Julkkikset 4.1.2017

Laulaja Sanni: ”Myös naisilla pitäisi olla lupa tykätä seksistä ja harrastaa sitä niin paljon kuin haluavat”

Teksti: Iina Alanko Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia
Sannin mielestä on kauheaa, ettei naisella saisi olla itsenäistä seksuaalisuutta, jota hän toteuttaa niin kuin itse haluaa. "Pelkään olevani osa sitä kauneusihanteen jatkumoa, joka pohjautuu miehen miellyttämiseen ja seksikkyyteen", hän sanoo.

Kaikki haluavat tästä supertähdestä palasen. Siksi Sannin, 23, on ollut pakko oppia pitämään huolta itsestään ja olemaan rohkeasti oma itsensä. Välillä se on vaikeaa, sillä hänellä on taipumusta syyllistyä helposti ja asettaa muiden tarpeet omiensa edelle.

Sanni pohtii Annan Totta vai tarua -juttusarjassa, pitävätkö naiseutta koskevat kliseet paikkansa.

Naisista, joilla on hyvä isäsuhde, kasvaa menestyjiä. Totta vai tarua?

Tarua. Vanhempani erosivat, kun olin viiden vanha, ja sen jälkeen olen ollut enemmän tekemisissä äidin kanssa. Etäisestä isäsuhteesta huolimatta koen pärjänneeni ihan hyvin.

Itseään ei kannata määritellä liikaa menneisyyden kokemusten kautta, muuten jymähtää paikalleen. Ikävistäkin asioista pääsee yli. Ne voivat jopa tehdä ihmisestä entistä vahvemman.

Naisen maine menee, jos hän harrastaa seksiä usean miehen kanssa.

Olen kuullut nuorten miesten perustelevan tapaansa vaihtaa naisia kuin sukkia sillä, että he vaan ovat niin viriilejä, ikään kuin suuri määrä seksiä kuuluisi itsestäänselvästi miehenä olemiseen. Jos nainen puhuisi samoin ja harrastaisi viikonloppuna seksiä kahden tai kolmenkin miehen kanssa, häntä pidettäisiin halpana.

Miehet, jotka taputtelevat toisiaan selkään seksivehtaamisistaan, puhuvat usein halventavasti naisista, joiden kanssa he harrastavat seksiä. Minua kuvottaa se maailma – siinä toista ei arvosteta vaan käytetään hyväksi. Kaikki miehet eivät sitä tietenkään tee.

On kauheaa, ettei naisella saisi olla itsenäistä seksuaalisuutta, jota hän toteuttaa niin kuin itse haluaa. Myös naisilla pitäisi olla lupa tykätä seksistä ja harrastaa sitä niin paljon, kuin he haluavat.

Jos seksistä hakee hyväksyntää ja kohotusta omalle itsetunnolleen, se voi olla vahingollista ja tuhoavaa. Jos sen tekee siksi, että tykkää seksistä, go for it. Täällä ollaan vain kerran.

Nainen syyllistää itseään helpommin kuin mies.

Taipumus syyllistymiseen on aika sisäsyntyistä eikä liity sukupuoleen. Itse syyllistyn helposti, ja silloin muiden odotukset menevät omien tarpeideni edelle. Alan esimerkiksi kannatella ilmapiiriä ja muiden energioita ja teen asioita, joita en oikeasti jaksaisi tehdä.

Elän maailmassa, jossa monilla on omia intressejä minun suhteeni. Kesti kauan, ennen kuin opin pitämään puoliani ja huolehtimaan itsestäni. Osaan jo sanoa ääneen, että minun täytyy nukkua, syödä, tehdä sitä tai tätä. Sen ansiosta nautin taas ihan eri tavalla esimerkiksi fanieni tapaamisesta. Uskon, että hekin ymmärtävät etten tarkoita pahaa, jos en aina ehdi jakaa nimmareita.

Naiset eivät halua leimautua feministeiksi.

Ehkä. Nuoret naiset fanittavat nyt kauneusihannetta, joka on alun perin miesten määrittelemä. Kun nainen on kuuma, hän saa miestä ja mies on tyytyväinen.

Feministi merkitsee minulle naista, joka tiedostaa kuvion ja päättää itse, millä motiiveilla toteuttaa itseään.

Olen tasa-arvon kannattaja ja feministikin siinä mielessä, että tiedostan naisen asemaan liittyviä epäkohtia ja haluan viedä tasa-arvoa eteenpäin. Mutta feminismi ei ole minulle ristiriidatonta.

Maailmantuskani on juuri nyt sitä, että olen alkanut miettiä naisten kokemaa riittämättömyyttä ja niitä tapoja, joilla sitä yritetään kompensoida. Pelkään olevani osa sitä kauneusihanteen jatkumoa, joka pohjautuu miehen miellyttämiseen ja seksikkyyteen.

Minulla on pitkä tukka, meikkaan ja tykkään pukeutua miten milloinkin, edustan siis loppupeleissä naisellista naista. Seksikkyyden tai minkä tahansa oman piirteensä korostaminen on todella ok, kunhan sen tekee omilla ehdoillaan eikä pelkästään vastakkaisen sukupuolen tai muiden miellyttämisen vuoksi.

Juttu on katkelma Annan nro 1/2017 kansijutusta.

Lue myös:

Sanni: ”En sopinut tavalliseen muottiin”

Onko naisen seksuaalinen halu yhtä eläimellistä kuin miehen?

6 syytä, miksi nainen ei nauti seksistä

Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro: ”Teini-iän kokemukset murensivat luottamustani miehiin”

Kommentit (12)

Miksi otsikko on revitty parista lauseesta, kun Sannilla on muutakin hyvää sanomista?

Lähes kaikki kommentoijat keskittyvät vesittämään Sannin sanomaa. Heille toivoisin vähän avarampaa katsetta ja käsitystä muidenkin kokemuksista kuin omistaan. Olen myös otettu taidostanne ymmärtää kaiken väärin.

Niin ja ne kondomit on keksitty.
00

Kyllähän naiset suuremmmissa kaupungeissa saavat ihan niin paljon seksiä kuin haluavat vain menemällä yksin eri ravintoloihin.
00

Joo. Tehkää vaan vapaasti, mitä teette. Tuolla menolla teillä on jokaisella pian oikeudet nollan lähimailla ja burkat pakollisia. Minä ja muut voimme minä tahansa päivänä lopettaa taistelun teidän puolestanne, ja sitten te olette omillanne. Varmaan naurattaa, jos ei ymmärrys riitä ymmärrettävän ymmärtämiseen.
00

Sanni on jostain syystä katkeroituneen oloinen. Ei normaalin ihmisen tarvi miettiä, ketä pitää miellyttää ja ketä ei. Miehet on taas laitettu yhteen muottiin, ihmiset ovat erilaisia. Sannille tulee olla vaikeaa olla miellyttämättä kaikkia miehiä.
00

Naisten kuuluu pettää ja nussia ihan kenen kanssa haluaa. Vanhat normit ja käyttäytymismallit rajoittavat naisen elämää. Nykynainen tekee mitä haluaa ja lasten ja miesten pitää sopeutua tähän.
Tuhannet naiset (ja lapset) kuuntelevat Sannin itsemurha- ja pettämismusiikkia ja tuhoavat elämänsä ottamalla niistä käyttäytymismalleja. Sanni on aiheuttanut tähän maahan enemmän avioeroja kuin kukaan muu yksittäinen ihminen.
00

Onhan kaikilla lupa tehdä aivan mitä tahtoo vai keneltä Sanni sitä lupaa kysyy. Yhtälailla ”lupa” on myös miehillä olla tykkäämättä tietyn käytöksen omaavista naisista ja sekin on ok. Ei kaikkia tarvitse miellyttää, jokainen tekee elämässään omat valintansa ja niistä kantaa myös vastuun. Muita et voi muuttaa, vain itseään.
00

Siis mitä, mitä muka nainen ei voisi halutessaan tehdä? Ei kukaan kiellä hyppäämästä sängystä sänkyyn mutta kysyisin vaan että kuinka moni oikeasti niin haluaa tehdä? Eihän siitä jää kuin ontto olo ja jos huonosti käy niin sukupuolitauti. Parempi kun etsii itselleen vakikumppanin ja harrastaa sitten seksiä sen kanssa niin paljon kuin haluaa. En ymmärrä miksi naisten pitäisi pyrkiä ihan joka asiassa samaan kuin miehet, uskoisin ettei miehillekään jää paljon käteen yhden illan suhteista. En pidä Sannin lauluista koska ne taas kategorisoivat naisen käyttäytymistä tiettyyn malliin ja esim. itse en todellakaan käyttäytyisi ja puhuisi niin kuin hän laulaa. Viimeistään kun saa lapsia niin alkaa arvostamaan tiettyjä muita asioita…
00

Niin. Kuten jo sanottu, kyllähän naisilla on tasan sama OIKEUS harrastaa seksiä ihan kenen kanssa ja kuinka usein tahansa. Naisilla, kuten ei miehilläkään, ei sen sijaan ole oikeutta päättää sitä, miten muut siihen suhtautuvat. Se on semmoinen ikävä asia nimeltään mielipiteenvapaus.

Lisäksi tuo ns. slut shaming on asia, johon tuppaa naiset syyllistymään miehiä useammin. Ylipäätänsäkin naiset tuomitsevat toistensa tekemisiä miehiä enemmän. Ja mitä tuohon halventavaan puhumiseen tulee, se ei todellakaan ole mikään sukupuolittunut asia. Ihan yhtälailla myös naiset puhuvat halventavasti miehistä, a’la Samantha Jones sinkkuelämästä. Jos Sanni ei ole naisten kuullut puhuvan miehistä tuolla lailla, niin ystäväpiiri on keskivertoa mukavamman oloinen. ei tässä tähän hätään muuta.
00

Olipa jotenki typerää luettavaa, ei ole ollut ikinä tarvis miellyttää ketään muuta ku itseäni, ja niin aion ajatella jatkossakin.. ja mitä helvettiä, siis tämä typsykö oikeen näköjään kannustaa irtosuhteisiin ja tautien levittämiseen, entä jos nykyaikana vaikka joku osais arvostaa ajatusta ”merkityksetön seksi ei ole sen arvoista”…?? Enkä tarkota että pitäs puoli elämää elää selibaatissa mutta järki päähän nyt kuitenkin… Ja nuoremmille tiedoksi, seksi on ihan liian ylipuhuttua, yliarvostettua, aliymmärrettyä ja ennen kaikkea liikaa tungettu joka paikkaan.. nuoretkaan eivät enää voi vaan olla nuoria, vaan heti teininä pitäis jo olla seksuaalisesti valmiita, rohkeita, pumpattuja, meikattuja, laihoja, tyrkyllä joka helvetin nettisivulla ja somessa….. Ja aina nimenomaan vaan siksi että pitää saada jotain säälittäviä huomio-viestejä kiimasilta ukoilta, missä on itsearvostus, oma persoona ja kauniit nuoret naiset joiden ei tarvitse alistua tähän seksuaalisuuden ylityrkkyyn nykymaailmaan… Olkaa omia itsejänne, suojelkaa itseänne, rakastakaa itseänne ja olkaa järkeviä valintojenne suhteen, sanon tämän taas, kaunis ja seksikäs ei ole sama asia kuin hyppiä sängystä toiseen tai olla halpa.
00

Valita Sanni sitten, kun et ole saanut mitään muuta kuin ilkeilyä ja torjuntaa vanhoilta rumilta miehiltä muutaman vuoden putkeen. Se on nykään todellisuutta meille hyville nuorille miehille. Milloin meidän ongelmista puhutaan? Emme saa mitään huomiota naisilta, vaikka olemme terveesti eläviä, kunnollisia ja fiksuja, monet myös romanttisia. Naiset vain naivat supermalleja ja valittavat rakkauselämänsä ongelmista, samalla kun monet hyvät miehet eivät nykyään voi edes haaveilla kenestäkään kenet ansaitsisivat.
00

Onhan näitä kyntömiehiä olemassa, noin yksi-kaksi sadasta. Oman näkemykseni mukaan ne ei mitään alfauroksia ole, vaan keskimäärin hinteliä pojankoltiaisia. Eikä kukaan heidän juttujaan jaksa kuunnella oikeasti.

Ympäriinsä paneskelussa on kyseessä jonkinlainen alikehittynyt persoonallisuus, joka saa hakemaan hyväksyntää pinnallisesta suosiosta eikä syvällisistä suhteista, joissa joutuisi antamaan itsestän muutakin kuin peniksensä tai jonkin reikänsä. Se on itsevarmuuden puutteen huipentuma. Oikeiden miesten keskuudessa panomiestä pidetään aika säälittävänä tapauksena, ja turpaanhan sitä lätkitään, jos väärälle pesälle asettuu.

Välillä kyntömies toki löytää sielunkumppaninsa, jolloin sitä juttua varmasti irtoaa. Ilmiö on kuitenkin harvinainen. Iso osa heidän jutuistaan on täyttä sontaa.

Tosiasiassa sillä kovalla panomiehellä on vuodessa n. kymmenen panoa, samalla kuin se oikea mies jyystää kotona kymmeniä kertoja useammin, käy töissä ja juttelee aivan muista asioista.

Oletus siitä, että panomiehiä pidettäisiin jotenkin arvossa, on väärä. Totuus on päinvastainen, myös naisten kohdalla.
00

Ja tosiaan. Miehethän eivät yleensä harrasta seksiä niin paljon kuin haluvat, he harrastavat sitä niin paljon kuin saavat. Siinä on aika iso ero. Siksi on ymmärrettävissä, että vuoden tai parin kuivan kauden jälkeen, paineiden purkauduttua, saattaa high five kaverin kanssa olla paikallaan. Moni mies ei saa ikinä.

Haluaminen ja saaminen ei useinkaan kohtaa.
00

Miksi otsikko on revitty parista lauseesta, kun Sannilla on muutakin hyvää sanomista?

Lähes kaikki kommentoijat keskittyvät vesittämään Sannin sanomaa. Heille toivoisin vähän avarampaa katsetta ja käsitystä muidenkin kokemuksista kuin omistaan. Olen myös otettu taidostanne ymmärtää kaiken väärin.

Niin ja ne kondomit on keksitty.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi