Julkkikset

Tubettaja Maiju Voutilainen ei ole koskaan kokenut orgasmia: ”Koen, että orgasmittomuus on ilmentymä jostain isommasta asiasta, joka elämässä pitää ratkoa”

Elokuvissa seksi näyttää helpolta ja orgasmin saavuttaminen on vaivatonta. Todellisuudessa moni nainen kokee orgasmin saamisen vaikeaksi. Osa ei ole koskaan sitä saanut. Maiju Voutilainen, 24, on yksi heistä.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Janna Nousiainen

Tubettaja Maiju eli Maiju Voutilainen toivoisi, että seksistä ja seksuaalisuudesta puhuttaisiin enemmän.

Elokuvissa seksi näyttää helpolta ja orgasmin saavuttaminen on vaivatonta. Todellisuudessa moni nainen kokee orgasmin saamisen vaikeaksi. Osa ei ole koskaan sitä saanut. Maiju Voutilainen, 24, on yksi heistä.

”Moikka, tänään puhutaan seksistä”, alkaa vuonna 2017 julkaistu video, jolla nuori nainen puhuu avoimesti seksistä ja seksuaalisuudesta. Yli puoli miljoonaa katselukertaa keränneellä videolla tubettaja Mansikkka, nykyään tubettaja Maiju, eli Maiju Voutilainen, 24, mainitsee orgasmivaikeudet ja sen, ettei ole koskaan kokenut orgasmia.

Parikymppisenä Maiju havahtui. Hänellä oli silloin parisuhde ja aktiivinen seksielämä, mutta jokin kokemus uupui.

– Rupesin silloin syvemmin miettimään omaa suhdettani seksuaalisuuteen, ja tajusin, että minulla ei vieläkään ole kokemusta orgasmista, Maiju kertoo.

Hän oli nähnyt seksikumppaninsa saavan orgasmin, tuon paljon puhutun hyvän olon purkauksen, jota seksin aikana usein tavoitellaan – asiantuntijoiden mukaan joskus jopa liiankin hanakasti. Maiju ei itse ollut orgasmia vielä koskaan kokenut, ei yksin eikä kumppaninsa kanssa.

Aihe rupesi pyörimään enemmän mielessä. Paineita Maiju ei asiasta kuitenkaan ottanut. Tavallaan hän ei osannut edes kaivata mitään, saihan hän seksistä tyydytystä, eikä hän kokenut jäävänsä vajaaksi mistään. Hän oli myös ymmärtänyt kuulemansa ja lukemansa perusteella, ettei naisen orgasmi ole seksissä välttämättä itsestäänselvyys.

– Kun muistelen ihan ensimmäisiä seksikumppaneitani, minulla on muistikuva, ettei heistä ketään oikein kiinnostanut, saanko orgasmin vai en. Joten en ihmettele, että en itsekään aikaisemmin asiaa ajatellut. Mielestäni on surullista, että kukaan ei aiemmin miettinyt asiaa, Maiju pohtii.

Orgasmivaikeudet koskettavat useita naisia ja ne voivat ilmetä monella eri tavalla. Osalla orgasmivaikeudet kehittyvät jossain vaiheessa elämää, kun taas osa ei ole koskaan kokenut orgasmia tai sen saavuttaminen on aina ollut hankalaa.

Syitä orgasmivaikeuksille on monia. Krooniset sairaudet ja jotkin lääkitykset voivat vaikuttaa orgasmin saamiseen. Mielialalääkkeet sekä yleisesti masennus ja ahdistuneisuus ovat yleisiä syitä orgasmivaikeuksien takana. Monilla asioilla on vaikutuksia seksielämään. Esimerkiksi heikko itsetunto ja huono kehonkuva vaikuttavat siihen, miten seksin ja nautinnon kokee.

Maijun oli vaikea löytää vertaistukea

Aikaa kului, ja suhde omaan seksuaalisuuteen rupesi kiinnostamaan Maijua koko ajan enemmän. Sen myötä kasvoi myös kiinnostus siihen, miksi hän ei ollut vielä kokenut orgasmia. Tietoa Maiju lähti etsimään netistä. Samaistumispintaa löytyi kuitenkin harmittavan vähän.

– Välillä toivoisin monipuolisempaa keskustelua. Etsiessäni vertaistukea omiin fiiliksiin, sitä ei oikein löytynyt mistään. Keskusteluissa puhuttiin orgasmivaikeuksista, kun on aikaisemmin saanut orgasmeja, mutta niitä ei yhtäkkiä esimerkiksi uudessa parisuhteessa saa. En oikein pysty samaistumaan siihen, ja se on harmittavaa, Maiju pohtii.

Maiju Voutilainen nojaa puuhun. Maiju on saanut paljon kiitosta siitä, että hän on puhunut asiasta avoimesti.
Maiju Voutilainen on saanut paljon kiitosta siitä, että hän on puhunut orgasmivaikeuksistaan avoimesti.

Puhuttuaan orgasmivaikeuksistaan julkisesti Maiju on saanut paljon kiittelyä muilta, jotka ovat painineet saman ongelman kanssa. Hän toteaakin, että tällaiselle keskustelulle on selkeästi kysyntää. Moni viestiä laittaneista on kokenut painetta siitä, ettei olisi normaali. He ovat kokeneet Maijun rohkeuden puhua herkästä aiheesta voimaannuttavana ja avuliaana.

– On ihanaa, kun monet ovat tulleet sanomaat, että he ovat vihdoinkin uskaltaneet päästää stressistä irti ja ovat saaneet ensimmäistä kertaa orgasmin. Olen ollut onnellinen heidän puolestaan ja sanonut, että tulen perässä joskus, Maiju naurahtaa.

Orgasmivaikeuksista puhumista pidettiin loukkauksena kumppania kohtaan

Orgasmi on se, jota usein pidetään seksin päämääränä: se on maali, jota kohti kuljetaan ja jonka luona odottaa suuri nautinto. Orgasmikeskeisyys seksissä voi kuitenkin lisätä paineita ja saada aikaan sen, että seksistä tulee nautinnon sijaan suoritus.

Osa ihmisistä mieltää seksin huonoksi, jos orgasmia ei saavuteta. Tämän huomasi myös Maiju, kun hän puhui asiasta julkisesti.

– Puhuttuani asiasta julkisesti monen reaktio oli, että nolaan kumppanini. Sain kommentteja, että orgasmiongelmastani puhuminen oli suora loukkaus silloista kumppaniani kohtaan. Että hän olisi ollut jotenkin huono seksikumppani, vaikka eihän se hänestä johdu. Tämä on henkilökohtainen juttuni, Maiju kertoo.

Ei ole siis ihme, jos seksikumppani kokee paineita ja turhautumista siitä, että oma kumppani ei tule. Orgasmi mielletään helposti peilikuvaksi omista taidoista, joten sen puuttuminen saattaa luoda epävarmuuden tunnetta. Maiju ei usko, että hänen kumppaninsa ovat kokeneet asiasta paineita, koska aiheesta on keskusteltu avoimesti. Ihmisiltä saatujen reaktioiden takia hän ei kuitenkaan ihmettele, jos joku kokisi niin.

Viime syksynä Maiju erosi kumppanistaan, ja mielessä kävi pieni huoli siitä, miten hän kertoisi mahdollisille uusille kumppaneilleen asiasta.

– Tulin siihen tulokseen, että miksi edes haluaisin olla sellaisen kanssa, jonka kanssa ei tuntuisi luontevalta ja mukavalta puhua tästä asiasta.

Maiju toivoisi, että ihmiset laajentaisivat seksuaalisuuden käsitystä. Seksiksi ei tarvitsisi laskea vain yhdyntää, jota ennen on vähän esileikkiä ja lopussa odottaa orgasmi, johon seksi loppuu. Maiju toivoisi, että ylipäätään seksistä ja seksuaalisuudesta puhuttaisiin enemmän.

Kysyttäessä, vaikuttaako orgasmittomuus nautintoon, Maiju naurahtaa.

– Vaikea sanoa, kun ei ole mitään, mihin verrata. Tuntuu, että seksistä puhutaan niin orgasmikeskeisesti. Orgasmi on aina maali, joka saavutetaan ja johon seksi loppuu. Mielestäni on jopa kivaa, että itselläni ei ole sellaista, mitä kohti erityisesti osaisi mennä. Tuntuu vapauttavalta mennä puhtaasti fiiliksen mukaan ja keskittyä siihen hetkeen, eikä aina vain maaliin.

Maiju on hakenut apua orgasmivaikeuksiin seksuaaliterapiasta

Nykyään tietoa naisen orgasmista on jo helpompi löytää. Aiheesta puhutaan enemmän ja aiheesta on kirjoitettu kirjoja. Maiju on etsinyt tietoa monista eri paikoista, ja tänä vuonna hän kävi hakemassa apua myös seksuaaliterapiasta.

– Siellä lähdettiin miettimään aika laajasti sitä, miten lapsuudessani on puhuttu seksuaalisuudesta tai miten esimerkiksi äitini on suhtautunut omaan kehoonsa – ylipäätään sitä, miten kehoasioista, seksuaalisuudesta ja nautinnosta on puhuttu ja miten siihen on reagoitu.

Seksuaaliterapiassa käytiin läpi myös sitä, millaisia kokemuksia lapsuudesta lähtien oli kertynyt oman seksuaalisuuden tutkimisen kanssa. Ensimmäinen terapiakäynti avasi Maijun silmiä siihen, kuinka laaja asia ihmisen seksuaalisuus on ja kuinka siihen liittyy paljon muutakin kuin vain itse seksi.

– En olettanutkaan saavani ensimmäisellä kerralla mitään vastausta, mutta jo se avasi minulle, kuinka laaja asia seksuaalisuus on aiheena. Siihen liittyy lähes kaikki, mitä elämässämme on, Maiju selittää.

Ennen seksuaaliterapiaa Maiju ei ollut edes tullut täysin ajatelleeksi, mitkä kaikki asiat seksiin ja esimerkiksi orgasmin saamiseen vaikuttavat. Hän toivoisikin, että keskusteluissa tuotaisiin enemmän esiin sitä, että orgasmin saamisessa ei aina ole kyse siitä, mitä tekee tai ei tee. Taustalla voi olla vanhoja asioita, jotka vaikuttavat.

– Ne voivat olla esimerkiksi henkisiä juttuja. Sitä ei välttämättä tule itse ajatelleeksi, mikä kaikki voi vaikuttaa. Koen, että orgasmittomuus on ilmentymä jostain isommasta asiasta, joka omassa elämässä pitää ratkoa.

Seksuaaliterapiasta Maiju uskoo saaneensa tietoa siitä, miten hän voi lähteä etsimään avainta orgasmin saamiseen.

– Luulen tietäväni minne mennä, mutta en vain ole vielä päässyt sinne. Joku kynnys on vielä ylitettävänä.

Lue myös: Unohda yhdyntäkeskeisyys ja koskettele itseäsi – 10 vinkkiä naiselle kadonneen orgasmin löytämiseen

Puhumalla saa vertaistukea

Muissa ihmisissä aihe herättää paljon kysymyksiä. ”Etkö oikeasti ikinä, yksinkään?” on yleinen kysymys, jonka Maiju aiheesta kuulee.

– Toki jonkin verran ihmiset ihmettelevät. Moni tykkää myös antaa vinkkejä. En pane sitä pahakseni, Maiju naurahtaa.

Maiju Voutilainen on puhunut avoimesti muun muassa mielenterveyteen ja kehonkuvaan liittyvistä asioista.

Maijun avoimuus ja rohkeus puhua aiheesta on poikinut lähinnä positiivista palautetta. Hän on puhunut avoimesti myös muista aiheista, kuten mielenterveydestä. Miltä sitten tuntuu jakaa näin herkkiä asioita omasta itsestään?

– Kyllä sitä aina välillä miettii, tarvitseeko jakaa näin henkilökohtaisia asioita itsestään koko maailmalle. Mutta siinä vaiheessa, kun saa kuulla, että on auttanut jotain toista yksinäisyydentunteessa, ymmärtää sen olevan sen arvoista.

Puhumalla saa myös vertaistukea. Maiju haluaa sanoa muille hänen kanssaan samoja asioita miettiville, etteivät he ole yksin. Hän kannustaa tutkimaan itseään ja omia tuntojaan rauhassa. Keskustelu jonkun luotettavan kanssa voi myös auttaa.

– Ei ainakaan kannata ottaa asiasta liikaa stressiä, koska se voi viedä fiiliksen kaikesta puuhailusta ja yhteydestä toisen kanssa.

Orgasmi on jotain, minkä Maijukin haluaisi vielä joskus kokea. Paineita hän ei siitä kuitenkaan halua ottaa. Orgasmin hän kuvittelee hyvän olon purkauksena ja mahtavana tunteena.

– Mitä olen nähnyt muiden orgasmeja, niin kyllä se aika siistiltä näyttää. En malta odottaa, että kokisin sen.

Juttua varten on haastateltu Terveystalon gynekologia ja seksuaaliterapeutti Jonna Salosta.

X