Näyttelijä Laura Malmivaara
– En tarvitse äärikokemuksia, Laura Malmivaara sanoo.
Julkkikset

Laura Malmivaara löysi nelikymppisenä tasapainon oivallettuaan yhden asian: ”Pääsin pikkuhiljaa omasta luupista pois”

Näyttelijä-valokuvaaja Laura Malmivaara löysi nelikymppisenä uudenlaisen tavan olla. – On ollut todella tervettä nähdä se, mitä ympärillä tapahtuu, eikä keskittyä vain omaan elämään.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Mirva Kakko

Laura Malmivaaran, 46, kevät ja kesä sujuivat kotioloissa. Aika on kulunut tytärten Alman ja Ainon kanssa, koska lasten isä, ohjaaja Aku Louhimies on ollut uuden elokuvansa kuvauksissa.

Vanhempi tytär on lukiossa, nuorempi kahdeksannella luokalla. He pärjäävät jo niin hyvin omillaan, että äiti tuntee itsensä välillä jopa tarpeettomaksi.

– Totta kai heitä pitää tukea, mutta samanlaista hoivaa he eivät enää tarvitse kuin pienempinä. Siitä tulee välillä tyhjä olo.

Toisaalta tyhjyys on antanut tilaa jollekin uudelle. Lauralla on meneillään vaihe, jossa kaikki uusi tuntuu inspiroivalta.

Näyttelijänä hän riemuitsee kiinnostavista rooleista. Laura osallistuu Tukholmassa kuvauksiin, joissa hän esittää ”Pamela Anderson -tyyppistä” iso­äitiä, ja lokakuussa Kaikki synnit -sarjan toisella kaudella hänet nähdään hurmoshenkisenä saarnaajana.

Valokuvaajana hän ahmii tietoa kehittyäkseen koko ajan paremmaksi. Joskus illat kuluvat siihen, että hän katsoo Youtubesta valokuvaukseen liittyviä koulutusvideoita yksi toisensa perään.

Hyvä vaihe alkoi, kun Lauran katse kääntyi omasta sisimmästä ympäristöön.

– Neljänkympin tienoilla havahduin siihen, että pääsin pikkuhiljaa omasta luupista pois. Olin vapaampi näkemään ympärilleni.

Tuolloin Laura tunsi aivan uudenlaista vapautta. Takana oli ero lasten isästä, ja pitkä pesti KOM-teatterissa oli päättynyt. Lapsetkin olivat jo isompia.

– On ollut todella tervettä nähdä se, mitä ympärillä tapahtuu, eikä keskittyä vain omaan elämään.

Valokuvaajan ja näyttelijän ammatteja yhdistää eräs Lauralle merkittävä asia: ne molemmat pohjautuvat havaintojen tekemiseen ja hetkeen tarttumiseen.

”Nyt jännitteet ovat poissa”

Perhe on ollut Lauralle aina tärkeä voimavara. Laura asuu Jollaksessa Helsingissä miesystävänsä kanssa.

– Joskus elämäni on ollut epämääräistä hakemista. Nyt jännitteet ovat poissa. Perhe-elämä on tasapainossa, ja siksi pystyn keskittymään töihin. Jos kotona olisi ongelmia tai ihmissuhteissa jotain selvittämätöntä, minun olisi vaikea löytää vapauden tunnetta tai tasapainoa.

Vaikeuksissa Laura tukeutuu vanhempiinsa.

– Minua ei ole koskaan ärsyttänyt äidin puuttuminen elämääni tai siihen, miten olen lasteni kanssa. Luotan äitiini ja otan häneltä vastaan neuvoja. Hän esimerkiksi muistuttaa minua aina siitä, että lapsille pitää antaa tuoreita marjoja. Häneltä olen oppinut, miten tärkeitä kotiruoka ja perusvitamiinit ovat hyvinvoinnin kannalta.

Luit juuri lyhennelmän Annan 39/20 kansiartikkelista, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Hyvinvoinnin avaimet -sarjan jutussa näyttelijä-valokuvaaja Laura Malmivaara kertoo muun muassa, millä keinoin hän taltuttaa stressin, miten hän käyttäytyy ristiriitatilanteissa, millaisia upeita oivalluksia Tanssii tähtien kanssa -kisa muutama vuosi sitten hänelle antoi. Entä miksi Laura ei ole uskaltanut vielä ottaa itsestään kuvia ilman meikkiä ja muita apuvälineitä? Lue Lauran koko haastattelu numerosta 39/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X