Julkkikset

Meghan Markle mullistaa brittihovin: ”En ole koskaan halunnut olla edustusrouva”

Kun Britannian prinssi Harry kihlasi rakkaansa Meghan Marklen, hän tuli samalla viitoittaneeksi brittimonarkialle uuden suunnan. Mitä muuta Meghan on kuin kerran eronnut yhdysvaltalainen näyttelijä?
25.1.2018 Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: MV Photos / AFP photo / Alexi Lubomirski

Kun Buckinghamin palatsi julkisti prinssi Harryn ja Meghan Marklen kihlauksen marraskuun 27. päivänä 2017, kansainvälinen media oli revetä liitoksistaan alkaessaan selvittää, kuka Meghan Markle oikein on naisiaan. Toki pariskunnan seurustelu oli ollut tiedossa jo vuoden verran, mutta nyt oli tosi kyseessä. 36-vuotias eronnut nainen, ihonväriltään puoliksi musta, puoliksi valkoinen, aktivisti, joka on lukenut vasemmistoradikaali Noam Chomskya ja kritisoinut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia. Herran jestas, tämä nainen oli liittymässä kuninkaallisen perheen jäseneksi! Näin kiinnostavaa naista ei ole nähty brittimonarkiassa sitten Wallis Simpsonin, julisti The Financial Times.

”Kun Harry nai Meghanin, Britannian suhtautuminen rotukysymykseen muuttuu ikuisesti”, julisti kirjailija Afua Hirsch The Guardianissa.

Kuka siis on tämä nainen, joka muuttaa historiaa Isossa-Britanniassa?

”Minä synnyin ja vartuin Los Angelesissa. Olen kalifornialainen tyttö, joka elää sillä eetoksella, että suurin osa asioista paranee joko joogalla, rannalla tai muutamalla avokadolla”, Meghan on kirjoittanut The Tig -blogiinsa, jota hän piti viime kevääseen asti.

Kuulostaako hömpältä? Noh, Kalifornian auringon alla ihminen nyt vain kerta kaikkiaan varttuu myönteiseksi. Isossa-Britanniassa onkin ihasteltu sitä, miten rennolta ja itsevarmalta Meghan vaikuttaa – sen täytyy johtua siitä, että hän on kalifornialainen, uumoiltiin Guardianissa.

Rullaluistelua ja tanssimista – nuori Meghan vietti vapaa-aikaansa kuin kuka tahansa kalifornialaistyttö. Mutta hänessä oli jotakin erityistä jo tuolloin. Hänellä oli myös vahva oikeudenmukaisuuden taju, jonka hän oli omaksunut molemmilta vanhemmiltaan. Sekä Doria että Thomas Markle ovat kotoisin vaatimattomista oloista, ja he opettivat Meghanille, että heikko-osaisista on pidettävä huolta.

Meghan halusi muuttaa maailmaa jo lapsena.

12-vuotiaana hän kirjoitti kirjeen erään yhtiön johtajalle ja vaati, että yhtiön pesuainemainos muutettaisiin vähemmän seksistiseksi (ja se muutettiin). 13-vuotiaana hän meni auttamaan Los Angelesin kodittomia pahamaineiselle Skid Row’lle.

Ei mikään edustusrouva

Suomessa Meghan tunnetaan tv-sarjasta Pukumiehet. Hän sai roolin vuosien puurtamisen jälkeen ja muutti työn perässä Kanadan Torontoon. Samoihin aikoihin 30-vuotias Meghan meni naimisiin tv-tuottaja Trevor Engelsonin kanssa. The Sun -lehden mukaan häitä vietettiin neljä päivää Jamaikalla. He ehtivät seurustella seitsemän vuotta ja olla naimissa kaksi. Lehden mukaan avioliitto kaatui siihen, että Meghan asui Torontossa ja Trevor Los Angelesissa. Etäsuhde ei kestänyt.

Työrintamalla sen sijaan pyyhki hyvin. Meghanista oli tullut pieni tähti, mutta hän ei tyytynyt vain pyörähtelemään punaisilla matoilla. Hän alkoi hyödyntää julkisuutta yrittäjänä ja hyväntekeväisyystyössä. Vuonna 2014 Meghan perusti ruoan, matkustamisen, muodin ja kauneuden ympärillä pyörivän lifestyle-blogin The Tigin. World Visionin lähettiläänä hän vieraili ainakin Ruandassa. Hänet valittiin myös YK:n tasa-arvojärjestön hyvän tahdon lähettilääksi. Hän vieraili Intiassa ja alkoi puhua naisten aseman parantamisen puolesta. Ennen suhdetta Harryyn Meghan ehti ottaa kantaa politiikkaankin. Hän tuki Hillary Clintonia presidentiksi, kritisoi Donald Trumpia naisvihamielisyydestä ja oli harmissaan brexitistä.

– En ole koskaan halunnut olla edustusrouva vaan olen aina halunnut olla nainen, joka tekee töitä, Meghan on sanonut.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa kerromme Meghan Marklen elämäntarinan. Millainen oli Meghanin lapsuusperhe? Miksi hänen oli vaikea löytää oman alansa töitä?  Mitä Meghanin ja Harryn toukokuisilta häiltä odotetaan? Lue juttu Annasta 4/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!