Julkkikset

Maria Ohisalo: ”Minulla on vahva luottamus siihen, että maailmaan uskaltaa vielä synnyttää lapsia”

Esikoistaan odottava ministeri Maria Ohisalo uskoo, että juuri nyt on hänelle oikea aika tulla äidiksi. Ilmastonmuutoksen uhkakuvista huolimatta hän uskalsi lähteä toteuttamaan perhehaavettaan, koska uskoo tutkittuun tietoon ja vaikuttamiseen.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen

Maria Ohisalo odottaa esikoistaan syntyväksi joulukuussa.

Esikoistaan odottava ministeri Maria Ohisalo uskoo, että juuri nyt on hänelle oikea aika tulla äidiksi. Ilmastonmuutoksen uhkakuvista huolimatta hän uskalsi lähteä toteuttamaan perhehaavettaan, koska uskoo tutkittuun tietoon ja vaikuttamiseen.

”Luulin, että voisin puhua asiasta liikuttumatta, kun heinäkuun alussa kerroin odottavani lasta. Onhan Helsingin Sanomat jopa nimennyt minut – tosin kai leikkimielisesti – vuoden pokerinaamaksi. Yllätyin, kun en voinut pidättää kyyneleitäni. Äidiksi tuleminen, lapsen saaminen mieheni Miikan kanssa, on meille suurempi asia kuin mikään muu koskaan aikaisemmin, vaikka olemme olleet hyvin onnellisia ja tunteneet, että olemme kahdestaankin perhe.

Olen voinut raskauden ajan hyvin, mutta mielessäni on edelleen huoli kaiken arvaamattomuudesta. Toivottavasti kaikki menee nyt onnellisesti. Kärsin aamupahoinvoinnista juuri silloin, kun käytiin kuntavaalikampanjaa. Oli aikamoinen yhdistelmä vetää puheenjohtajana ensimmäistä isoa vaalikampanjaa ja totutella samalla ajatukseen raskaudesta.

Miikan kanssa päätimme heti alussa, että käymme aina yhdessä äitiysneuvolassa. Näin meille on tullut luja tunne siitä, että vanhemmuus on jaettu asia. Olemme Helsingin kaupungin äitiysneuvolan asiak­kaita. En missään vaiheessa ajatellut, että käyttäisimme vain yksityisiä palveluja. Minusta olisi huolestuttavaa, jos syntyisi ajatus, että poliitikot ovat eri jengiä kuin muut kansalaiset.

Olen ilmoittanut haluni jatkaa vihreiden puheenjohtajana. Puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa syyskuussa. Keväällä olen todennäköisesti äitiysvapaalla vauvan kanssa kaikista töistäni. Sen jälkeen Miika jää kotiin hoitamaan lasta.

Maria Ohisalo odottaa pääsevänsä tutkimaan äitiyspakkausta. Vasta sen jälkeen hän miettii miehensä kanssa muita hankintoja vauvalle.
Maria odottaa pääsevänsä tutkimaan äitiyspakkausta. Vasta sen jälkeen hän miettii miehensä kanssa muita hankintoja vauvalle.

Uskon, että juuri nyt on täydellinen aika lapselle. Tuskin koskaan tulisi tämän parempaa aikaa. Teemme mieheni kanssa todennäköisesti molemmat tulevaisuudessakin vastuullisia töitä. Meidän ei kannata odottaa, että tilanne elämässämme jotenkin muuttuisi.

Minulla on myös vahva luottamus siihen, että maailmaan uskaltaa vielä synnyttää lapsia. Olen taustaltani tutkija. Uskon tutkittuun tietoon. Tutkijat ovat lähes yksimielisiä siitä, että ilmastonmuutos on ihmisten aiheuttama, mutta he myös uskovat, että se voidaan pysäyttää. Poliitikkona voin itsekin vaikuttaa siihen, että teemme oikeita ratkaisuja ilmastotoimien puolesta.”

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 32/2021, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Mitkä asiat ovat muokanneet Marian elämää tähän asti eniten? Miten vähävarainen lapsuus on vaikuttanut häneen? Miltä tappio kuntavaaleissa ja politiikan kamppailut hänestä tuntuvat? Lue koko juttu numerosta 32/2021 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X