Julkkikset

Maaret Kallio: ”Miehen kylmyys on pahinta, mitä voisin kuvitella”

Maaret Kallio, 38, on tuttu tv-ohjelmasta Ensitreffit alttarilla, jossa hän on asiantuntijana auttamassa naimisiin meneviä pareja. Moni on myös lukenut Maaretin Lujasti lempeä -blogia Helsingin Sanomista. Vaikka hän on tunteiden erikoisasiantuntija, on hän omassa elämässään joutunut opettelemaan niiden ilmaisemista.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Maaret Kallio, 38, on tuttu tv-ohjelmasta Ensitreffit alttarilla, jossa hän on asiantuntijana auttamassa naimisiin meneviä pareja. Moni on myös lukenut Maaretin Lujasti lempeä -blogia Helsingin Sanomista. Vaikka hän on tunteiden erikoisasiantuntija, on hän omassa elämässään joutunut opettelemaan niiden ilmaisemista.

Maaret kasvoi nelilapsisen perheen toiseksi vanhimpana lapsena tavallisessa olarilaisessa duunariperheessä. Hänen äitinsä työskenteli vakuutusvirkailijana ja isänsä poliisina.

– Vanhempani eivät olleet hienostelijoita. Ruokapöydässä oli usein perunaa ja lihaa.

Maaret oli jo nuorena erityisen kiinnostunut kaikesta, mikä liittyi ihmismieleen ja sen kummallisuuksiin. Miksi jokin veti puoleensa, vaikka samaan aikaan se tuntui pahalta? Miksi ihmiset käyttäytyivät niin kuin käyttäytyivät?

Lukion jälkeen 1990-luvun loppupuolella Maaret päätyi opiskelemaan sosiaalityötä ammattikorkeakouluun. Kesken opiskelujen hän tajusi, että sosiaalityö ei riittänyt. Hänen olisi sittenkin pitänyt hakea yliopistoon ja tutustua psykologiaan pitkän kaavan kautta.

– Duunariperheestä ei lähdetty yliopistoon ja opiskeltu psykologiksi tai psykiatriksi. En pitänyt sitä edes vaihtoehtona, sillä en uskonut, että minusta olisi siihen.

Lue myös: Maaret Kallio: ”Ei kannata yrittää olla superihminen”

Välillä vain itkin

Opiskeluaikanaan Maaret työskenteli espoolaisessa turvakodissa ja lastenkodeissa, joissa kohtasi muun muassa seksuaalista väkivaltaa kokeneita naisia ja nuoria.

– Välillä minä poljin pyörällä itkien kotiin, kun jotkut tarinat olivat sen verran rajuja. Ja joskus, kun pieni lapsi tarrautui jalkaani ja selvästi haki minusta turvaa, olin kauhuissani. En kokenut, että pystyin parikymppisenä pentuna antamaan turvaa, jota hän tarvitsi.

Maaret kuitenkin jatkoi työtä, sillä uskoi, että pahoissakin paikoissa olevia ihmisiä voi auttaa.

Sosionomin tutkinto täydentyi seksuaaliterapeutin opinnoilla, ja myöhemmin 2010-luvulla Maaret vielä opiskeli psykoterapeutiksi.

Opintojen jälkeen hän meni töihin Väestöliittoon, jossa työskenteli kymmenen vuotta.

En jäisi suhteeseen hinnalla millä hyvänsä

Miehensä kanssa Maaret on ollut 12 vuotta. Heillä on kaksi lasta. Pariskunta tapasi ystäviensä järjestämissä kotibileissä.

– Omassa suhteessani olen oppinut kohtuullisuutta. Parisuhteen ei tarvitse olla täydellinen. Kun suhde on hyvä, se kestää myös paljon vaikeita aikoja. En varauksetta ihaile pitkiä parisuhteita, sillä tiedän myös paljon yhdessä olevia ihmisiä, joiden olisi pitänyt erota.

Maaretia pitkät liitot kiehtovat.

– Minua kiehtoo se, miten pariskunnat onnistuvat ylläpitämään kiinnostuksen, läheisyyden ja erotiikan vuosikausia saman ihmisen kanssa.

Pitkä liitto ei kuitenkaan ole itsetarkoitus.

– Itse en jäisi suhteeseen hinnalla millä hyvänsä. Oman avioliittoni kohdalla todella toivon, että olemme yhdessä vanhuksina, mutta on mielestäni jäykkä ajatus, että olisimme yhdessä tapahtui mitä tahansa.

Puolison uskottomuus olisi tiukka paikka, mutta ei Maaretin mielestä pahinta, mitä suhteessa voisi käydä.

– Se, mitä en voisi miehelle antaa anteeksi, on välinpitämättömyys. En kestäisi sitä, jos toinen ei olisi pahoillaan, jos olisi toiminut tyhmästi. Tai jos toinen ei edes yrittäisi saada suhdetta toimimaan. Puolison kylmyys olisi kamalinta, mitä voisin kuvitella. Vihakin olisi helpompi kestää kuin torjuva välinpitämättömyys.

Suurimman osan parisuhdetaidoistaan Maaret on oppinut miehensä kanssa, mutta hän tarkastelee ihmissuhteita myös teoreettisesti. Hänen mielestään toimivat ihmissuhteet ovat hyvän elämän perusta.

– Asiat rullaavat hyvin paljon sen mukaan, miten ihmiset voivat. Parisuhdeasiat ovat isoja, kovia ja yhteiskunnallisiakin asioita, vaikka niitä pidetään pehmoarvoina.

Lue myös: Maaret Kallio: Näin säilytät intohimon parisuhteessa pikkulapsiaikana

Lue Maaretin koko haastattelu Annasta nro 40.

X