Julkkikset

Meeri Koutaniemi tarvitsi irtiottoa työstään: ”Jaksaakseni minun on välillä irtauduttava”

Dokumenttivalokuvaaja Meeri Koutaniemi, 32, on matkustanut viime vuosien aikana noin 60 maassa. – Aikaisemmin olin huono pitämään työssä taukoja, Meeri sanoo.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Kristiina Kurronen
Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Kristiina Kurronen

Dokumenttivalokuvaaja Meeri Koutaniemi, 32, on matkustanut viime vuosien aikana noin 60 maassa. – Aikaisemmin olin huono pitämään työssä taukoja, Meeri sanoo.

– Jokaisella täytyy olla vapaus toteuttaa erilaisia puolia itsessään, Meeri Koutaniemi sanoo.

Siksi maailmaa kiertävä, rankkoja aiheita kaihtamaton ja itsensä työssään likoon laittava dokumenttivalokuvaaja lähti mukaan tämän syksyn Tanssii tähtien kanssa -viihdeohjelmaan.

– Yksi puoli minussa on elämänilo, ja sitä tanssi merkitsee.

Tanssikisa tuli Meerin elämään myös täydelliseen aikaan. Hän tarvitsi irtiottoa työstään. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana hän on matkustanut noin 60 maassa. Hän on viettänyt kuukausia Meksikossa, El Salvadorissa, Brasiliassa, Myanmarissa, Thaimaassa, Irakissa, Iranissa, Etiopiassa, Keniassa…

Hän on seurannut muun muassa hiv-positiivisia miesprostituoituja, naisvankeja, etnisen puhdistuksen ja ihmiskaupan uhreja, ympärileikattuja tyttöjä ja ympärileikkaajia.

– Aikaisemmin olin huono pitämään työssä taukoja. Nyt olen oppinut, että jaksaakseni minun on välillä irtauduttava ja tehtävä jotakin aivan muuta. Tanssi on merkinnyt minulle aina vapautumista ja tuonut levollisuutta. Tanssi on vahva tapa tuntea olevansa elossa, Meeri sanoo.

Lue myös: Tanssii tähtien kanssa laittaa kilpailijat hurjaan rääkkiin – Meeri Koutaniemi ja Olli Herman ihmettelevät muutoksia kehossaan

Rakkaus antaa myös omaa tilaa

Jaksamisessa auttaa myös rakkaus. Reilu kolme vuotta sitten Meeri tapasi Sami Takamäen – tätä nimeä hän käyttää miehestään, jonka tunnetaan myös muusikko, basisti Sami Yaffana. Ensi tapaaminen oli työpalaveri, joka venähti aiotusta parikymmenminuuttisesta viiteen tuntiin. Seuraavalla viikolla Meeri matkusti Mallorcalle ottamaan Samin elämäkertakirjan kansikuvan. Siellä heidät vuotta myöhemmin myös vihittiin.

– Rakkaus kasvaa päivä päivältä. Samin kanssa olen ymmärtänyt, miten toinen ei ikinä ole sama, vaan muuttuu joka päivä. On ihana tuntea, miten voimme olla avoimia toisillemme ja rakastua uudestaan eri syistä.

Sami ja Meeri tekevät yhdessä myös töitä. Takana on yhteinen kirjaprojekti ja luvassa uutta muun muassa tv:lle. Kesällä he innostuivat tekemään yhdessä keramiikkaa.

– Meidät sitoo yhteen uteliaisuus ja maailmasta inspiroituminen. Uskomme, että lapsenmielisyys on ihmisen tärkeimpiä ulottuvuuksia.

Rakkaus ei kuitenkaan merkitse jatkuvaa kiinni pitämistä. Meeri suunnittelee uusia kuvausmatkoja. Sami kiertää keikoilla montakin viikkoa kerralla.

– Minun on hyvä olla myös yksin, Meeri muistuttaa.

Joulua he lähtevät viettämään Kuusamoon. Meerin side lapsuudenperheeseen on tässä kohdin katkeamaton.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Jutussa Meeri Koutaniemi kertoo, mitkä asiat antavat hänelle voimaa ja auttavat jaksamaan. Millaisen ihmiskokeen avulla Meeri oppi sietämään yksin olemista? Mitä hän ajattelee kiitollisuudesta ja kärsimyksestä? Katso myös upeat muotikuvat Meeristä! Lue koko haastattelu Annan numerosta 47/2019 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X