Tenterfieldinterrieri nurmikolla
Tenterfieldinterrieriin törmää todennäköisemmin Australiassa kuin Suomessa.
Julkkikset

Lennu sai suloisen seuraajan – 4 asiaa, joita jäämme valtakunnan ykköskoiran vaihduttua odottamaan

Tasavallan presidentillä ja hänen perheellään on uusi koiranpentu, ja sillä voi olla monenlaisia vaikutuksia.
Teksti: Viivi Aaltovesi Kuvat: iStock

Suomessa on uusi ”ensimmäinen koira”, ja sen nimi on Osku. Jenni Haukio esitteli presidenttiperheen uusimman jäsenen viikonloppuna Twitterissä.

Eniten mediahuomiota on kiinnitetty Oskun rotuun, joka on Suomessa erittäin harvinainen. Australiassa maatiloilla käytettäviä, pienikokoisia tenterfieldinterriereitä on Ylen mukaan Suomessa vain parikymmentä.

Mitä merkitystä presidenttiperheen koiranpennulla laajemmassa kuvassa on, voi joku kysyä. Monenlaista! Ainakin näitä ilmiöitä jäämme odottamaan.

1. Keskustelu koirien terveydestä jatkuu

Tasavallan presidentin koiran rotu on merkittävä asia, koska presidentti on valtiollisen luokan mielipidevaikuttaja. Presidenttiperheen edellinen koira, bostoninterrieri Lennu nousi aikanaan maailmanmaineeseen hömelöiden ilmeidensä ansiosta. Kuten suuressa mediajulkisuudessa aina, myös Lennun tapauksessa tuli takaisku: huomio kiinnittyi bostoninterrieri Lennun rotuun, jonka terveystilanne on katastrofaalinen.

Bostoninterrieri on yksi lyhytkuonoisiksi jalostetuista koiraroduissa, joiden edustajissa ei jalostuksen seurauksena ole yhtään perimältään tervettä yksilöä. Sauli Niinistö ja Jenni Haukio pitivätkin Lennun poissa julkisuudesta sen viimeisten vuosien ajan.

Oskun rotu, eli tenterfieldinterrieri, on hyvin erilainen, vähemmän ulkonäkökeskeisesti jalostettu rotu. Tällä kertaa presidenttipari tuskin saa kritiikkiä rotuvalinnastaan. Oskun ja sitä myötä myös Lennun saama julkisuus kuitenkin pitää koirien jalostus- ja terveyskysymyksiä edelleen pinnalla.

2. Tenterfieldinterrieristä tulee uusi trendirotu

Suomessa toimiville harvoille tenterfieldinterrierien kasvattajille taitavat koittaa hyvät ajat. Suomessa on rekisteröity yli 300 eri koirarotua, joten koirasta haaveileva on valinnanvaikeuden edessä. Silloin jonkun tunnetun koiranomistajan esimerkki voi kannustaa tietyn rodun pariin.

Suomen kymmenen suosituimman koirarodun joukossa oli viime vuonna yksi terrierirotu, jackrussellinterrieri. Sadan suosituimman joukkoon mahtui myös muita terrierejä, muun muassa bostoninterrieri sijalla 80.

3. Osku hyppää suosituimpien koirannimien listalle

Tunnetuin Osku-koira lienee sarjakuvakissa Karvisen koirakaveri Osku. Tiedossa ei ole, onko presidenttipari ottanut koiransa nimeämiseen mallia Karvisesta. Joka tapauksessa Osku-nimen suosion voi ennustaa kasvavan.

Viime vuoden suosituimmat koirien kutsumanimet Kennelliiton Omakoira-palvelun perusteella olivat Luna, Alma, Helmi, Sulo ja Hertta.

Koirilla on oma nimipäiväkalenteri, jossa Osku juhlii 1. joulukuuta.

4. Kondiittorit saavat tehtäväkseen Osku-leivoksen

Kovimman Lennu-huuman aikaan vuonna 2017 hensinkiläiskahvila Cafe Esplanad lanseerasi prinsessakakkua muistuttavan Lennu-leivoksen. Kukaties leipomoissa ja kahviloissa kehitellään jo nyt Osku-herkkuja.

X