Maaret Kallio: "Ulkonäköni arvosteleminen on satuttanut"
Julkkikset

Maaret Kallio: ”Ulkonäköni arvosteleminen on satuttanut”

Televisiossa työskentelevälle psykoterapeutti Maaret Kalliolle, 39, on tullut yllätyksenä se, miten paljon ihmiset kommentoivat hänen ulkonäköään. – Toki on mukavaa kuulla, että näyttää luonnolliselta tai kauniilta, mutta ulkonäköni arvosteleminen rajuin sanakääntein on satuttanut minua. En ole valinnut julkista työtä ulkonäkösyiden takia, hän sanoo.
Teksti: Eveliina Lauhio Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Väite 1. Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen, tuhmat mihin vain.

Jos kiltteys on toisten miellyttämistä ja itsensä alistamista, kiltti tyttö tuskin pötkii kovin pitkälle. Naiselle on erittäin tärkeää olla jämäkkä ja asettaa omat rajansa, sillä nainen antaa helpommin muiden kävellä ylitsensä kuin mies. On myös hyvä osata tuntea vihaa silloin, kun tulee kohdelluksi väärin.

Kiltteys taas ystävällisyytenä ja yhteistyökykynä on pelkästään hyvä asia. Nykyään kiltteyttä vähätellään ihan turhaan. Minua on arvosteltu siitä, että olen Yhden illan juttu -tv-ohjelmassani liian kiltti. Myötäilen kuulemma liian paljon haastateltaviani. Minusta on kummallinen ajatus, että pitäisi olla kärkeväkielinen tai ilkeä. Mitä sillä voittaisin? Ajattelen, että jos haluan saada ihmisen kertomaan henkilökohtaisista asioistaan, minun on luotava hänelle turvallinen olo.

Väite 2. Naiset antavat liian helposti periksi.

Olen ollut nuoresta lähtien jämäkkä, vaikka olen luonteeltani kiltti. Olen aina tiennyt, mitä haluan ja osannut pitää puoleni. Olen esimerkiksi opetellut neuvottelemaan palkka-asioistani niin, että en jää muiden jalkoihin.

Olen ollut työyhteisössä, jossa huonommin koulutetulle miehelle on maksettu enemmän kuin korkeammin koulutetulle naiselle. Sellaista en voi missään nimessä hyväksyä. Suuttuessani sanon asian suoraan. En jää mököttämään tai pitämään mykkäkoulua. Jos omat rajani ylitetään, näytän ärsyyntymiseni. Vihaa on turha peitellä, sillä se on myönteinen, eteenpäin vievä tunne. Vihan ilmaiseminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että huutaisi tai rähjäisi toiselle. Omat rajat voi osoittaa puhumalla asiallisesti toiselle tai käsittelemällä vihastumista viisaasti itsensä kanssa.

Väite 3. Ruma nainen on uskottavampi kuin kaunis.

Valitettavasti tämä on toisinaan totta. Naisen ulkonäkö vaikuttaa uskottavuuteen aivan kummallisin tavoin, oli sitten kyse rumuudesta tai kauneudesta. Miehen ulkonäköä ei koskaan arvostella yhtä paljon kuin naisen.

On ollut uskomatonta saada niin paljon palautetta ulkonäöstä. Toki on mukavaa kuulla, että näyttää luonnolliselta tai kauniilta, mutta ulkonäköni arvosteleminen rajuin sanakääntein on satuttanut minua – en ole valinnut julkista työtä ulkonäkösyiden takia.

Minulta on muun muassa kysytty, että voiko asiantuntijalla olla lakatut kynnet. On myös sanottu, että meikkaava nainen ei vaikuta uskottavalta. Ilmeisesti olisin vakavammin otettava, jos minulla olisi harmaa jakkupuku, eikä hiuksiani olisi kiharrettu. Ajatus on mielestäni absurdi. Huulipunan käyttäminen ei poista vuosien opiskelu- tai työkokemustani.

X