Litku Klemetti
– Parhaimmillaan menetän keikoilla kontrollin ja saatan löytää itseni lattialta soittamasta balalaikkaa, sanoo Litku Klemetti.
Julkkikset

Litku Klemetti yllättyi suosiostaan: ”Oikeasti olen hiljainen pohdiskelija ja jurottaja”

Sanna Klemetin taiteilijapersoona Litku Klemetti yhdistää punkkia ja iskelmää. Keikalla villi ja rohkea Litku sanoo olevansa siviilissä kainuulainen jurottaja. – Olen löytänyt aidon itseni enkä ota musiikkia enää niin vakavasti, Litku sanoo.
Teksti: Iina Alanko Kuvat: Heli Hirvelä/Otavamedia

Olet kovassa nosteessa Litku Klemetti & Tuntematon numero -bändisi kanssa. Mistä oikein ilmestyit?

– Olen tehnyt 10 vuotta musiikkia eri bändeissä underground-meiningillä. Olen synnynnäinen yrittäjä, joka tekee kaiken itse: musiikin, levynkannet, julisteet. Teen myös musavideoita, painan bändikasseja ja teen kasetteja myyntiin, sometukseenkin menee aikaa. Underground-yhteisössä tekemiseen ei vaadita ammattitaitoa, sen kun tekee vaan.

Miten Litku Klemetti syntyi?

– Keksin Litkun vuonna 2014, kun mietin, mitä kaikkea minä voisin lavalla ja esiintyjänä olla. Tammikuussa julkaisin punkhengessä tehdyn iskelmälevyn Juna Kainuuseen, jonka piti olla pieni juttu, mutta siitä tulikin isompi. Sen jälkeen keikoilla on ollut mukavasti porukkaa. Millään musiikillani ei aiemmin ole ollut yleisöä, joten Litkun suosio on uutta ja aika yllättävää.

Miten Litku ja Sanna Klemetti eroavat toisistaan?

– Litku on aika villi, itsevarma ja tosi rohkea. Keikoilla voi tapahtua mitä vaan, koska Litku ei mieti, mitä kuuluisi tehdä ja mitä ei. Parhaimmillaan menetän kontrollin ja saatan löytää itseni lattialta soittamasta balalaikkaa.

Itse en ole sellainen yhtään. Oikeasti olen hiljainen pohdiskelija, kainuulainen jurottaja. Havukka-ahon ajattelija, joka tykkää olla luonnossa ja kävellä metsässä yksikseen.

Mistä luulet suosion johtuvan?

– Se on kyllä mystistä. Keikkamme perustuvat pitkälti vastavuoroisuuteen ja lähestyttävyyteen. Siihen kuuluu itsensä likoon laittaminen ja inhimillisenä olo. Ehkä olen löytänyt sen aidon itseni enkä ota musiikkia enää niin vakavasti.

Mitä elämääsi ja arkeesi muuten kuuluu?

– Teen Jyväskylän yliopistoon väitöskirjaa siitä, miten kuvat vaikuttavat musiikin kuuntelukokemukseen. Se on nyt tauolla, kun keikkoja on koko ajan. Jatkuvan keikkailun takia normaali arki on välillä vaikeaa. 

Lue myös:

Michael Monroe: ”Yksikään nainen ei voi väittää, että hänellä olisi minun lapseni”

Sanni: ”Myös naisilla pitäisi olla lupa tykätä seksistä ja harrastaa sitä niin paljon kuin haluavat”

X