Julkkikset

Laulaja Sanni: ”Myös naisilla pitäisi olla lupa tykätä seksistä ja harrastaa sitä niin paljon kuin haluavat”

Sannin mielestä on kauheaa, ettei naisella saisi olla itsenäistä seksuaalisuutta, jota hän toteuttaa niin kuin itse haluaa. ”Pelkään olevani osa sitä kauneusihanteen jatkumoa, joka pohjautuu miehen miellyttämiseen ja seksikkyyteen”, hän sanoo.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Pekka Holmström/Otavamedia

Sannin mielestä on kauheaa, ettei naisella saisi olla itsenäistä seksuaalisuutta, jota hän toteuttaa niin kuin itse haluaa. "Pelkään olevani osa sitä kauneusihanteen jatkumoa, joka pohjautuu miehen miellyttämiseen ja seksikkyyteen", hän sanoo.

Kaikki haluavat tästä supertähdestä palasen. Siksi Sannin, 23, on ollut pakko oppia pitämään huolta itsestään ja olemaan rohkeasti oma itsensä. Välillä se on vaikeaa, sillä hänellä on taipumusta syyllistyä helposti ja asettaa muiden tarpeet omiensa edelle.

Sanni pohtii Annan Totta vai tarua -juttusarjassa, pitävätkö naiseutta koskevat kliseet paikkansa.

Naisista, joilla on hyvä isäsuhde, kasvaa menestyjiä. Totta vai tarua?

– Tarua. Vanhempani erosivat, kun olin viiden vanha, ja sen jälkeen olen ollut enemmän tekemisissä äidin kanssa. Etäisestä isäsuhteesta huolimatta koen pärjänneeni ihan hyvin.

Itseään ei kannata määritellä liikaa menneisyyden kokemusten kautta, muuten jymähtää paikalleen. Ikävistäkin asioista pääsee yli. Ne voivat jopa tehdä ihmisestä entistä vahvemman.

Naisen maine menee, jos hän harrastaa seksiä usean miehen kanssa.

– Olen kuullut nuorten miesten perustelevan tapaansa vaihtaa naisia kuin sukkia sillä, että he vaan ovat niin viriilejä, ikään kuin suuri määrä seksiä kuuluisi itsestäänselvästi miehenä olemiseen. Jos nainen puhuisi samoin ja harrastaisi viikonloppuna seksiä kahden tai kolmenkin miehen kanssa, häntä pidettäisiin halpana.

Miehet, jotka taputtelevat toisiaan selkään seksivehtaamisistaan, puhuvat usein halventavasti naisista, joiden kanssa he harrastavat seksiä. Minua kuvottaa se maailma – siinä toista ei arvosteta vaan käytetään hyväksi. Kaikki miehet eivät sitä tietenkään tee.

On kauheaa, ettei naisella saisi olla itsenäistä seksuaalisuutta, jota hän toteuttaa niin kuin itse haluaa. Myös naisilla pitäisi olla lupa tykätä seksistä ja harrastaa sitä niin paljon, kuin he haluavat.

Jos seksistä hakee hyväksyntää ja kohotusta omalle itsetunnolleen, se voi olla vahingollista ja tuhoavaa. Jos sen tekee siksi, että tykkää seksistä, go for it. Täällä ollaan vain kerran.

Nainen syyllistää itseään helpommin kuin mies.

– Taipumus syyllistymiseen on aika sisäsyntyistä eikä liity sukupuoleen. Itse syyllistyn helposti, ja silloin muiden odotukset menevät omien tarpeideni edelle. Alan esimerkiksi kannatella ilmapiiriä ja muiden energioita ja teen asioita, joita en oikeasti jaksaisi tehdä.

Elän maailmassa, jossa monilla on omia intressejä minun suhteeni. Kesti kauan, ennen kuin opin pitämään puoliani ja huolehtimaan itsestäni. Osaan jo sanoa ääneen, että minun täytyy nukkua, syödä, tehdä sitä tai tätä. Sen ansiosta nautin taas ihan eri tavalla esimerkiksi fanieni tapaamisesta. Uskon, että hekin ymmärtävät etten tarkoita pahaa, jos en aina ehdi jakaa nimmareita.

Naiset eivät halua leimautua feministeiksi.

– Ehkä. Nuoret naiset fanittavat nyt kauneusihannetta, joka on alun perin miesten määrittelemä. Kun nainen on kuuma, hän saa miestä ja mies on tyytyväinen.

Feministi merkitsee minulle naista, joka tiedostaa kuvion ja päättää itse, millä motiiveilla toteuttaa itseään.

Olen tasa-arvon kannattaja ja feministikin siinä mielessä, että tiedostan naisen asemaan liittyviä epäkohtia ja haluan viedä tasa-arvoa eteenpäin. Mutta feminismi ei ole minulle ristiriidatonta.

Maailmantuskani on juuri nyt sitä, että olen alkanut miettiä naisten kokemaa riittämättömyyttä ja niitä tapoja, joilla sitä yritetään kompensoida. Pelkään olevani osa sitä kauneusihanteen jatkumoa, joka pohjautuu miehen miellyttämiseen ja seksikkyyteen.

Minulla on pitkä tukka, meikkaan ja tykkään pukeutua miten milloinkin, edustan siis loppupeleissä naisellista naista. Seksikkyyden tai minkä tahansa oman piirteensä korostaminen on todella ok, kunhan sen tekee omilla ehdoillaan eikä pelkästään vastakkaisen sukupuolen tai muiden miellyttämisen vuoksi.

Juttu on katkelma Annan nro 1/2017 kansijutusta.

Lue myös:

Sanni: ”En sopinut tavalliseen muottiin”

Onko naisen seksuaalinen halu yhtä eläimellistä kuin miehen?

6 syytä, miksi nainen ei nauti seksistä

Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro: ”Teini-iän kokemukset murensivat luottamustani miehiin”

X