Julkkikset

Luokkakokous-elokuvasta tuttu stand up -koomikko Sami Hedberg ja vaimo Ilona: ”Meillä ei olla mustasukkaisia”

Luokkakokous-elokuvasta tuttu stand up -koomikko Sami Hedberg ja Ilona-vaimo kertovat, miten suhde kestää pitkätkin erossaolot.
Teksti: Sanna Kekki Kuvat: Heli Hirvelä/Otavamedia

Raksu. Musu. Mussukka. Useimmiten Musu. Se on lempinimistä suosituin, Ilona Hedberg sanoo ja kaataa kahvia miehensä Samin kuppiin parin kotona Helsingin Lauttasaaressa. Sami nojaa jääkaapin oveen ja syö kanafilettä.

– Näin se on, Sami toteaa. Hedbergeillä puhutaan lempinimillä niin usein, että viime viikolla tenniskentällä Sami ei edes tajunnut vaimonsa kutsuvan häntä ennen kuin tämä sanoi musu.

– Ihmettelin vain, että kuka Sami. Musu on tutumpi, koomikko toteaa, heittää viimeisen kanafileen palan suuhunsa ja kiittää ruoasta.

Viidennestä kerroksesta avautuu näkymä merelle. Sisustuksessa on paljon liilaa, Samin lempiväriä. Keittiön ikkunalaudalla kasvaa orkideoita. Olohuoneen seinälle on kehystetty valokuvia ulkomaanmatkoilta ja ensimmäisestä yhteisestä kesästä, kun Hedbergit kävivät Ruisrockissa ja tervehtimässä Ilonan perhettä Jokioisissa. Yhden seinän peittää lattiasta kattoon ulottuva hylly, jossa on lenkkitossuja.

– Meillä on jopa samanlaisia kenkiä, Ilona sanoo. Kaikesta näkee, että pariskunta viihtyy yhdessä. Silti viime aikoina Samia ei ole juuri kotona näkynyt.

Sami Hedbergiä tuuraa vara-Sami

Sami aikoo rikkoa Guinnessin maailmanennätyksen tekemällä vuonna 2015 365 stand up -keikkaa. Melkoinen määrä.

Miten se vaikuttaa arkeenne?

ILONA: Sami on neljä viisi päivää viikosta poissa. Minä pidän kodin siistinä ja huolehdin Samille vaatteet valmiiksi keikoille. Kiertue loppuu joulukuusssa, sen jälkeen keskitymme toisiimme.

SAMI: Tällä hetkellä tahti on kiivas, sitä ei voi kiistää. Jaksamme kuitenkin, koska tiedämme, että emme elä näin loppuelämäämme. Kiitän Ilonaa, joka on pitänyt huolta kaikesta.

Kuinka usein näette toisianne nyt kesän aikana?

I: Meillä on kaksi viikkoa yhteistä lomaa. Muuten näemme aina kun mahdollista. Kun satumme olemaan yhtä aikaa kotona, aika kuluu sohvalla löhöillen ja halien. Joskus käymme elokuvissa tai ravintolassa herkuttelemassa.

Miten pärjäätte ikävän kanssa?

I: Nykytekniikalla. Soittelemme monta kertaa päivässä. Iltaisin teen sohvatyynyistä vara-Samin, kun menen nukkumaan. Onneksi minulla on myös työni ja kavereita, joiden kanssa treenata ja käydä ulkona. Aikani ei käy pitkäksi, vaikka ikävä välillä painaakin.
S: Juuri näin. Kun olen rundilla, soitamme aina hyvänyönpuhelun, jossa toivotamme toisillemme kauniita unia. Kun lähden, halaamme eteisessä viimeiseen asti. Sen voimalla jaksan.

Hedbergeillä ei olla mustasukkaisia

Entä mustasukkaisuus?

I: Ei minulla ole syytä olla mustasukkainen. Luotan Samiin sataprosenttisesti. Hänen työhönsä kuuluvat fanit, se on selvä.

Lue myös: Vaikka kumppani petti, suhteen voi pelastaa – 8 rakentavaa askelta yli vihasta ja epäluottamuksesta

Riitelettekö koskaan?

S: Ilona on superihminen, jonka kanssa on helppo olla. Meillä ei ole varsinaisia riitoja. Ilonan kanssa on mahdotonta ottaa yhteen. Ainoat kränämme ovat johtuneet erilaisista elämänrytmeistä, mutta erimielisyydet menevät nopeasti ohi, koska kumpikin tietää, että tilanne on nyt tämä. Muuten Ilona ei hermostu mistään. Lisäksi hän tekee maailman parasta mustikkapiirakkaa ja pitää huolta. On ihanaa tulla kotiin, kun toinen haluaa kuulla kuulumiseni. Ilona muutti elämäni.

I: Minulla oli ennen Samia huonoja suhteita. Rakastuin Samiin, koska hän on luotettava ja hyvä minulle. Kun Sami sanoo jotain, tiedän sen olevan totta. Hän pitää minusta huolta. Lisäksi meillä on hauskaa. Mitä pidempään olemme kahdestaan, sitä hysteerisemmäksi menomme menee. Samin kanssa voin viettää elämää, josta ennen haaveilin.

Sami Hedberg empi suhteen aloittamista

Missä tapasitte?

S: Törmäsimme ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten. Pyörimme samoissa porukoissa. Kiinnitin heti huomioni kauniiseen ja hymyilevään naiseen. Emme kuitenkaan olleet sen enempää tekemisissä. Ilona seurusteli, ja minä olin ajatellut olla sinkku.

I: Ensimmäisen kerran juttelimme joulukuussa 2009, kun näimme sattumalta Apollo-yökerhossa. Kävelin Samia baaritiskillä vastaan kuohuviinipullo kädessäni. Vaihdoimme kuulumisia ja jostain syystä numeroita.

Tiesitkö, kuka Sami on?

I: Totta kai. Olin käynyt katsomassa Samin keikkoja, pidin jo silloin stand upista.

S: Minä muistin Ilonan yleisöstä. Olin lavaltakin huomannut, että hän hymyilee paljon.

Miten suhteenne eteni?

I: Jokin kohtaamisessamme jäi mieleeni. Ajattelin, että Sami vaikuttaa kivalta tyypiltä. Laitoin seuraavana päivänä tekstiviestin ja kysyin, miten menee.

S: Ymmärsin jo Apollossa, että kyseessä on upea tyyppi. Jopa niin, että minua alkoi jännittää. Jokin Ilonan olemuksessa jysäytti. Tulin iloiseksi Ilonan viestistä, mutta olin samana päivänä lähdössä kolmeksi viikoksi Kanarialle. En muistanut ensin edes vastata. Lisäksi olin eronnut muutamaa kuukautta aiemmin ja vannonut, että olen yksin. Kun lopulta vastasin, aavistelin, että tämä on menoa. Ja olin oikeassa. Kun tulin takaisin Suomeen, aloimme hengailla. Kävimme lounailla yhdessä.

I: Minä ihastuin nopeammin. Jo muutaman kuukauden jälkeen ajattelin, että haluaisin olla Samin kanssa. Samilla kesti pidempään.

S: Minun piti ensin selvittää ajatuksiani. Mietin esimerkiksi, onko minulla tarpeeksi aikaa. Samalla tiesin kuitenkin, että en voi antaa Ilonan mennä.

I: Kesäkuussa kävimme yhdessä kahvilla ja seisoimme sen jälkeen rannalla kahvila Regatan edessä. Totesin Samille, että nyt teemme päätöksen. Mikä tilanteemme oikein on? Sanoin, että jos haluat, saat minusta maailman parhaimman tyttöystävän. Lopuksi totesin, että nyt olen sanonut kaiken ja lähden kävelemään, jos et puhu. Sami oli hiljaa. Juoksin itkien kotiin ja menin kylpyyn. Ajattelin, että tämä oli tässä.

S: Se oli kamalaa. Kun Ilona lähti, alkoivat elämäni pisimmät kahdeksan tuntia. Minun piti lähteä keikalle. Ajattelin vain Ilonaa. Kun pääsin takahuoneeseen, en voinut enää hillitä itseäni, vaan laitoin Ilonalle viestin. Kirjoitin, että tästä ei tule mitään. En halua enkä voi olla erossa sinusta.

I: Kun Samin keikka loppui, hän tuli saman tien luokseni. Olemme olleet siitä asti yhdessä.

S: Aamulla varmistin, että Ilona haluaa olla tyttöystäväni. Vastaus oli myöntävä. Seuraavalla viikolla kävin teettämässä Ilonalle skottiruutuisen avaimen asuntooni.
I: Vaikka meillä oli jo silloin erilaiset rytmit, se ei enää haitannut, koska tiesimme, että toinen tulee aina takaisin.

Lue lisää parisuhteesta: Näin tunnistat aidosti itsevarman kumppanin jo tapailuvaiheessa

Yllätyskosinta Hedbergin tyyliin

Miten Sami kosi?

I: Aurinkoisena arkimaanantaina elokuussa kolme vuotta sitten. En aavistellut kosintaa, vaikka Sami kysyi, voisinko pyytää muutaman päivän vapaaksi töistä. Ajattelin, että hän haluaa vain olla kanssani. Olemme alusta saakka järjestäneet toisillemme yllätyksiä. En ajatellut, että tässä olisi mitään erikoista.

S: Kävimme ensin Linnanmäellä, ja olin hermostunut. Ilona ei epäillyt mitään, vaikka en halunnut laitteisiin ja olin hajamielinen. Huvipuiston jälkeen menimme ostamaan piknik-eväitä.

I: Yleensä Sami on kiinnostunut ruoasta ja haluaa kolmea erilaista juustoa, mutta tällä kertaa kaikki oli ”ihan sama”. Tästä olisi pitänyt päätellä jotain. Istuimme kallioille kotimme lähellä ja söimme eväitämme. Yhtäkkiä Sami lähti juoksemaan kallioiden taakse.

S: Olin parkkeerannut viereiselle kadulle museorekisterissä olevan Fiat 600 -auton, jolla huristin puistoon. Ilona katsoi suu auki, kun polvistuin hänen eteensä ja pyysin häntä vaimokseni.

Oliko häissä lisää yllätyksiä?

I: Häitämme juhlimme tasan vuotta myöhemmin. Häävastaanotto oli Kalastajatorpalla, jonne saavuimme helikopterilla. Vieraita oli 120. Tietenkin Sami oli järjestänyt myös häihin yllätyksen. Hän tietää, kuinka paljon fanitan Elastista, joten itkustani ei tullut loppua, kun yllätysvieraaksi lavalle kiipesi Ela. Bailasimme Anna sen soida -biisin tahtiin. Menimme nukkumaan samoihin aikoihin, kun ensimmäiset vieraat saapuivat aamupalalle.

Haaveena lapset, koirat ja kesäpaikka ulkomailla

Mistä haaveilette?

I: Tammikuussa lähdemme pitkälle matkalle. Emme ole suunnitelleet reittiä ja aikataulua tarkemmin. Luultavasti nappaamme lennot Pariisiin ja etenemme fiilispohjalta. Haaveilemme rauhallisemmasta elämästä.

S: Toki toivomme, että jossain vaiheessa saisimme myös lapsia. Se hetki ei ole kuitenkaan nyt. Ha luan viettää Ilonan kanssa enemmän aikaa – ja matkustaa. Se on kummankin intohimo.

I: Lisäksi toivon, että meillä olisi kissoja, koiria ja kesäpaikka ulkomailla, jonne voisimme välillä karata. Pitäisin siellä kasvimaata ja leipoisin mustikkapiirakkaa.

Miksi olet onnellinen  juuri tässä suhteessa?

I: Sovimme täydellisesti yhteen jo ajatuksen tasolla. Tiedän jo pelkästä katseesta, mitä Sami miettii. Sami on puolisoni ja paras ystäväni. Yhdessä voimme tehdä mitä vain.

S: Meillä on tekemisen meininki. Ne, jotka tuntevat meidät parhaiten, sanovat, että oli alusta saakka selvää, että meistä tulee pari. Meillä on sama myönteinen asenne. Tärkeää on myös se, että voimme olla yhdessä hiljaa. Ilonan kanssa minun ei tarvitse esittää mitään.

Lue lisää parisuhteista: Väheksytkö miestäsi tiedostamatta sitä itse – Tunnista vaaran merkit

Sami Hedberg, 34

Työ: Stand up -koomikko, yrittäjä.

Asuu: Helsingissä.

Harrastukset: Koripallo, kitaransoitto.

Perhe: Ilonan lisäksi äiti ja 
kaksi isosiskoa. Isä kuoli viisi
 vuotta sitten.

Ilona Hedberg, 33

Työ: Myyjä urheiluliikkeessä. 
Koulutukseltaan suurtalouskokki.

Harrastukset: Urheilu.

Perhe: Samin lisäksi isä, 
äiti ja isoveli.

Julkaistu Annassa 27/2015

X