Julkkikset

Meryl Streep rakastaa näytellä monimutkaisia ja piikikkäitä naisia: ”Pidän heistä, koska pidän vaikeista ihmisistä elävässä elämässäkin”

Näyttelijä Meryl Streep, 71, valitsee rooleikseen epämiellyttäviä naisia, joista hän tekee inhimillisiä. Taktiikka on tuonut hänelle maailman eniten Oscar-ehdokkuuksia.
Teksti: Rosanna Marila Kuvat: MVPhotos

Ikoni. Maailman eniten Oscar- ja Golden Globe -ehdokkuuksia saanut näyttelijä. Kollegoiden, kriitikoiden ja katsojien ylistämä. Ylitsevuotavista kuvailuista ei tule loppua, kun puhutaan näyttelijä Meryl Streepin lähes 50 vuotta kestäneestä näyttelijänurasta. Meryl  Streep on tehnyt häkellyttäviä rooleja yksi toisensa perään muun muassa puolalaisena juutalaisvainoja pakenevana Sophie Zawistowskina, Ison-Britannian pääministeri Margaret Thatcherina, jättimusikaali Mamma Mian Donna Sheridanina…

Meryl myös tietää tasan tarkkaan, että hän on ansainnut kaiken häneen kohdistuvan hehkutuksen. Hän on rakentanut uraansa määrätietoisesti ja tehnyt roolivalintoja, jotka ovat sekä kyseenalaistaneet että rikastuttaneet perinteistä elokuvien naiskäsitystä.

Intohimon näyttelemistä kohtaan Meryl Streep löysi yliopistossa. Hän oli alun perin päässyt opiskelemaan laulamista Vassarin yliopistoon, joka sijaitsee New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Yliopisto oli siihen aikaan vain naisille suunnattu.

Muiden naisten keskellä Meryl koki saavansa ilmaista itseään vapaasti. Häntä kannustettiin loistamaan.

– Vassarissa oli tavallista, että jokainen teki parhaansa, joten siitä tuli tapa. Opin uskomaan itseeni ja löysin aidon identiteettini.

Vassarin jälkeen Meryl sai kolmevuotisen stipendin Yalen yliopiston draamakoulutukseen. Sieltä valmistuttuaan hän näytteli ensimmäisessä elokuvassaan Muistojeni Julia.

Ura lähti nopeaan nousukiitoon, kun näyttelijä Robert de Niro huomasi Merylin taidot ja ehdotti häntä elokuvaan Kauriinmetsästäjä. Siitä Meryl sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa.

Sittemmin Oscar-ehdokkuuksia on tullut roppakaupalla lisää, yhteensä 21. Se on enemmän kuin kellään muulla näyttelijällä. Oscarin Meryl on voittanut kolmesti, elokuvistaan Kramer vastaan Kramer (1979), Sofien valinta (1982) ja Rautarouva (2012).

Meryls Streep: ”Minua kiinnostavat monimutkaiset, viehättävät, piikikkäät naiset”

Meryl Streep tunnetaan siitä, ettei hän koskaan tee samanlaista roolihahmoa kahdesti. Hän ei suostu rooleihin, joiden ainoa tarkoitus on olla miehen kannustava vaimo tai äiti. Hän on aina ollut kiinnostuneempi epämiellyttävien henkilöhahmojen inhimillistämisestä.

Taiteellaan Meryl on halunnut nostaa esiin sellaisten naisten tarinoita, jotka ovat väärinymmärrettyjä ja ansaitsevat myötätuntoa. Meryl on myös vältellyt tekemästä elokuvia, jotka seksualisoivat hänet.

– Minua kiinnostavat monimutkaiset, viehättävät, piikikkäät naiset. Pidän heistä, koska pidän vaikeista ihmisistä elävässä elämässäkin, Meryl Streep on sanonut.

Merylillä onkin ilmiömäinen kyky löytää esittämistään hahmoista yllättäviä piirteitä, jotka kenties juuri siksi tekevät niistä niin uskottavia. Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuvassa hirviöpomoa Miranda Priestlyä näytellessään Meryl ei tehnyt tästä kiukkuista räyhääjää. Pelottavampi vaikutus syntyi siitä, kun hän hiljensi roolihahmonsa puheen lähes kuiskaukseksi. Minun Afrikkani -elokuvassa Karen Blixeniä esittänyt Meryl vaikutti katsojat vähäeleisyydellään. Kun Merylin hahmo kuuli rakkaansa kuolleen, itkukohtauksen sijaan reaktio oli ylähuulen jäykistyminen.

Meryl Streepin olemus on koko hänen uransa ajan huokunut ylväyttä ja pilkettä silmäkulmassa – kenties juuri siinä piilee Merylin taika. Kun hän vuonna 2004 voitti Emmy-palkinnon roolistaan minisarjassa Angels in America, hän totesi:

– Joskus ajattelen, että olen yliarvostettu näyttelijä. Mutta en tänään.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Rosanna Marila. Jutussa kerrotaan muun muassa Meryl Streepin lapsuudesta, vanhemmuudesta ja traagisesta menetyksestä. Lue koko juttu Annasta 29/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

Meryl Streep, 71

• Syntyi 22.6.1949 New Jer­seyssä, Yhdysvalloissa. ­Asuu Pasadenassa, Kaliforniassa.

• Näyttelijä on ollut 21 kertaa Oscar-ehdokkaana, voittanut kolmesti. 32 kertaa ehdolla Golden Globeissa, voittanut 8 kertaa.

• Naimisissa kuvanveistäjä Don Gummerin kanssa vuodesta 1978. Parilla on neljä lasta.

• Tuoreet roolit mm. minisarjassa Big Little Lies sekä uudelleenfilmatisoidussa elokuvassa Pikku naisia.

X