Maria Guzenina oli Kari Mokon muusa ja innostaja, kun mies valmisteli ensimmäistä taidenäyttelyään.
Julkkikset

Maria Guzenina miehestään Kari Mokosta: ”Viisikymppinen on vitaalinen olento”

Maria Guzenina ja Kari Mokko tutustuivat kolme vuotta sitten. Sittemmin miesystävän lahjakkuus on hurmannut Marian. – Maria on ollut muusani ja kriitikkoni, Kari sanoo.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

Kookkaan taulun vasemmasta reunasta hahmottuu miehen pää ja kravatti. Takin alle näyttää kätkeytyvän ihmishahmoja, tuulta ja tulenliekkejä. Päällimmäisenä leiskuu lämmin keltainen.

Taulun nimi on A Long Walk Home, ja sen on maalannut Kari Mokko. Kun Maria Guzenina ja Kari Mokko tutustuivat kolme vuotta sitten, taulussa olivat vasta ääriviivat. Omakuva on eräänlainen välitilinpäätös. Siitä on luettavissa viisikymppisen miehen kokemuksia uran varrelta. Kari on ollut tv-toimittajana kriisialueilla, diplomaattina Yhdysvalloissa ja pääministereiden tiedottajana.

Syyskuun ajan taulu roikkui Espoon Tapiolassa sijaitsevan Galleria Aarnin seinällä muiden Mokon maalaamien taulujen rinnalla.

Näyttely oli itseoppineen taiteilijan ensimmäinen ja Karin mukaan täysin Marian ansiota.

Maria: Kari on poikkeuksellinen lahjakkuus. Keski-ikäisinä ihmiset helposti ajattelevat, että kaikki on jo opittu ja koettu. Että nyt vain himmaillaan ja keskitytään nauttimaan työn hedelmistä. Mutta viisikymppinen on vitaalinen olento, jonka kannattaa vielä uskaltaa kokeilla uutta. Tämä näyttely oli Karin askel uudelle maaperälle.

Kari: Olen kiertänyt sotatantereilla ja tavannut maailman silmäätekeviä. Olen myös mennyt ensitreffeille Maria Guzeninan kanssa. Mutta näyttelyn avajaisia jännitin enemmän kuin mitään muuta aiemmin. Aluksi maalasin vain omaksi ilokseni ja kodin seiniä täyttääkseni. Maria on ollut muusani ja kriitikkoni. Ilman häntä en olisi ikinä rohjennut laittaa taulujani esille.

Maria tekeytyi osaamattomaksi

Seurustelun alkumetreillä Maria hieman vedätti Karia ja väitti olevansa täysin nolla keittiössä. Hän halusi nähdä, miten mies reagoi siihen, ettei nainen laitakaan ruokaa. Marian mukaan naisen kokkaamista pidetään usein itsestäänselvyytenä eikä sitä siksi arvosteta.

Kari nieli syötin ja lupasi valmistaa Marialle aterian kotonaan. Hän teki meksikolaista ruokaa ja ”panosti erityisesti presentaatioon” eli kattoi pöydän värikkään taiteellisesti.

M: Kattaus olikin kaunis, mutta ruoka oli toden sanoakseni aika mautonta. Arvostin silti sitä, että hän todella näki vaivaa ja yritti tehdä vaikutuksen.

Nykyään työnjako menee niin, että Maria, intohimoinen kokki, häärii lieden ääressä. Kari istuu pöydän päässä pitämässä seuraa. Ja siivoaa jäljet aterian jälkeen.

Myös jälkikasvu viihtyy ruokapöydän ympärillä. Karilla on kaksi kouluikäistä lasta, Marian poika Alex on jo seitsemäntoistavuotias hujoppi. Vanhempien mukaan uusperhe hitsautui yhteen ällistyttävän hyvin. Kaikki lapset ovat asuneet ulkomailla ja tottuneet tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Asiaa on auttanut myös se, että he ovat luonteeltaan kilttejä ja rauhallisia.

M: Minun kodissani on aina ollut vähän hollitupameininki. Ystävät ja poikani kaverit on toivotettu tervetulleiksi ilman ennakkovaroituksia, ja pöytään on lisätty lautasia tarpeen mukaan. En usko, että Karin ilmestyminen kuvioihin juurikaan hätkähdytti poikaani. Minulle on tärkeätä, että kotona on lämmin henki ja kaikki voivat hyvin. Se tarkoittaa sitä, että olen läsnä, huomioin lähellä olevat, kuulen ja kuuntelen.

K: En voi tarpeeksi korostaa Marian empaattisuutta lapsiani kohtaan. He tuntevat, että heistä pidetään huolta ja välitetään oikeasti. Kerran alkuaikoina toinen lapsistani puhui minulle samalla, kun puuhasin jotakin. Nostaessani katseeni huomasin, että hän olikin kohdistanut sanansa Marialle. He kävivät ihan omaa keskusteluaan, minun ei edes odotettu puuttuvan siihen. Se ilahdutti.

Maria Guzeninan ja Kari Mokon haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Annan numerossa 41/2016. 

Lue myös:

Satu Silvo: ”Minulle on tärkeää, että seksi sujuu parisuhteessani”

Kolmen tytön isä Arman Alizad: ”Meidän perheessämme ei ole sukupuolirooleja”

Kaksi avioeroa kokenut tähtitieteilijä Esko Valtaoja: ”Rakkaus on pysyvää, vaikka se välillä otetaankin pois”

Satu Silvo: ”Minulle on tärkeää, että seksi sujuu parisuhteessani”

Eron välttäneen näyttelijä Lena Meriläisen parisuhdevinkit

X