Lola Odusoga
– Olen erittäin kilpailuhenkinen, ja olin innoissani, kun pääsin Selviytyjät Suomi -ohjelmaan. Lastenkin mielestä se oli nastaa, tosin poika evästi coolisti vain, että 'no, koita selviytyä', Lola Odusoga kertoi Annan kansihaastattelussa kesällä 2018.
Julkkikset

Lola Odusoga kertoo itsetuntonsa olevan lähes täysi kymppi: ”Nainen on kaunis, kun hänellä on hyvä itsetunto”

Lola Odusoga kertoi Annan kansihaastattelussa kesällä 2018, että hän ei muiden maineella ratsasta. – Hyvä itsetuntoni on kehittynyt elämänkokemukseni lisääntyessä. Tärkeintä on ollut tajuta omat vahvuudet ja heikkoudet ja se, että kaikki ovat erilaisia ja yhtä hyviä.

Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Mirva Kakko/Otavamedia, Nelonen Media

Annan Totta vai tarua? -juttu
sarjassa 
tunnetut naiset ­pohtivat, pitävätkö 
naiseutta koskevat 
kliseet 
paik­kansa. Lola Odusoga vastasi kysymyksiimme. Haastattelu julkaistiin alun perin Annassa 32/2018.

Lola Odusoga, nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Totta vai tarua?

”Ehdottomasti tarua. Olin teini-ikäisenä todella epävarma enkä mitenkään kauneimmillani.

Olin yläasteajan erään tietyn turkulaisen musiikinopettajan luokalla – saman, jonka seksuaalisen ahdistelun uhriksi esimerkiksi laulaja Mira Luoti on kertonut julkisuudessa joutuneensa nuorena. Kyseinen opettaja ei kajonnut minuun fyysisesti, mutta tunnelma hänen oppitunneillaan oli hyvin epämiellyttävä.

Opettaja tuijotteli meitä oppilaita erikoisesti, ja huhuja kulki siitä, että outoja asioita tapahtui, vaikka niistä ei puhuttu eikä niihin puututtu. Sen ikäisenä en tietenkään edes voinut ymmärtää, mistä on kysymys eikä tullut mieleenkään, että niistä pitäisi kertoa kotona.

Minuun opettajan käytös vaikutti mykistävästi. Ennen sitä olin laulanut paljon ja rakastin esiintymistä – siksi olin halunnut musiikkiluokallekin – mutta sitten lauluni loppuivat. Noiden musiikkituntien takia julkinen laulaminen on minusta edelleen todella epämiellyttävää ja laulan vain pakon edessä. Itsekseni laulan edelleen paljon.

Ulkonäköön liittyen nuoruuteni isoin kompleksi oli tukka. Sidoin sen aina kiinni, koska silloin ei ollut kampaamoita, jotka olisivat osanneet opastaa afron käsittelyssä. Kiinnitettynä kiharat olivat helpommat eivätkä herättäneet niin paljon huomiota. Kouluaikana minulla oli tukka auki vain kaksi kertaa.

Kun osallistuin Miss Suomi -kilpailuun, oli hämmentävää, että olemuksestani nostettiin esiin aivan uusi ongelma: tanssijan reidet.

Olen aina halunnut olla naisellinen ja olen pitänyt muodokkaasta vartalostani, vain rinnat olivat mielestäni suhteessa hiukan liian pienet.

Lola Odusoga

– Ulkonäköön liittyen nuoruuteni isoin kompleksi oli tukka. Sidoin sen aina kiinni, koska silloin ei ollut kampaamoita, jotka olisivat osanneet opastaa afron käsittelyssä, Lola Odusoga kertoo.

Neljä vuotta missikisojen jälkeen päätin hankkia silikonit. En ole katunut päätöstä kertaakaan. Esimerkiksi kasvojenkohotusta en voisi kuvitellakaan. Persoonallisuus on kasvoissa, niitä en halua muuttaa.

Nainen on kaunis, kun hänellä on hyvä itsetunto, ja olen erittäin sinut itseni kanssa. Kouluarvosanoilla mitaten itsetuntoni on kymppi miinus.

Hyvä itsetuntoni on kehittynyt elämänkokemukseni lisääntyessä. Tärkeintä on ollut tajuta omat vahvuudet ja heikkoudet ja se, että kaikki ovat erilaisia ja yhtä hyviä.

Täytin viime vuonna 40, eikä minulla ole ollut ikäkriisejä. Kun aloitin, olin mallina pitkään nuorin, nyt olen usein vanhin. Teen töitä eri ikäisten ihmisten kanssa. Ikä on vain numero.”

”Kenelläkään ei ole oikeutta arvioida toista ihmistä vartalon perusteella”

Naisen mielestä hänellä on aina viisi ylimääräistä kiloa.

”Todennäköisesti kyllä, mutta en tiedä, riittääkö edes viisi. Monet tuttavani laihduttavat koko ajan, ja ulkonäköpaineet ovat monilla kovat.

Aikoinaan missikiertueella en esimerkiksi päässyt eräänä iltana illalliselle, koska olin mallimamman mielestä liian paksureisinen. Ihan kuin reidet olisivat siitä yhdestä syömättömästä illallisesta kaventuneet.

Olen aina tiedostanut vartalotyyppini. Välillä olen isompi, välillä pienempi, ja erikokoisia vaatteita löytyy. Minulla ei ole koskaan sitä ongelmaa, että kaikki vaatteeni olisivat yhtäkkiä liian isoja tai liian pieniä. Jos joku vihjaa, että minulla on jotain liian vähän tai liian paljon, niin näen heti punaista ja avaudun aiheesta.

Mielestäni kenelläkään ei ole oikeutta arvioida toista ihmistä vartalon perusteella, poikkeuksena ovat tietysti ammatit, joissa ulkonäkö on osa valintakriteerejä. Miksi kaiken pitäisi lähteä ihmisen koosta ja miksi laiha olisi parempi kuin muodokas tai päinvastoin? Saan paljon palautetta siitä, että olen erittäin kehopositiivinen. Tuon aina esille sen, että jokainen ihminen on arvokas ja hyvä juuri omana itsenään.”

Lola Odusoga

– Mielestäni kenelläkään ei ole oikeutta arvioida toista ihmistä vartalon perusteella, poikkeuksena ovat tietysti ammatit, joissa ulkonäkö on osa valintakriteerejä, Lola Odusoga sanoo.

Äidin ja tyttären suhde on haastava kehdosta hautaan.

”Minulla on toisenlainen kokemus. Yksinhuoltajaäitini kasvatti kunnialla minut ja isoveljeni, ja meillä on äidin kanssa läheinen suhde. Minulla on 14-vuotias tytär, enkä näe meidänkään väleissämme suuria haasteita, päinvastoin.”

Nainen etsii isän hyväksyntää koko elämänsä ajan.

”Nigerialainen isäni jätti meidät, kun olin vuoden vanha. Minulle häntä ei ollut olemassa, ja ainoa mitä olen kaivannut häneltä, ovat pidetyt lupaukset. Pienenä harmitti joskus, kun isää ei ollut. Hän oli luvannut, että saisin matkustaa Nigeriaan tapaamaan häntä, mutta matkat eivät koskaan toteutuneet.

Sain isältäni joulu- ja synttärikortteja, mutta myöhemmin äiti tunnusti, että hän oli lähettänyt ne ilahduttaakseen minua, koska kaverini kyselivät paljon isästäni. Niitäkään ei siis oikeasti tullut. Eräs lehti maksoi isäni matkan Suomeen missivuotenani, ja meistä yritettiin saada isä-tytärjuttuja ja -kuvia. Minä en kuitenkaan suostunut näyttelemään onnellista tytärtä, eikä meistä koskaan tullut läheisiä.”

”Olen ikuisesti itsenäinen nainen”

Nainen haluaa itseään 
menestyneemmän miehen.

”Monet tutuistani haluavat mutta en minä. Olen ikuisesti itsenäinen nainen, enkä ratsasta kenenkään maineella. Minulle näkyvä menestys ja vauraus ovat aina olleet turn off. Haluan tienata itse oman elantoni ja ansaita omat meriittini omana itsenäni. Olen aidon ja rehellisen ja mieluummin aina heikomman puolella.

Asun vuokra-asunnossa enkä kerää omaisuutta. Hankin vaatteita kirpputoreilta ja ystäviltäni ja shoppailen aika harvoin, usein vain työn takia. Käytän paljon esimerkiksi ex-mieheni siskon vaatteita, ja lapset saavat vaatteita ystävien lapsilta. Pyrin myös laittamaan omat tavarani kiertoon. Toisen vanha on toisen aarre.

Vuosia sitten ostin työjutun seurauksena silloisen mieheni kanssa hienon Porchen, mutta luovuimme siitä pian. Nykyisin kaikki ylimääräinen rahani kuluu lasten harrastuksiin ja matkustamiseen.

Naisesta tulee parisuhteessa hoivaaja.

”Mahdollista, ja kohdallani on ollut erittäinkin totta. Minulla on vahva hoivavietti, joka kohdistuu paitsi lapsiin myös miehiin.

En ala kenellekään passaajaksi, halu täytyy löytyä itseltä. Tunnistan piirteen ja olen ilahduttanut läheisiäni usein ja mielelläni.Sitä paitsi aika monet miehet tarvitsevat hoivaamista. Yleensä se toimii.”

Vasta äitiys tekee naisesta 
naisen.

”Ei todellakaan pidä paikkaansa. Eivät kaikki edes halua olla äitejä, eikä kaikilla ole siihen mahdollisuutta. He ovat silti aivan yhtä tasavertaisia naisina.”

”En todellakaan hyväksy, jos esimerkiksi messuilla saan työnantajaltani vihjailevan viestin illalla hotellihuoneeseen. En ole kenenkään ’kulta’ työsuhteen perusteella.”

Nainen selviytyy erosta 
paremmin kuin mies.

”Pitää paikkansa yleisesti. Ero tulee miehille usein jopa yllätyksenä, näin olen nähnyt tapahtuvan. Erosin lasteni isästä kolme vuotta sitten, ja kun on yhteisiä lapsia, on tärkeää säilyttää hyvät välit. Asumme aika lähekkäin, lapset ovat luontevasti vuoroin molem­pien luona, ja ex-anoppini on edelleen kirjanpitäjäni.

Tunnistan olleeni parisuhteessa solahtaja, joka unohtaa itsensä. En syytä siitä ketään muuta kuin itseäni, mutta eron jälkeen olen selvästi entistä itsenäisempi ja vahvempi. Olen aina ollut nopea toimija, mutta nykyään tartun tilaisuuksiin vieläkin rohkeammin, koska ei tarvitse ajatella kuin itseä ja lapsia.

Nykytilanne on minulle passeli: olen rakastunut ja olen jo pari vuotta seurustellut tietyn mukavan miehen kanssa, mutta emme asu yhdessä.

Olen nykyisessä suhteessani vahvempi ja riippumattomampi kuin missään edellisessä suhteessani. Olen hyvällä tavalla vapaa ja luotan itseeni ja kumppaniini. Ei meidän tarvitse olla koko ajan kiinni toisissamme, ja silti tiedän että suhde on kunnossa. Olemme molemmat aikuisia ihmisiä, joilla on myös oma elämä. Hän ei ole julkisuuden henkilö eikä sellaiseksi halua,ja siksi suhteemme ei kuulu muille.”

”En ole kenenkään ’kulta’ minkään työsuhteen perusteella”

Miehet etsivät seksiä, naiset rakkautta.

”Eivätköhän molemmat etsi kumpaakin. Olin eron jälkeen vuoden verran sinkkuna, ja olihan se tosi erilaista kuin parikymppisenä – kun on some ja Tinder. Tinderissä kaikki pelaavat monen kanssa samaan aikaan, sinua vertaillaan koko ajan ja itsekin vertailet – miten voi enää luottaa kehenkään?

Jännittävä oli myös todeta tarjokkaiden ikäskaala. Oli tosi nuoria, jotka hakivat vain lyhyttä suhdetta, ja sitten reippaasti vanhempia, jotka kuvittelivat, että asema, omaisuus tai vahva halu päästä elättäjäkseni tehoaisi ikäiseeni naiseen.

Onneksi tapasin nykyisen rakastettuni ihan kasvokkain. Olen onnellinen hänestä.”

Naisen ja miehen välillä on aina seksuaalinen jännite.

”Ei todellakaan ole, vaikka moni näyttää ajattelevan niin. Joillekin miehille nainen on vain seksuaalinen kohde, kappale, jota voi arvioida. Minulla on pitkäaikaisia miespuolisia ystäviä, ja voin vannoa, ettei mitään jännitteitä ole koskaan ollut kumminkaan puolin.

Sen sijaan olen törmännyt työssäni yrityskuvioissa hyvinkin törkeään seksuaaliseen ahdisteluun ja joutunut jopa ilmoittamaan, että en tee yhteistyötä jonkin firman kanssa, jos tietyt miehet ovat mukana. En todellakaan hyväksy, jos esimerkiksi messuilla saan työnantajaltani vihjailevan viestin illalla hotellihuoneeseen. En ole kenenkään ”kulta” minkään työsuhteen perusteella.”

Miehet ovat kilpailu
henkisempiä kuin naiset.

”Ei ole totta. Voi olla, että naiset kilpailevat jopa enemmän. Naiset ovat myös kateellisempia kuin miehet ja heittävät herkemmin tikareita sisarien selkään.

Olen erittäin kilpailuhenkinen, ja olin innoissani, kun pääsin Selviytyjät Suomi -ohjelmaan. Lastenkin mielestä se oli nastaa, tosin poika evästi coolisti vain, että ’no, koita selviytyä’.

Minulla oli parikin strategiaa, kun läksin keväällä kuvauksiin Filippiineille, koska vasta siellä ollessa näkisi, mikä toimii. Toinen pasahti jo ensimmäisinä tunteina eikä toinenkaan toiminut. Piti keksiä uusia.

Kokemus oli mieletön, mutta en voi kertoa enempää. Ihanaa oli kuitenkin tulla kotiin. Moni asia oli matkan jälkeen parasta. Esimerkiksi se, kun niin sukat, kengät kuin jalatkin olivat kuivia eikä välissä ollut yhtään hiekkaa.”

Lola Odusoga Selviytyjät

– Minulla oli parikin strategiaa, kun läksin keväällä kuvauksiin Filippiineille, koska vasta siellä ollessa näkisi, mikä toimii, Lola Odusoga kertoi Annalle etukäteen.

Miehet puhuvat suoraan, naiset selän takana.

”Niin totta. Tosin miehet puhuvat miehille suoraan, mutta naisille he luikertavat vaikka kuinka tai puhuvat suoraan mutta valikoidusti. Hassua on, että miehet eivät tajua, että naiset puhuvat keskenään – varsinkin pienellä paikkakunnalla – joten juonet paljastuvat nopeasti. Totta on myös, että naiset juoruilevat enemmän, vaikka kyllä miehetkin sen taidon hallitsevat.”

”Väitän tuntevani itseni todella hyvin”

Naiset analysoivat tunteitaan jatkuvasti.

”Riippuu naisista, jotkut kyllä. Olen analysoinut itse itseäni aina paljon, siitä kertovat myös teini-ikäisestä asti kirjoitetut päiväkirjat. Väitän tuntevani itseni todella hyvin ja suosittelen analysointia ja terapiaa kaikille. Kriisitilanteessa on hyvä saada puolueeton näkemys, ystävät ovat usein liian läheisiä tai sitten heillä on oma lehmä ojassa.”

Naiset eivät osaa myydä 
ideoitaan yhtä hyvin kuin 
miehet.

”Tavallaan eivät, tai heidän ei anneta, ei ainakaan loppuun asti. Pahinta on, että jotkut miehet omivat naisen huomiotta jääneen idean ja kauppaavat sen reippaasti omanaan.

Aikoinaan minulta jäi koulu kesken, mutta eipä ole kukaan yo-lakkia kysellyt, kun työkokemusta on jo yli 20 vuotta.

Olen ilmeisesti osannut myydä osaamistani aika hyvin ja ennen muuta tehdä hommani hyvin, koska töitä on riittänyt. Teen juontohommia ja koulutan malleja ja missejä. Minulla on telkkariin koko ajan jotain projekteja ja suunnitelmia.

Unelmia on vaikka kuinka paljon. Jotkut niistä toteutuvat, jotkut menevät puihin. Sellaista elämä on, olen tottunut elämään muutoksessa.”

X