Julkkikset

Masennuksesta toipunut Minna Karhunen: ”Minun piti taistella itseni kanssa, etten ajaisi rekan alle”

Muille nuoren kansanedustajan ura näytti komeettamaiselta. Kukaan ulkopuolinen ei nähnyt Minna Karhusen riittämättömyyden tunnetta ja heikkoa itsetuntoa, jotka johtivat uupumukseen ja masennukseen. Minna selviytyi, vaikka toipumisprosessi johti avioeroon.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Heli Hirvelä/Otavamedia

Minna Karhunen on oppinut kantapään kautta olemaan itselleen lempeä.

Muille nuoren kansanedustajan ura näytti komeettamaiselta. Kukaan ulkopuolinen ei nähnyt Minna Karhusen riittämättömyyden tunnetta ja heikkoa itsetuntoa, jotka johtivat uupumukseen ja masennukseen. Minna selviytyi, vaikka toipumisprosessi johti avioeroon.

Miten helppoa olisikaan päästä eroon kaikesta. Kääntää vain vähän rattia, kun seuraava rekka tulee vastaan.

Kolmikymppisen Minna Karhusen piti pysäköidä auto tien sivuun ja hengittää syvään, ettei keho tottelisi mielessä pyöriviä ajatuksia.

Elettiin 2000-luvun alkua. Minna oli ikäisekseen kokenut ja saavuttanut paljon: kaksi kautta kokoomuksen kansanedustajana, kaksi lasta ja kahdessa vuodessa suoritetut maisteriopinnot Tampereen yliopiston hallintotieteellisessä tiedekunnassa.

Vastikään Minna oli nimitetty projektipäälliköksi Hyvinkään-Riihimäen aluekeskukseen kehittämään kuntien yhteistyötä.

Mutta nyt Minnan voimat olivat loppu. Ajatus rekan alle ajamisesta ei tullut mieleen ensimmäistä kertaa.

Terveellä tavalla itsekkääksi voi oppia

– Sain kerrottua ajatuksistani ystävilleni. He pitivät hätäkokouksen ja pakottivat minut lääkäriin, nyt 50-vuotias Minna kertoo keittiönpöytänsä ääressä Hyvinkäällä.

– En pitkään aikaan halunnut kertoa uupumuksestani muille, mutta nykyisin jo pystyn siihen. Olen elävä esimerkki siitä, että uupumus ja masennus ovat sairauksia, joista voi parantua ja palata täysin työkykyisenä työelämään.

Suurimmat syyt sairastumiseeni olivat heikko itsetunto ja valtava riittämättömyyden tunne. Yritin koko ajan todistaa jotain enkä kokenut olevani riittävän hyvä missään.

Terapian lopputuloksena Minna oppi myös kyvyn olla terveellä tavalla itsekäs.

– Aloin arvostaa ja rakastaa itseäni uudella tavoin. Totta kai velvollisuudet pitää hoitaa, mutta silloin kun voin valita, mietin aina onko tämä minulle hyväksi. Mihin kokouksiin ja luottamustehtäviin suostun menemään, mihin tapaamisiin otan osaa? Olen miettinyt myös ystävyyssuhteitani. Mistä saan voimaa, mitkä vievät sitä?

Toipuminen johti avioeroon

Toipumisprosessi johti vuosien mittaan myös Minnan ja hänen miehensä avioeroon.

– Mieheni oli älyttömän hyvä isä lapsilleen ja monella tavoin täydellinen kumppani, joka on aina tukenut minua. Olimme kuitenkin kasvaneet eri suuntiin ja halusimme elämältä erilaisia asioita.

Minna ajatteli, että ero on oikein myös hänen miestään kohtaan.

– Hänkin ansaitsi parempaa.

Erosta tulee kesällä kuluneeksi kaksi vuotta.

– Vaikka päätös oli minun, surutyön läpikäyminen vei minulta kokonaisen vuoden. Se oli rankkaa.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Minna kertoo, mitä hän oppi itsestään masennuksensa myötä ja miltä työelämään paluu pitkän sairasloman jälkeen tuntui. Lue juttu Annasta 23/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X