Marja Hintikka hymyilee sinisessä jakkupuvussa.
– Kehu kumppaniasi, Marja Hintikka muistuttaa.
Julkkikset

Marja Hintikan 6 arkista niksiä kukoistavaan parisuhteeseen: ”Toinen ihminen ei voi kaataa sinuun onnellisuutta”

Huomaa hyvät teot ja muista kehua. Lue nämä ja muut tv-juontaja Marja Hintikan parisuhdevinkit.
Teksti: Tyyne Pennanen

Juontaja Marja Hintikka, 42,on ollut aviomiehensä Ilkka ”Ile” Uusivuoren, 40, kanssa neljätoista vuotta, joista yhdeksän he ovat olleet naimisissa. Rakkaus kukoistaa edelleen, ja kesällä Marja päivitti Instagramissa kauniisti hääpäivästään:

”Minulle se oli ikiaikaisen kaunis rituaali, ja kannan tuon päivän iloa, lämpöä ja rakkautta mukanani aina. @ileuusivuori – onneksi mentiin naimisiin, ihanin päivä ikinä!”

Syyskuussa, kun Marjalla oli syntymäpäivä ja samalla työkiireitä, Ile päivitti omalle tilililleen kuvan, jossa pariskunta poseerasi jäätelötötterön kanssa. Alle hän kirjoitti:

”Onnea maailman upeimmalle naiselle, jonka kanssa elämä on ikuista jäätelötötteröä! Rakastankin niin! @marjahintikka joka jälleen viilettää duuneissa mut juhlitaan kun rauhoittuu.”

Marjan ja Ilen parisuhde kuulostaa tasavertaiselta ja ihanalta. Pyysimmekin Marjaa antamaan parisuhdevinkkejä. Tässä ne ovat, olkaa hyvä!

1. Huomaa kumppanin hyvät teot

”Pitkässä parisuhteessa voi käydä niin, että alkaa ottaa kumppanin hyvät teot itsestsäänselvyytenä ja näkee vain asioita, joita pitäisi parantaa. Varsinkin jos on väsynyt, tällainen asenne voi korostua.

Sen sijaan, että huomaa vain parannuskohteita, voi alkaa keskittyä siihen, mitä hyvää kumppani tekee minun ja perheen yhteisen arjen eteen päivittäin. Kannattaa ihan tietoisesti keskittyä huomaamaan se, miten toinen ponnistelee yhteisen arjen eteen.

Esimerkiksi Ile laittaa usein terveellisen aamiaisen. Hänellä on myös tapana tuoda minulle vitamiiniporetabletti, kun hän huomaa minun olevan nuupahtanut. Äskettäin hän oli varannut kaikille lapsille terveystarkastukset ja hammaslääkärit.”

2. Kehu kauniisti

”Kehu kumppaniasi joka päivä. On tosi tärkeää sanoa hyviä asioita ääneeen. Meillä suomalaisilla on vähän sellainen tapa, että ei kehuta, jotta toinen ei ylpistyisi. Mutta en usko, että kukaan ahdistuu tai kyllästyy, jos häntä kehutaan.

Olen kehunut Ileä siitä, kun hän tekee niin hyviä aamiaisia. Kehun häntä usein myös siitä, että hän on niin sisukkaan järjestelmällinen. Häneen voi aina luottaa. Viimeksi kehuin siitä, että hän on niin komea!”

3. Kännykkä kiinni!

”Laita kännykkä pois ja mene kullan kainaloon. Tee näin vaikka jo kahdeksalta illalla. Lupaan, että et kadu!

Ihmiset ovat niin koukussa puhelimiinsa. Joskus näkee ravintoloissa pariskuntia, joilla on meneillään viiden tähden dinneri ja silti he katsovat vain kännyköitään. Fyysinen läsnäolo ja läheisyys ovat tosi tärkeitä parisuhteessa.

Minä ja Ile pussaillaan joka päivä. Pusu päivässä pitää lääkärin loitolla.”

Marja Hintikka hymyilee.

Marja Hintikka unelmoi Lapin-reissusta perheensä kanssa.

4. Marja Hintikka kehottaa unelmoimaan yhdessä

”Keksikää yhteinen unelma. Ei sen tarvitse olla mitään isoa, vaan voi miettiä vaikka jonkin kivan pienen reissun pandemian jälkeen. Tai se voi olla jokin yhteinen harrastus.

Me unelmoimme siitä, että pääsisimme laskettelureissulle Lappiin. Olemme aloittaneet laskettelun yhdessä perheenä, ja se on meidän yhteinen harrastuksemme.”

5. Riitele reilusti

”Riitele reilulla tavalla. Usein naiseuteen liittyy liittyy liiallinen sietäminen. On nielty kiukkua liian pitkään, ja niin sitä sitten kaivetaan jokin kahden vuoden takainen riita ja sanotaan, että silloin sanoit niin ja näin. Pitää pysyä tämänhetkisissä asioissa, eikä kerätä kaunaa. Nosta kissa pöydälle, riitele se pois ja jatka eteenpäin.

Minä ja Ile riitelemme riidat heti pois. En välttele äänen tason nousua, tunne saa kuulua. Riitojen jälkeen pyydämme anteeksi. Itse asiassa meillä kaikki ärähtelevät silloin tällöin, ja pyytelevät myös anteeksi.”

Lue myös: Onko sinun hyvä olla parisuhteessasi? Kysy itseltäsi nämä kolme kysymystä

6. Älä ripustaudu

”Kanna vastuu henkilökohtaisesta kehityksestäsi. Toinen ihminen ei voi kaataa sinuun onnellisuutta. Jos elämä jää elämättä, se ei ole kenenkään toisen vika. Parisuhde on voimavara, mutta siihen ei voi ripustautua.

Toiselle on annettava tilaa. Jos olen esimerkiksi sopinut Ilen kanssa, että hän hoitaa illalla lapset, en jää kotiin neuvomaan, vaan lähden tekemään omia juttuja.

Teen myös asioita, jotka ovat intohimoni. Olen itse vastuussa siitä, että koen työni mielekkääksi, ja minulla on omia harrastuksia, kuten tanssi, jota rakastan.”

X