Prinsessa Diana ja Meri Vahtera
Meri Vahtera pitää prinsessa Dianaa yhä suurena inspiroijana.
Julkkikset

Meri, 37, muistelee tarkkaa kohtaa huoneessa, jossa seisoi uutisen kuullessaan: ”Prinsessa Diana oli ylimaallinen hahmo”

Meri Vahtera eli muusikko Vahtera koki aikuisiällä nopean välähdyksen hetkestä, jossa hän kuulee prinsessa Dianan kuolemasta. Tuo voimakas muisto herätti naisessa suuren oivalluksen.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: MVPhotos, Hanna Kinnunen

12-vuotias Meri Vahtera seisoi pilvisenä päivänä kotinsa olohuoneessa, sohvan ja nojatuolin välissä. Hänen takanaan oli keittiö, jossa äiti touhusi. Meri oli kääntänyt katseensa suoraan televisioon. Uutislähetyksessä kerrottiin prinsessa Dianan kuolemasta.

Tämä muisto palautui Merin, 37, eli muusikko Vahteran mieleen pari vuotta sitten. Muisto iskeytyi naisen tajuntaan nopeana välähdyksenä. Muiston pohtiminen sai tajuamaan, että juuri tuona hetkenä hänelle valkeni, ettei mikään ole ikuista.

– Ihan liikuttaa miettiä sitä, vuoden 2016 The Voice of Finlandistakin tuttu Meri sanoo.

Meri on myöhemmin miettinyt, olivatko kyseessä varmasti prinsessa Dianan kuolemasta kertovat uutiset. Oliko kyse sittenkin prinsessan hautajaisista tai vaikka kokonaan valemuistosta?

– Äitini voisi tietää asian, mutta on ehkä parempi, etten kysy häneltä. Hetki on kuitenkin minulle tärkeä ja jäänyt voimakkaasti mieleeni.

Prinsessa Dianan kuolemasta tulee kuluneeksi 25 vuotta

Lähes jokaisella on vastaava omakohtainen tarina. Suuret uutispäivät elävät vuosikymmeniä tapahtuneen jälkeen klassikkokysymyksenä kahvipöydissä – missä olit, kun Estonia upposi? Missä olit, kun WTC-tornit sortuivat? Nämä hetket suomalaiset muistavat, ja moni erityisen elävästi hetken neljännesvuosisata sitten.

31. elokuuta 2022 Dianan kuolemasta on kulunut 25 vuotta. Kun Diana menehtyi, Meri oli niin nuori, ettei prinsessa ollut hänelle merkittävä henkilö.

– Silti aistin sen, miten merkittävä ihminen hän on muille. Diana oli ylimaallinen hahmo, vaikka hän oli hyvin paljon lihaa ja luuta.

Meri Vahtera eli artisti Vahtera

Meri Vahtera tekee musiikkia artistinimellä Vahtera.

Meri on myös kahden lapsen äiti. Henkilökohtaista muistoaan Dianan kuolinuutisesta hän tarkastelee vahvasti äitiyden kautta. Välähdyksen jälkeen hänelle tuli voimakas tarve kirjoittaa hetkestä laulu. Kappale Kun Diana kuoli syntyi nopeasti Merin tartuttua kynään.

– Tiesin heti, mikä laulun nimi tulee olemaan ja että se kertoo äidin ja lapsen suhteesta.

Nimenomaan tämä puoli Dianassa on koskettanut Meriä syvimmältä.

– Olen miettinyt, kuinka vaikeaa Dianalla varmasti oli kauhean julkisen paineen alla. Olen miettinyt, miten hänen kuolemansa on vaikuttanut hänen lapsiinsa. Vanhemman kuolema on tietenkin aina kauhea asia, olivatpa lapset minkä tahansa ikäisiä. Mutta hän oli kuitenkin nuori ihminen.

Kun Diana kuoli -kappaleen julkaisuhetkellä Meri oli 36-vuotias. Diana oli kuollessaan saman ikäinen. Meri tajusi tämän sattuman vasta kappaleen julkaisun jälkeen, kun ystävä huomautti hänelle asiasta.

Prinsessa Diana on inspiroinut Meri Vahteraa myös tyylillään

Meri on yksi monista, joka oli lapsi Dianan kuollessa, mutta aikuistuttuaan kiehtoutunut lukemaan sydänten prinsessasta palstametreittäin ja katsomaan dokumentit päälle.

Viime aikoina näyttelemällä Dianasta esitetyt tosipohjaiset, mutta fiktiiviset tulkinnat muovaavat legendaa.

Kesällä 2022 kiiteltiin prinsessaan keskittyvää Spencer-elokuvaa. Pari vuotta aiemmin Dianan hahmo asteli kohutusti brittihovin historiaan perustuvaan The Crown –sarjaan, jota Merikin seuraa.

– Todellisuus on mielestäni kuitenkin fiktiota kiinnostavampaa, Meri toteaa.

Meri on intohimoinen kirppistelijä ja muoti on hänelle sydämen asia. Ei siis ihme, että Dianastakin puhuttaessa myös tyyli tulee puheeksi.

– Aloitin somessa biisin julkaisun yhteydessä asuhaasteen, jossa jäljittelimme seuraajieni kanssa Dianan ikonisimpia tyylejä. Hän on suuri inspiroija vielä tänäkin päivänä, Meri sanoo.

Klikkaa nuolta kuvan oikeassa reunassa, niin näet Vahteran Diana-tyylin.

Klikkaa nuolta kuvan oikeassa reunassa, niin näet Vahteran Diana-tyylin.

Haaste poiki suomalaisten naisten asukuvia, ajatuksia Vahteran kappaleesta ja myös monia koskettavia muistoja siitä, missä ihmiset olivat kuullessaan Dianan kuolemasta.

– Aika moneen se hetki oli tehnyt syvän vaikutuksen.

X