Julkkikset

Laura Malmivaara: ”Itsensä näkeminen kuvassa kauniina on ehdottoman tärkeää itsetunnolle”

Valokuvaaja-näyttelijä Laura Malmivaaran mielestä on tärkeää, että uskaltaa asettua valokuvan kohteeksi: jokaiselle tekisi hyvää katsoa itseään vapautuneesti ja hyväksyvästi.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Mirva Kakko

Laura Malmivaara on tehnyt jo vuosia toiseksi työkseen valokuvaajan töitä.

Valokuvaaja-näyttelijä Laura Malmivaaran mielestä on tärkeää, että uskaltaa asettua valokuvan kohteeksi: jokaiselle tekisi hyvää katsoa itseään vapautuneesti ja hyväksyvästi.

Miltä mä näytän? Onko ryppyjä? Ai kauheeta! Jos kuvissa oleminen ahdistaa, et ole ainut. Valokuvaaja-näyttelijä Laura Malmivaara, 46, kohtaa kuvaajan työssään jatkuvasti ihmisiä, jotka tuntevat suoranaista pelkoa kameran eteen astuessaan.

– Lähtökohtaisesti kaikki, jotka istuvat kameran edessä, ovat kauhuissaan ja ahdistuneita siitä, miltä näyttävät, Laura kertoo studiollaan Helsingin Kalasatamassa.

Hänellä on itsellään vuosien kokemus työstä kahden puolen kameraa. Näyttelijänä hän on usein kuvaamisen kohteena, valokuvaajana taas kameran takana.

Vaikka kameraan eteen meneminen pelottaisikin, Laura Malmivaaran mielestä kuvattavaksi uskaltautuminen on ehdottoman tärkeää. Jokaiselle tekisi hyvää katsoa itseään vapautuneesti ja hyväksyvästi.

– Itsensä näkeminen kuvassa kauniina on ehdottoman tärkeää itsetunnon kannalta.

Videolla Laura Malmivaara kertoo, miten onnistunut muotokuva syntyy:

Kaikki valokuvaus voi olla voimauttavaa

Laura ymmärtää, ettei kameran edessä oleminen aina ole helppoa. Sitä se ei ole hänelle itselleenkään pitkästä kokemuksesta huolimatta.

– Seuraan läheltä ihmisten valtavia paineita ja ymmärrän heitä. Olemme kaikki samalla, itsensä hyväksymisen tiellä. Enkä ole sen parempi kuin kukaan muukaan.

Lue myös Kotiliedestä: Juhlien järjestäjä, eivätkö rahasi riitä ammattivalokuvaajaan? Näillä vinkeillä otat juhlistasi ihanat valokuvat itse!

Aina ennen kuvattavaksi menemistä Lauraakin jännittää.

– Muistutan itseäni siitä, ettei minun tarvitse olla yhtään sen enempää kuin mitä toivon muilta.

Valokuvaajana Laura on erikoistunut muotokuviin. Hän on kiinnostunut myös voimauttavasta valokuvauksesta, jossa pyritään katsomaan itseä lempeästi ja hyväksyväksi valokuvan kautta.

Lauran mielestä kaikki valokuvaus voi periaatteessa olla voimauttavaa, kunhan kuvaustilanteessa on läsnä empatia. Se on tärkeää myös onnistuneen kuvan saamiselle.

– Minulle on tosi tärkeää, että olen kuvaustilanteessa kuvattavan kanssa. Puhumme ääneen peloista ja ahdistuksesta. Rikon pelon ilmapiirin ja kerron, että ymmärrän häntä täysin, Laura sanoo.

– Voimaannuttava osio kuvauksessa on se, kun olemme päässeet pelon ja ahdistuksen yli. On mahtavaa nähdä, miten kuvattava päästää irti itsekontrollista. Sen jälkeen saan luotua kuvan ja pääsen näyttämään, miten upea lopputulos on.

Lue myös: Laura Malmivaara löysi nelikymppisenä tasapainon oivallettuaan yhden asian: ”Pääsin pikkuhiljaa omasta luupista pois”

Tanssii tähtien kanssa -kisasta tärkeä oppi

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa kisatessaan vuonna 2017 Laura Malmivaara oppi erään tärkeän asia, jota edelleen pitää ohjenuoranaan kaikessa tekemisessä.

– TTK:ssa sanottiin, että asiat pitää aina tehdä loppuun asti. Se on hieno oppi. Yksityiskohdat erottavat todella hyvän lopputuloksen keskinkertaisesta.

Yksityiskohdista huolehtiminen on Lauran oman näkemyksen mukaan kehittänyt häntä myös valokuvaajana.

– Jokainen kuvaus on tehtävä huolellisesti – niin, että opin aina vähän jotain uutta.

X