Sosiaalisena ihmisenä Marian oli helppo solahtaa ruotsalaiseen kulttuuriin. – Siellä otetaan herkästi kontakti toiseen ihmiseen, hän sanoo.
Julkkikset

Maria Ylipää räiskyvästä avioliitostaan: ”Tahdonvoimalla saamme suhteemme kestämään”

Ruotsista Suomeen kotiutunut näyttelijä Maria Ylipää, 36, elää ruuhkavuosiaan. Taiteilijaliitto muusikkomiehen kanssa kestää arjen paineet, koska sen perustana on luottamusta, kunnioitusta – ja riittävästi vapautta.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Kun näyttelijä Maria Ylipää, 36, ja hänen puolisonsa Matti Pentikäinen muutama vuosi sitten pakkasivat tavaransa, vuokrasivat Helsingin-kotinsa ja muuttivat Marian töiden perässä Ruotsiin, päätös oli pariskunnan yhteinen. Molemmat halusivat lähteä, eikä sillä ollut väliä, kumman työn kautta mahdollisuus avautui. Pariskunta on ollut naimisissa jo kymmenen vuotta, ja kumpikin on saanut toteuttaa urahaaveitaan.

– Olemme aika impulsiivisia ja ajattelimme, että miksei, lähdetään vain. Ruotsihan on lähellä, Maria kertoo nyt, kun perhe on asunut jälleen Suomessa vuoden päivät.

Marian puoliso, elektronista musiikkia säveltävä ja Ceebrolistics-yhtyeessä räppäävä Matti löysi Ruotsista nopeasti työhuoneen ja pystyi tekemään omaa työtään. Perheellä oli myös suomalainen au pair, jonka ansiosta arki sujui jouhevasti.

– Elämme periodeittain. Välillä vastuu kodista on toisella, sitten taas toisella, työjuttujen mukaan. Olemme aika sopeutuvaisia, ei meille ole tullut näistä asioista kiistaa, ei Ruotsissa eikä Suomessa, Maria kuvailee.

Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää ja puoliso Matti Pentikäinen ovat olleet yhdessä yli kymmenen vuotta. – Olemme sitoutuneet tähän parisuhteeseen, Maria sanoo.

 

Parisuhde on välillä räiskyvä, sillä molemmat uskaltavat puhua suoraan – mutta myös pyytää anteeksi.

– Tärkeintä on, että molemmat haluavat samaa. Tahdonvoimalla saamme suhteemme kestämään. Olemme sitoutuneet tähän suhteeseen ja lasten sekä yhteisten asioiden hoitamiseen. Keskinäinen kunnioitus ja luottamus, siinä se on, Maria pohtii pitkän liiton salaisuutta.

– Kunnioitukseen ja luottamukseen liittyy se, että meillä on molemmilla vahvasti myös omat työmme ja elämämme.

Olisiko taas vauvan aika?

Maria ja perhe asuivat Ruotsissa kaksi vuotta, ensin Göteborgissa ja sitten Tukholmassa. Tuon ajan Maria oli kiinnitettynä Kristina från Duvemåla -musikaalin päärooliin. Perheen koti Helsingin Lauttasaaressa oli työreissun ajan vuokralla, ja vuosi sitten perhe palasi takaisin tuttuun asuntoon.

– Oli ihanaa tulla kotiin, koska täällä ovat sukulaiset ja koko sosiaalinen elämäni. Olimme Ruotsissa vain kaksi vuotta, ja eihän siinä ajassa ehdi luoda uusia ympyröitä. Oli työ, perhe ja lastenhoito, eipä juuri enempää.

Pariskunnan tyttäret ovat jo yhdeksän ja neljän vanhat. Nyt kun arki on helpompaa, kolmas lapsi ei olisi Marian mielestä mahdoton ajatus.

– Vielä on aikaa, mistä sitä tietää. Odotin kuopusta, kun aloitin Kristinan roolin, jossa päähenkilö oli raskaana. Ehkä minun täytyy taas hankkiutua sellaiseen osaan, hän sanoo ja virnistää iloisesti.

Juttu on katkelma Annan nro 35 kansijutusta. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Lue myös:

Maria Ylipää: ”Olisi pitänyt elää vastuuttomampi nuoruus”

Tanssii tähtien kanssa -suosikki Anna-Maija Tuokko: ”Mieheni pitää olla itsenäinen ja vahva, jotta hän pärjää kanssani”

X