Julkkikset

Marita Taavitsainen toteutti unelmiensa kampaamon, mutta se ei edennyt sisustusvaihetta pidemmälle: ”Minulla ei ole minkäänlaista bisnessilmää”

Laulaja Marita Taavitsainen oli pitkään haaveillut omasta kauneussalongista, ja sattuma ajoi hänet toteuttamaan unelmansa. Sisustusvaihe sujui vielä hyvin, mutta muu liiketoimintasuunnitelma ei koskaan päässyt käytäntöön. 

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen, Marita Taavitsaisen Kotialbumi

Marita Taavitsainen valmistui kampaajaksi ennen menestyksekästä laulajanuraansa.

Laulaja Marita Taavitsainen oli pitkään haaveillut omasta kauneussalongista, ja sattuma ajoi hänet toteuttamaan unelmansa. Sisustusvaihe sujui vielä hyvin, mutta muu liiketoimintasuunnitelma ei koskaan päässyt käytäntöön. 

Ajatuksena oli pyörittää kauneussalonkia eikä varsinaisesti tehdä töitä kampaajana. Marita Taavitsainen, 53, istahtaa yhteen neljästä kampaamotuolista ja nostaa jalkansa toiselle.

– Olisin pyörittänyt tätä paikkaa sillä, että olisin ottanut vuokratuolilaisia. He olisivat maksaneet vuokraa tai ehkä 10 prosenttia tuloistaan. Sillä tavalla olisin voinut tienatakin tästä jotain.

Pitkään kytenyt haave omasta kampaamosta muistui nuorena kampaajaksi valmistuneen Maritan mieleen syksyllä 2019, kun hänen ystävättärensä mainitsi omistavansa liikehuoneiston Hyvinkäällä, Maritan kotikaupungissa. Tila oli tyhjillään, aiemmin siinä oli ollut kampaamo.

– Sanoin, että no hitto, kyllähän minä sen vuokraan. Ajattelin, että vain kerran elämässä tämä mahdollisuus tulee vastaan näin tarjottimella, Marita muistelee.

Marita Taavitsaisen salonki avautui Hyvinkäälle alkuvuodesta 2020, ennen korona-ajan alkua.
Maritan salonki avautui Hyvinkäälle alkuvuodesta 2020, ennen korona-ajan alkua.

”Kunhan vain on kivaa ja tulee nättii!”

Kauneussalongin avajaisia ehdittiin viettää helmikuussa 2020 ennen koronasulkua. Vuokralaisia oli löytynyt yksi, mikä auttoi maksamaan vuokran kuukausittain muttei tuonut tuloja.

Salongin sisustaminen oli alkanut jo marraskuussa 2019. Juuri tuota ”rakenteluvaihetta” Marita rakastaa. Sisustaminen on hänelle intohimo. On ihanaa, kun hän pystyy tuomaan visionsa kaikkien nähtäville. Mutta sitten… Kun tila oli valmis, olisi pitänyt alkaa tehdä myyntiä, rummuttaa firman olemassaoloa. Hankkia asiakkaita, lähettää uutiskirjeitä.

Toimintasuunnitelma oli, mutta se jäi toteuttamatta.

– Arvostukseni yrittäjiä kohtaan on moninkertaistunut. Minulla ei ole minkäänlaista bisnessilmää eikä -korvaa, Marita sanoo ja purskahtaa nauruun.

Niiltä asiakkailta, joita kampaamossa on käynyt, Marita on pyytänyt saada vapaat kädet ja laskuttanut vain muotoilutuotteista ja väriaineista.

– Kunhan vaan on kivaa ja tulee nättii!

Aiemmin Marita on muun muassa sisustanut torniolaisen Mustaparta-hotellin, ihan vain työnäytteenä. Hän on myös tehnyt lavastuksia tv-ohjelmiin, viimeksi tangokuninkaallisten konserttiin. Lavastuksen Marita teki talkootyönä.

– Bisnesnainen en ole millään muotoa, Marita tiivistää huvittuneena.

Silti hänellä on kaksi yritystä: Toinen liittyy hänen työhönsä laulajana ja on ollut olemassa yli 20 vuotta. Paperityöt hoitaa kirjanpitäjä. Toinen taas on kauneussalonkia varten perustettu osakeyhtiö, johon hän ei palkannut kirjanpitäjää. Siihen firman vaikeudet kärjistyivätkin. Olisi kuitenkin pitänyt olla ammattilainen hoitamassa paperitöitä.

– Kuinka vaikeaksi se on tehty! Marita hämmästelee.

Hän harmittelee sitä, että laskuja arvonlisäverosta tuli, vaikkei ollut mitään, mistä alvia olisi maksanut.

– Tuollahan nuo pinot on vieläkin, hän sanoo vilkaisten takahuoneeseen.

– Paperityöt ovat minulle täysi mahdottomuus. Niin ärsyttävää!

Parempi oli lopettaa koko yritys.

– En halunnut elämääni mitään sellaista, jonka takia minun olisi pitänyt muistaa joka kuukausi hoitaa jokin asia. Se on minulle ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 49/2021, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Miksi Maritan liike erottui Hyvinkään katukuvasta kuin helmi? Millainen Maritan suhde samassa taloyhtiössä asuvan miesystävänsä Pasin kanssa on, ja miksi Maritasta tuntuu oudolta, että Pasi auttaa häntä taloudellisesti? Harmitteleeko Marita lyhyeksi jäänyttä ja rahaa vienyttä kauneussalonkikokeiluaan? Lue koko juttu numerosta 49/2021 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X