Julkkikset

Maria Guzeninalla tapahtumarikas vuosi – kertoo, miltä oma ikääntyminen ja pojan muutto ulkomaille tuntuvat: ”Lempeä asenne itseä ja muita kohtaan tekee elämästä rikkaamman”

Linnan juhlissa miehensä kanssa juhliva Maria Guzenina kaipaa poliittiseen keskusteluun kuuntelemista. – Riitelemällä ei Suomea rakenneta.

Teksti:
Tanja Kröger
Kuvat:
Mirva Kakko

Kansanedustaja Maria Guzeninalla on Linnan juhlissa yllään rubiininpunainen silkkimekko pitkällä laahuksella.

Linnan juhlissa miehensä kanssa juhliva Maria Guzenina kaipaa poliittiseen keskusteluun kuuntelemista. – Riitelemällä ei Suomea rakenneta.

Linnan juhlissa itsenäisyyspäivää puolisonsa Kari Mokon, 52, kanssa juhlistava kansanedustaja Maria Guzenina täytti tänä vuonna 50 vuotta. Ikäkriisiä Marialla ei kuitenkaan ole ollut.

– Tämä on valtavan upea ikä olla nainen. Kun vuosia karttuu, myös elämänkokemusta ja viisautta tulee lisää.

Viisaus tarkoittaa Marialle taitoa kuunnella erilaisia näkemyksiä, summata elämän varrella opittua ja pyrkiä arvioimaan asioita kokonaisuuksien kautta.

– Lempeä asenne itseä ja muita kohtaan tekee elämästä rikkaamman. Ensimmäiset viisikymmentä vuotta menivät tämän oppimiseen. Se on hyvä pohja jatkaa huomiseen.

Lue myös: Maria Guzenina sädehtii rubiininpunaisessa silkkimekossa: ”On vain yksi elämä, joten on tärkeää tehdä siitä rohkeasti omannäköisensä”

19-vuotias poika muutti ulkomaille

Maria kertoo, että hänellä on ollut työntäyteinen ja tapahtumarikas vuosi. Takana ovat viime kevään eduskuntavaalit. Lisäksi hänen 19-vuotias poikansa Alex muutti tänä vuonna pois kotoa aina Iso-Britanniaan asti yliopisto-opiskelujen perässä.

– Äitinä lapsen muuttaminen pois kotoa on ollut asia, jota olen joutunut työstämään.

Maria kuitenkin iloitsee poikansa puolesta. Myös Marialle itselleen on ollut tärkeää elää omannäköistänsä elämää. Ennen politiikkaan siirtymistä Maria työskenteli toimittajana sekä nuoruudessaan myös mallina ulkomailla.

Marian mukaan Alex käy kuitenkin Suomessa usein ja he soittelevat päivittäin. Siksi etäisyyskään ei tunnu liian pitkältä.

– Toivon, että poikani pystyy sietämään myös murheita, joita elämässä tulee vastaan. Toivottavasti olen äitinä pystynyt antamaan pojalleni resilienssiä ja sinnikkyyttä kulkea omaa tietään.

”Riitelemällä ei Suomea rakenneta”

Marian mielestä se, että ihmiset voivat Suomessa tulla politiikkaan eri lähtökohdista ja näkemykset voivat olla erilaisia, on arvo itsessään. Poliittiseen keskusteluun hän kaipaisi kuitenkin enemmän toinen toisen aitoa kuuntelemista.

– Riitelemällä ei Suomea rakenneta. Tarvitaan yhteen hiileen puhaltamista.

Maria Guzeninan puku kuvastaa kantajaansa.
– On tärkeää osata kuunnella asiantuntijoita ja kollegoita herkällä korvalla, Maria Guzenina sanoo.

Tämän vuoden Linnan juhlien teemana on yhteiskunnallinen keskustelu ja tieto. Maria työskentelee eduskunnan perustuslakivaliokunnassa ja sanoo, että siellä asioita arvioidaan tarkkaan punniten ja erilaisia valtiosääntöasiantuntijoita kuunnellen.

– On tärkeää osata kuunnella asiantuntijoita ja kollegoita herkällä korvalla ja pyrkiä tulkitsemaan perustuslakia niin, että tulkinta ohjaa päätöksentekoa parempaan suuntaan.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa Mariaa huolestuttaa se, jos tahallinen väärinymmärtäminen ja väärän tiedon esilletuominen vievät keskustelua pois olennaisesta.

– Jos haluaa olla vastuullinen, täytyy löytyä myös kykyä kuunnella ja antaa mahdollisuus toisen mielipiteille siten, että jaksaa kuunnella sen, mitä mielipiteen taustalla on. Voi olla erilaisia arvokohtia, mutta silti pitää pystyä keskustelemaan.

Lue kaikki vuoden 2019 Linnan juhlista täältä!

Lue myös: 

Maria Guzeninalla prinsessa Victorian suosiman merkin mustakultainen asu: ”Se on elegantti olkaimeton prinsessapuku”

Maria Guzenina miehestään Kari Mokosta: ”Viisikymppinen on vitaalinen olento”

Golfiin jo teininä hurahtanut Maria Guzenina: ”Pelaan aina miesten tiiltä”

X