Julkkikset

Masterchef Australian iloinen juontajakolmikko ennen Jock Zonfrillon traagista kuolemaa

Yksi Masterchef Australian tuomareista on itse ohjelman aiempi voittaja. Mitä muuta tiedetään rakastetuista tuomareista, joista kaksi elää nyt valtavan surun kanssa?

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Nelonen Media

MasterChef Australian tuomarikolmikko eli Jock Zonfrillo, Melissa Leong ja Andy Allen.

Yksi Masterchef Australian tuomareista on itse ohjelman aiempi voittaja. Mitä muuta tiedetään rakastetuista tuomareista, joista kaksi elää nyt valtavan surun kanssa?

Ruokarealityohjelma Masterchefistä on tehty omia versioitaan ympäri maailmaa. Suomellakin on oma versionsa ohjelmasta, mutta monet täällä seuraavat tiiviisti nimenomaan Masterchef Australiaa, josta pyörähti juuri esitykseen jo 15. kausi.

Vappuna maailma sai kuulla järkyttäviä uutisia, kun yksi ohjelman tuomareista kuoli äkillisesti vain 46-vuotiaana. Huippukokki Jock Zonfrillo oli toiminut ohjelman tuomarina vuodesta 2019 asti Andy Allenin ja Melissa Leongin kanssa.

Melissa Leong – 4 faktaa

1. Melissa Leong hurahti keittiötouhuihin jo polvenkorkuisena.

”Olen singaporelainen, se on itsestäänselvyys. Rakastamme ruokaa ja se on tapa kommunikoida,” Melissa Leong (s. 1982) kertoo South China Morning Postin haastattelussa.

Melissa kertoo samassa haastattelussa olleensa myös kova lukutoukka lapsena. Kirjoissa juurikin tarinoiden lennokkaat kuvaukset ruoasta vetivät häntä puoleensa.

2. Melissa on ruokabisneksen moniosaaja.

Melissa on ruokakriitikko, ruokatoimittaja ja ruokakirjailija – myös niin sanottu haamukirjailija. Toisin sanoen Melissa on ollut kirjoittamassa reseptikirjoja muiden ruokavaikuttajien nimissä.

Näiden lisäksi hän on työskennellyt markkinoinnin, konsultoinnin, radion ja television parissa.

3. Melissa on Masterchefin tuomariston ensimmäinen nainen ja australianaasialainen.

Melissan vanhemmat muuttivat Australiaan Singaporesta. Hän on ensimmäinen nainen sekä australianaasialinen, joka on nähty Masterchef Australian tuomaristossa.

Aiemmilta kausilta fanit muistavat hyvin valkoiset miestuomarit: ”kravatti”-Matt Prestonin, Gary Mehiganin ja George Calombarisin.

4. Masterchef ei ollut ensimmäinen kokkishow, jossa Melissa on työskennellyt.

Melissa toimi tuomarina australialaisessa Chefs’ Line -ruoanlaittoshow’ssa. Sarjassa neljä kotikokkia kilpailee ammattikokkien kanssa studiokeittiössä.

Andy Allen – 4 faktaa

1. Andy voitti ensin kilpailun ja ryhtyi sen jälkeen itse tuomariksi.

Andy Allen (s. 1988) päätyi voittamaan koko kilpailun 4. kaudella – siihen mennessä nuorimpana kilpailijana, vaikka häntä pidettiin kisan aikana altavastaajana. Allen kertoi The Latchin haastattelussa, että aloittaessaan ruoanlaiton hänellä oli hankaluuksia jopa veden keittämisessä.

Andy paljasti vuosien päästä voitostaan Twitterissä, että hän ei edes tiennyt, kuka julkkiskokki Marco Pierre White oli, kun tämä saapui mukaan ohjelmaan. Kyseinen ravintolaguru on moninkertainen ja rakastettu vakiovieras huippukokkiohjelmissa Masterchefistä Hell’s Kitcheniin.

2. Huippukokki ja ravintolayrittäjä on entinen sähköasentaja ja koripalloilija.

Ennen kilpailuun osallistumista Andy työskenteli sähköasentajan oppipoikana. Hän pelasi myös koripalloa kotikaupunkinsa Maitland Mustangs -joukkueessa.

Allen perusti viiden ystävänsä kanssa ensimmäisen Three Blue Duck -ravintolan Australian Bronteen. Sittemmin eettisesti tuotettuun ruokaan keskittyvän ravintolaketjun toiminta on laajentunut, ja uusia ravintoloita on avattu liuta.

4. Andy on palkittu himoitulla ”kokin hattu” -palkinnolla.

Vuonna 2022 julkaistun artikelin mukaan Allen on ainoa Masterchef Australia -ohjelman alumni, joka on palkittu ”kokin hatulla” Australian Good Food Guidessa. Se on jo vuonna 1977 perustettu ravintola- ja matkailuraamattu, joka on saanut inspiraationsa kuuluisasta Michelin-ravintolaoppaasta.

Jock Zonfrillo – 4 faktaa

1. Jock oli syntynyt Skotlannissa ja oli oikealta nimeltään Barry.

Jock Zonfrillo (1976–2023), oikealta nimeltään Barry, syntyi vuonna 1976 Ayrissä Skotlannissa. Hänen isänsä vanhemmat olivat italialaisia.

Jock arveli australialaislehdessä, että italialainen isoäiti sytytti kiinnostuksen ruokaan ja sen kykyyn yhdistää ihmisiä.

2. Jock aloitti työt keittiössä jo 12-vuotiaana.

Jock kertoi The Sydney Morning Heraldin artikkelissa aloittaneensa työnsä ravintolassa tiskaajana jo 12-vuotiaana. Hän oli nähnyt näyteikkunassa polkupyörän, jonka halusi, mutta vanhemmat eivät olleet sitä suostuneet hänelle hankkimaan.

Jockin sisko työskenteli siihen aikaan tarjoilijana ravintolassa, joka tarvitsi tiskaajaa. Jock sai paikan.

3. Jock vaihtoi koulun 15-vuotiaana hotellityöhön, mistä ura alkoi.

15-vuotiaana Jock jätti koulun kesken ja siirtyi oppisopimuskoulutukseen Turnberry-hotelliin. Turnberryssä sai Skotlannin kovimman kokkikoulutuksen.

Selvitäkseen kovasta kurista Jock alkoi käyttää huumeita, kertoo The Sydney Morning Heraldin artikkeli.

Voitettuaan 16-vuotiaana vuonna 1993 vuoden nuori skotlantilainen kokki -palkinnon, hän pääsi töihin Michelin-ravintola Arkleen.

Nuori Jock lähti aikuistuttuaan Australiaan uusien seikkailujen perässä. Muutaman epämieluisan työkokemuksen jälkeen hän päätyi työskentelemään tunnettuun Forty One -ravintolaan.

Kirjassaan Last Shot Jock muisteli olleensa äärimmäisen humalassa, kun hän soitti ravintolaan ja tarjoutui töihin. Pääkokki Dietmar Sawyere muistaa tilanteen kuitenkin eri tavalla – Sawyeren mukaan Jock vain ilmestyi paikalle cv:n kanssa.

4. Jock oli kolmesti naimisissa ja neljän lapsen isä.

Jock Zonfrillo oli kolmesti naimissa. Kahdesta ensimmäisestä avioliitosta hänellä on täysi-ikäiset tyttäret sekä viimeisimmän vaimonsa Lauren Friedin kanssa hänellä on kaksi pientä lasta.

46-vuotiaan Jockin kuolinuutinen ravisteli Australiaa ja muuta maailmaa toukokuussa, kun uuden Masterchef-kauden oli määrää alkaa samana iltana. Australian ensi-iltaa lykättiin lopulta viikolla.

Kuolinsyystä ei ole vahvistettu julkisuuteen muuta kuin se tieto, ettei kuolemaan epäillä liittyvän mitään rikosta.

X