi kaupallinen ala, kiinnostavat enemmän. He ovat minulle rakkainta maailmassa, ja he tekevät juuri niin kuin heille on parasta.

Ressu alkaa jo tehdä lähtöä poikiensa luo, mutta vielä olisi kiinnostavaa kuulla, miltä tuntui olla sinkkuna parinkymmenen avioliittovuoden jälkeen.

– Olihan se erilaista. Mutta en ole koskaan viettänyt pitkää sinkkukautta, sillä olen seukkaavaa tyyppiä. Naisystävä siis on, ja olen oikein onnellinen, mutta ei siitä sen enempää. Hän ei ole julkisuuden henkilö eikä sellaiseksi haluakaan. Järjen ihminen, siis.

Lasillisella-juttu julkaistu Anna 2/2018 -lehdessä. 

X