Julkkikset

Martti Syrjän äiti Kirsi Kunnas asui viimeiset ajat poikansa luona – laulaja toivoo perineensä äidiltään kadehdittavan ominaisuuden

Eppu Normaalin laulaja Martti Syrjän äiti runoilija-kirjailija Kirsi Kunnas menehtyi viime marraskuussa 97-vuotiaana. 

Teksti:
Emilia Saloranta
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Martti Syrjä.

Eppu Normaalin laulaja Martti Syrjän äiti runoilija-kirjailija Kirsi Kunnas menehtyi viime marraskuussa 97-vuotiaana. 

– Olimme äidin kanssa aina läheisiä. Jos ei viikoittain nähty, niin ainakin oltiin muuten yhteyksissä. Viimeiset ajat äiti asui minun luona, mikä oli hieno asia. Hän sai kuolla toiveensa mukaisesti Rantalassa, kotona.

Rantala on Ylöjärvellä sijaitseva Martti Syrjän lapsuudenkoti, vanhemmilta peritty tila, jonne Martti muutti takaisin kymmenisen vuotta sitten.

– Äidistä jäi hyviä muistoja. Sillä tavalla olen sinut äidin kuoleman kanssa, että hän eli pitkän elämän ja oli aivan tyytyväinen omaan elämäänsä. Harva elää 97-vuotiaaksi ja kaikilla meillä täällä on aikamme.

Äidin kuolemaan ei liity vääryyden tunnetta tai tragediaa, Martti kertoo – mitään ei jäänyt hampaankoloon ja kaikki saatiin sanottua.

Äidin pitkän elämän ajalta jäi mieleen paljon, mutta yksi ominaisuus ylitse muiden.

– Yksi asia, jota toivon äidiltä itselleni on pelottomuus. Äitini ei pelännyt mitään. Se ominaisuus pysyi yllä koko elämän ajan, joskus se korostui.

Sukurakas laulaja

Martti kertoo, että hänellä on aina ollut läheiset välit sukuunsa. Kiinnostus tietää pidemmälle omista juurista sai laulajan lupautumaan mukaan Sukuni salat -ohjelmaan, jossa hän saa kuulla tarinoista esi-isistään 1700-luvulta saakka.

– Meillä on vuosittain sukukokous, paitsi nyt korona-aikana se on ollut tauolla. Eiköhän se elvytetä nyt taas tänä vuonna, laulaja mietti tänään ohjelman lehdistöpäivässä.

Martille isän puolen isovanhemmat olivat erityisen läheisiä.

– Minulla oli mahdottoman hieno mahdollisuus tuntea heidät kunnolla. Me asuttiin samassa talossa. Kasvoin siis niin, että seinänaapureina oli mummu ja pappa. Tein papan kanssa ulkona erilaisia ulkotöitä, opeteltiin viljelyä ja ojan kaivuuta. Niistä opeista on ollut hyötyä.

Sukuni salat alkaa 3.4 MTV3-kanavalla

X