Marko ja hänen koiranpentunsa Alli-Marjatta käyvät Buongiorno Caffessa pari kertaa viikossa.
Marko ja hänen koiranpentunsa Alli-Marjatta käyvät Buongiorno Caffessa pari kertaa viikossa.
Julkkikset

Marko Björs on tunnettu ratsastajana ja ratsastusvalmentajana – siksi paljastus yllättää: ”Minulla ei ole koskaan ollut varaa hevoseen”

Ratsastusvalmentaja Marko Björs tekee nopeita ostopäätöksiä harkitsematta, ja joskus ne alkavat kaduttaa.
Teksti: Riikka Heinonen  Kuvat: Sampo Korhonen ja Marko Björsin kotialbumi

Ratsastaja ja ratsastusvalmentaja Marko Björs, 53, tuhlaa pieniin arkisiin nautintoihin. Sitä ovat pitkät aamut italialaisessa kahvila Buongiornossa Helsingin Töölössä.

– Tiedän, että olisi edullisempaa keittää kananmunat kotona, mutta haluan satsata kunnon aa­miaiseen viihtyisässä paikassa. En kaipaa hulppeaa elämää viiden tähden hotellissa. Minulle riittää arjen luksus. Siksi en vertaile hintoja, kun ostan luomu- ja lähiruokaa kotiin.

Marko ei laske euroja silloinkaan, kun lähtee ystäviensä kanssa ravintolaan. Hän tarjoutuu usein maksamaan laskun.

– Ystäväni ihmettelevät sitä. Heidän mielestään se on tyhmää. Jos taas joku toinen tarjoaa minulle, nolostun ja tunnen jääväni kiitollisuudenvelkaan. Minulle tulee hyvä mieli siitä, että voin tarjota. Jälkeenpäin saatan olla kauhuissani, kun katson tiliotteitani.

Marko Björs tekee välillä liian nopeita ostopäätöksiä

Marko myöntää olevansa höveli rahankäyttäjä. Nuoruuden tuhlailut, erityisesti turha elektroniikan haaliminen, harmittavat vieläkin. Marko elätti itseään valokuvaamalla eri lehtiin ja osti aina uusimmat kamerat varusteineen. Kännyköitä hän vaihtoi jatkuvasti uudempaan malliin.

– Voisin edelleen harkita ostoksiani enemmän. Olen pikkupojasta asti tehnyt töitä. Välillä tilillä on ollut paljon rahaa, mutta säästämisen sijaan olen tehnyt turhia heräteostoksia, jotka ovat kaduttaneet. Ainakin voin sanoa, että olen nauttinut elämästä.

Marko tekee omasta mielestään liian nopeita ostopäätöksiä.

– En malta odottaa hetkeäkään, jos haluan jotakin. Ostin juuri uuden auton. Tein kaupat saman tien, ja myyjän tulostaessa ostopapereita siirsin jo tavaroitani takakontista uuteen autoon. Talvirenkaatkin jäivät liikkeeseen, koska ne eivät mahtuneet kyytiin.

Joskus nopeat liikkeet ostotilanteissa ovat koituneet kalliiksi.

– Minua on kerran huijattu autokaupoissa. Päädyin maksamaan uudesta autosta ylihintaa, koska en ollut perehtynyt asioihin ja halusin luottaa myyjään.

Marko satsaa taloudellisesti myös hyvinvointiinsa käymällä kohdennetuissa rasvanpolttotreeneissä. Liikunnan ja alipainehoidon yhdistelmä kustantaa 300 euroa kuukaudessa. Hän on kokeillut myös hyaluronihappopistoksia kasvoilleen.

– Olen aina ollut piikkikammoinen, mutta äskettäin kävin kokeilemassa luonnollista hyarulonihappohoitoa, jossa kollageenia ruiskutetaan ihon alle. Olen koko elämäni tehnyt töitä tuulessa, tuiskussa ja auringonpaisteessa. Ihoni on ollut kovilla ja tuntuu väsyneeltä. Teen töitä ulko­näölläni, joten en halua näyttää räjähtäneeltä.

Lama-aika oli taloudellisesti tiukkaa Markolle

Taloudellisesti tiukimmilla Marko on ollut nuorena opiskelujensa jälkeen. Silloin työt koostuivat ratsastusvalmennuksista, mallintöistä ja juontohommista. 1990-luvun laman aikaan työt loppuivat kuin seinään.

– Se oli todella tiukkaa aikaa. Jouduin etsimään töitä ja tekemään kaiken, mitä tarjottiin. Vein pulloja kauppaan ja käytin jokaisen kolikon, jonka taskunpohjalta löysin, jotta sain koiralle ruokaa ja pystyin jotenkin elämään. Minua nolotti, että jouduin pyytämään vuokranantajaltani lisää maksuaikaa. Silloin harmitti, etten ollut pistänyt rahaa säästöön.

Nykyään Marko panee joka kuukausi osan palkastaan sivuun veroja varten.

– Minusta tuntuu, että maksan jatkuvasti alveja ja jälkiveroja, vaikka yritän huolehtia asioista.

Ensimmäinen oma asunto

45-vuotiaana Marko osti ensiasuntonsa. Se on hänen mielestään hänen paras sijoituksensa.

– Luulin, ettei minulla olisi koskaan taloudellista mahdollisuutta asunnon ostamiseen. Oma asunto maadoittaa eri tavalla kuin vuokralla asuminen. Asuntoni on pieni, mutta kompakti. Siellä on parveke, riittävästi säilytystilaa ja se sijaitsee kaupungin parhaalla paikalla. Ajattelen, että se on loppusijoituspaikkani.

Oma asunto tuo yksityisyrittäjälle myös turvaa.

– En ole sijoittanut osakkeisiin tai rahastoihin, mutta nyt voin tiukan paikan tullen pistää asunnon myyntiin ja muuttaa vuokralle.

Marko uskoo, että jokainen yrittäjä tietää, että tienaaminen ei ole aina helppoa. Silti häntä lähestytään usein sosiaalisessa me­diassa lahjoituspyynnöillä.

– Hevosurheilu mielletään elitistiseksi lajiksi. Ehkä se saa jotkut ajattelemaan, että minun täytyy olla miljonääri.

Marko on tyytyväinen tämänhetkiseen rahatilanteeseensa.

– Minulla on viha-rakkaussuhde rahaan. En kaipaa valtavia summia, mutta haaveilen säännöllisestä toimeentulosta. Olen kateellinen niille, jotka voivat lähteä neljältä töistä ja pitää viikonloput vapaina.

X