Julkkikset

Marimekon Anna Teurnell: ”Hain apua valmentajalta”

Marimekon luova johtaja Anna Teurnell, 49, palkkasi aikoinaan itselleen puhelinpalvelulla toimivan työelämävalmentajan. Johtajana Annan on pitänyt opetella antamaan kielteistä palautetta ja sietämään se, että joskus muilla on parempia ideoita kuin hänellä.
Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: Paula Kukkonen/Otavamedia

”Ollessani töissä & Other Storiesilla Pariisissa palkkasin  itselleni puhelinpalvelulla toimivan työelämävalmentajan, sillä halusin ulkopuolisen sparraajan. En viitsinyt rasittaa ystäviäni ja perhettäni työasioillani, mutta valmentajani avulla pystyin peilaamaan omia ajatuksiani.

Hänestä oli apua pienissäkin asioissa. Muun muassa siinä, onko minun järkevää tuhlata aikaani taistelemalla vesiautomaatin hankintaa vastaan. Nyt kuulostaa naurettavalta, mutta alussa vesiautomaatin hankinnasta muodostui iso ongelma kahdeksan hengen ryhmässämme.

Muut suunnittelijat halusivat toimistolle vesiautomaatin, mutta minusta se kuulosti hullulta. Yritin sanoa, että meillä on täällä hedelmäkorit ja vesihanasta saa vettä, nyt keskitytään oleellisiin asioihin! Muut eivät antaneet periksi.

Kerroin valmentajalleni isoksi paisuneesta ongelmasta. Hän sanoi rauhallisesti: ”Anna, mitä jos toimistolla tarvitaan vesiautomaatti. Ehkä se on muotitalon symboli ja kuuluu sinne.” Silloin tajusin, että hyvä on: en hankkisi vesikonetta kotiini, mutta ei siitä mitään haittaa ole toimistolla.

En ole koskaan nähnyt valmentajaani, sillä puhuimme vain puhelimessa.”

Lue lisää: Julkkispomot kertovat: näin menestyt työelämässä

Tukholmasta kotoisin oleva Anna lentää yleensä Suomeen maanantaiaamuisin ja takaisin Ruotsiin keskiviikkoisin työpäivän päätteeksi. Loppuviikon hän tekee töitä Marimekon Tukholman-toimistolla. Oikeastaan Anna on töissä lähes jatkuvasti.

– Välillä on vaikea sanoa, mikä on työtä ja mikä ei, sillä muoti ja muotoilu ovat omia intohimojani. Vajaan tunnin mittaisilla lennoilla Tukholman ja Helsingin välillä plärään läpi ison pinon aikakauslehtiä ja etsin ideoita. Tarkkailisin muiden tyylejä, vaikka työskentelisin jollain toisella alalla.

Anna otti ensimmäiset askeleet muodin pariin seitsemänvuotiaana lankunpaloista ja teipistä tekemillään korkokengillä. Mutta minkälainen oli tie, jota pitkin Anna Teurnell marssi suomalaisen huippubrändin vetäjäksi?

Kokonainen juttu on Annan numerossa 7/2016, jonka ilmestymispäivä on 18.2.

Lue lisää: Pitäisikö sinun vaihtaa työpaikkaa? Nämä 10 merkkiä paljastavat

X