Julkkikset

Merja Larivaara elää pitkässä liitossaan uutta vaihetta: ”Nyt uskallan sanoa ääneen, että kestävä rakkaus on mahdollista”

Näyttelijä Merja Larivaara ei pelkää sanoa ääneen, että aviopuoliso Kari-Pekka Toivonen on hänen elämänsä ainoa ja suuri rakkaus. Alussa Merjan ja Kari-Pekan parisuhdetta vähäteltiin ja epäiltiin, ja siksi Merja haluaa omalla esimerkillään rohkaista nuorempiaan: se todella voi kestää kaiken.
11.10.2018 Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: Vesa Ranta/Otavamedia

Käsipäivää aloitti kaiken 26 vuotta sitten. Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen tapasivat samassa työtuotannossa ja esittäytyivät toisilleen. Molemmat olivat valmistuneet teatterikoulusta, Merja oli 28-vuotias, Kari-Pekka 25.

– Olin siihen aikaan varovainen ja pelokas, liiankin vakava. Kari-Pekalle maailma oli auki, hänessä oli hurmaavaa pelottomuutta ja uskallusta. Se kiehtoi mutta myös aluksi jarrutti minua. Viikon ajan pyristelin rakastumista vastaan ja olin vaikeasti tavoiteltava, Merja kertoo.

Kari-Pekkaa Merjan varovaisuus viehätti.

– Varovaisuus on myös sitä, että suhtautuu elämään vakavasti eikä halua tulla satutetuksi, hän sanoo.

– Vaikka ei varovaisuus Merjan määrittelevin puoli minusta silloinkaan ollut. Hän oli hyvin ekspressiivinen ja eläväinen, huikean lahjakas. Koin voimakasta halua olla hänen lähellään. Itse olen Merjan ja perheen kautta oppinut ottamaan enemmän vastuuta kyytiin mukaan. Pelottomuus ja uskallus eivät ole yhtä kuin vastuuttomuus.

Nuori Merja oli työorientoitunut ja kunnianhimoinen suorittaja, näyttelijä 24/7. Hän tajusi sen itsekin: häntä ei ollut olemassa kuin työn kautta. Elämästä puuttui ilo. Merja oli päättänyt, että hän pitää ensimmäisen kesälomansa vuosiin ja menee Valamon luostariin etsimään uudenlaista suuntaa elämälleen. Sitten tuli Kari-Pekka ja Valamo jäi. Kuukauden päästä ensitapaamisesta he olivat kihloissa.

”Kaikki on mahdollista”

Iso tähti ja seurattu julkisuudenhenkilö Merja on ollut jo hieman yli parikymppisestä asti. Yksityiselämästään ennen Kari-Pekkaa Merja ei halua puhua. Ja siihen on syy.

– Kari-Pekka on elämäni ainoa ja suuri rakkaus. Hänen kanssaan olen ensimmäistä kertaa halunnut ja saanut tulla nähdyksi kokonaisena: vaimona, äitinä ja tekijänä. Minua ei ole nitistetty avioliitossani millään osa-alueella.

Yhteys ei katkennut edes 2001, kun julkisuudessa kerrottiin avioliiton päättyneen hetkellisesti eroon, paperilla ainakin. Oikeasti pysyvää säröä ei heidän mukaansa ollut, eivätkä läheiset, lapsetkaan, huomanneet muutosta yhdessäolossa. ”Turha reissu otsikoineen”, he kuittaavat ajanjakson.

– Me haluamme nähdä asiat yleensäkin niin, että kaikki on mahdollista. Kaikesta selviää! Myönteinen asenne ja se, että ei voivottele tai surkuttele, voi myös ärsyttää ihmisiä, Merja sanoo.

– Koen, että minun tehtävälistallani ja vastuullanikin on olla nuoremmille rohkaiseva esimerkki. Nainen voi saada kaiken: parisuhteen, perheen ja olla tekijä ja intohimoinen työssään.

– Ei se silti tarkoita sitä, että kaikki olisi helppoa, Kari-Pekka jatkaa.

– Mutta kun haasteita tulee, me molemmat ajattelemme, että siitä huolimatta jatkamme tekemistä. Ei niin, että emme voisi tehdä jotakin, siksi kun… Aina löytyy jokin väylä ja keino. Mieluummin tehdään kuin jätetään tekemättä.

Kaiken kestävä parisuhde

Merja haluaa olla muille esimerkkinä siinäkin mielessä, että hän ei koskaan halua puhua rakastamisesta ja sen voimasta alakanttiin tai halveksuvasti – niin kuin jotkut hänelle aikoinaan tekivät:

”Rakkaus kestää sen, minkä kestää. Se on se pari vuotta.” Tai: ”Pääseehän siitä sitten eroonkin.” Tai: ”Tee nyt yksi lapsi ensin ja katsotaan sitten, mitä toisen kanssa käy.”

– Muistan vieläkin, miten pahalta tuntui, kun ulkopuoliset näin vähättelivät rakkauttamme suhteemme alkuvuosina. Ihan kuin elämässä pitäisi koko ajan valmistautua pettymykseen.

– Nyt kun olen tämän ikäinen ja meillä on nämä vuodet takana, niin kyllä minä uskallan sanoa sen ääneen: kestävä rakkaus on mahdollista.

Luit lyhennelmän Anna-lehden 41/2018 kansijutusta, jossa Merja ja Kari-Pekka kertovat parisuhteensa vaiheista ja uudesta ajanjaksosta, joka heidän parisuhteessaan on nyt edessä. Millaisia pelkoja ja toiveita uuteen vaiheeseen liittyy? Miten he järjestävät aikaa parisuhteelle? Miksi rutiinien ja arjen ravistelu on heille molemmille tärkeää? Entä miten he viettävät parisuhteensa merkkipäiviä? Lue lisää numerosta 41/18 tai tilaa lehden lukuoikeus täältä!