Julkkikset

Michelle Obama on äitipäällikkö, joka ei pelkää ottaa asioihin kantaa – tiesitkö jo nämä 6 asiaa Michellestä?

Michelle Obama oli poikkeuksellisen valovoimainen, lämmin ja viisas ensimmäinen nainen. Omaelämäkerrassa Minun tarinani hän muistelee mustan työläisperheen tyttären matkaa Valkoiseen taloon. Moni toivoo, että Michelle palaisi sinne – tällä kertaa presidenttinä.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Getty Images, Mvphotos

Michelle tuki näkyvästi demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia.

Michelle Obama oli poikkeuksellisen valovoimainen, lämmin ja viisas ensimmäinen nainen. Omaelämäkerrassa Minun tarinani hän muistelee mustan työläisperheen tyttären matkaa Valkoiseen taloon. Moni toivoo, että Michelle palaisi sinne – tällä kertaa presidenttinä.

”Kuusivuotiaskin tietää, että aikuiset eivät käyttäydy näin.” Kaksi vuotta sitten, Yhdysvaltain presidentinvaalien alla, Michelle Obama piti Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena vaikuttavan puheen demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin puolesta. Hän ei maininnut nimeltä kritiikkinsä kohdetta, se oli kaikille selvä muutenkin. Vastaehdokas, republikaanien Donald Trump oli kehuskellut, että hänen asemassaan mies voi kouria naisia jalkovälistä lupia kyselemättä.

Puhe oli jälleen yksi osoitus Michelle Obaman sanavalmiudesta ja pelottomuudesta. Presidentin rouvana hän vaali humaaneja arvoja: myötätuntoa, lähimmäisenrakkautta, solidaarisuutta. Mutta tarpeen vaatiessa Michelle ei epäröinyt ilmaista asiaansa kärjekkäästikin.

Obamien jälkeen meno Valkoisessa talossa on muuttunut melkoisesti. Monella on Michelleä ikävä. Listasimme kuusi syytä, miksi Michelle on tehnyt meihin niin suuren vaikutuksen.

Michelle ja Barack Obama
Michelle ja Barack valmistautuvat kohtaamaan seuraavan presidenttiparin Valkoisessa talossa tammikuussa 2017.

Järkevä kasvattaja

”Olen työssäkäyvä äiti. Olen aviovaimo. Olen tytär. Olen sisar. Olen paras ystävä. Mutta rooli, jota eniten arvostan, on äidin rooli.” Näin Michellellä oli tapana esittäytyä julkisessa roolissan.

Kun Obamat muuttivat Chigacosta Washingtoniin Valkoiseen taloon 2009, Michelle teki selväksi henkilökunnalle, että tuolloin 9- ja 6-vuotiaita tyttäriä Maliaa ja Sashaa ei tule kohdella kuin pikku prinsessoja. Heidän piti sijata omat vuoteensa, auttaa pöydän kattamisessa ja putsata lautasensa ruokailun jälkeen. Sillä jos lapset eivät opettelisi näitä taitoja nyt, miten he pärjäisivät muuttaessaan omilleen?

”Älkää hemmotelko tyttöjä, hemmotelkaa heidän äitiään”, ensimmäisen naisen kerrotaan vitsailleen Christoph von Marshallin kirjassa Michelle. Tittelikseen hän ilmoitti mom-in-chief, äitipäällikkö.

Michelleä huoletti, miten hän voi kasvattaa täyspäisiä lapsia erikoisolosuhteissa, joissa aseistetut turvamiehet saattelivat nämä kouluun. Nyt hän voi jo huokaista helpotuksesta. Tyttäristä tuli tolkun ihmisiä.

Presidenttikausien jälkeen Obamat päättivät jäädä Washingtoniin, jotta 17-vuotias Sasha saa käydä siellä lukion loppuun. Malia täytti viime kesänä 20 ja opiskelee Harvardin yliopistossa.

Michelle Obama Malia Obama Sasha Obama
Mom-in-chief on Michellen lempinimi itselleen. Kuvassa ”äitipäällikkö” tyttäriensä Malian ja Sashan kanssa 2015.

Tee se itse -nainen

Michellen elämäntarina on eräänlainen Tuhkimo-satu. Hänessä henkilöityy klassinen amerikkalainen unelma: syntyperällä ei ole väliä, Amerikassa sinusta voi tulla mitä tahansa.

”Herään joka aamu talossa, joka on orjien rakentama. Katson, kuinka tyttäreni, kaksi kaunista ja älykästä mustaa nuorta naista, vilkuttavat pihalta kouluun lähtiessään isälleen, Yhdysvaltain presidentille”, hän totesi eräässä paljon siteeratussa puheessaan.

Michelle on orjien jälkeläinen. Hänen isänpuoleiset esi-isänsä raatoivat puuvillapelloilla Etelä-Carolinassa.

Kun Michelle syntyi tammikuussa 1964, voimassa oli vielä yleinen rotuerottelu. Puoli vuotta myöhemmin presidentti Lyndon B. Johnson allekirjoitti lain, joka määräsi tasa-arvon kaikille Yhdysvaltain kansalaisille. Samalla käynnistettiin useita mustille tarkoitettuja tukiohjelmia paikkaamaan aiempaa syrjintää. Näin Michellekin pääsi yhteen kotikaupunkinsa Chicagon parhaista kouluista.

Vanhemmat, kaupungin vesilaitoksella työskentelevä isä ja kotona lapsia hoitava äiti, pönkittivät lastensa itsetuntoa kehumalla ja kannustamalla. Craig-veli oli luonnonlahjakkuus, joka menestyi koulussa ponnistelematta. Pikkusisko joutui työskentelemään lujemmin. Molemmat pääsivät arvostettuun Princetonin yliopistoon, jossa Michelle opiskeli sosiologiaa. Myöhemmin hän jatkoi Harvardiin lukemaan lakia ja pääsi töihin Sidley Austinille, yhteen maan arvostetuimmista lakiasiantoimistoista.

Sinne saapui harjoittelijaksi 1989 muuan Barack Obama, jonka ohjaajaksi Michelle määrättiin. Se oli menoa. Michelle on kertonut ihastuneensa Barackin idealismiin, energiaan ja kykyyn vaikuttaa ihmisiin. Häitä vietettiin 1992.

Barack ja Michelle Obama
Barack ja Michelle yhteiselon alkuaikoina.
Michelle ja Barack Obama häät
Obamat avioituivat vuonna 1992 parin vuoden seurustelun jälkeen. Häitä tanssittiin liki aamuun saakka.

Menestynyt uranainen

Michelle oli pitkään Obaman pariskunnan paremmin tienaava osapuoli. Tilanne muuttui vasta 2005, jolloin Barack julkaisi menestyskirjan, Dreams from My Father -muistelmateoksen.

Puolison myötävaikutuksesta Michelle alkoi kaivata työtä, jota ei motivoisi pelkkä raha vaan kutsumus. Hän downsiftasi vapaaehtoisesti jo ennen kuin koko termiä oli keksitty. Michelle luopui urasta yksityisellä puolella ja työskenteli muun muassa Public Allies -yhteisössä, jonka tavoitteena oli kasvattaa johtajia rakentamaan oikeudenmukaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa. Hän keräsi varoja ja toimi sovittelijana eri etnisten ryhmien välillä.

”Sanoin itselleni ensimmäistä kertaa työurani aikana: teen täällä juuri sitä, mikä on minulle tärkeää”, rouva Obama totesi Michelle-kirjassa.

Michelle Obama
Michelle kampanjoi miehensä puolesta myös yksin. Tässä hän edustaa puutarhajuhlissa Iowassa kesäkuussa 2007.

Tyttäret syntyivät 2000 ja 2003. Kuopusta odottaessaan Michelle kävi sisäistä kamppailua. Toisaalta hän olisi halunnut noudattaa oman äitinsä esimerkkiä ja hoitaa itse lapsensa. Toisaalta hän koki kykyjensä ja koulutuksensa menevän hukkaan kotona. Ongelma ratkesi, kun perheeseen pestattiin lastenvahti ja siivooja, ja äiti saattoi keskittyä uraansa.

”Oma työni on palkitsevaa. Paneudun erittäin mielelläni haasteisiin, joilla ei ole mitään tekemistä mieheni ja lasteni kanssa. Kun on saanut maistaa jotakin tällaista, siitä on hyvin vaikea luopua”, Michelle totesi Voguessa 2007.

Samana vuonna Michelle kuitenkin jäi pois töistä tukeakseen miestään presidentinvaaleissa. Hän hyödynsi omia kokemuksiaan ja rakensi perheen ja työn yhteensovittamisesta yhden kampanjateemoistaan.

Ehdokkaan tukitiimi kutsui Michelleä lempinimellä The Boss.

Michelle Obama
– On äärimmäisen harvinaista, että työväenluokasta lähtenyt musta nainen saa mahdollisuuden kertoa tarinansa julkisesti. Siksi halusin kirjoittaa elämäkertani, Michelle Obama on kertonut.

Tasa-arvoinen puoliso

Michelle ei kuulu niihin presidentin vaimoihin, jotka seisovat rinnalla vaiti, miestään palvoen. Ehei, Michelle jopa tekee pilaa puolisostaan. ”Olen kuullut, että hän on vaikuttava mies. Suurenmoinen puhuja. Oikeustieteen professori. Bestseller-kirjailija. Ihailtavaa! Mutta kuinka nämä määreet sopivat yhteen sen tyypin kanssa, joka asuu kotonani? Viisivuotias tyttäremmekin on parempi sijaamaan sänkynsä kuin hän”, vaimo lohkaisi ensimmäisen vaalikampanjan aikana Michelle-kirjan mukaan.

Barack vastasi lauhkeasti, että oikeastaan Michellen kuuluisi pyrkiä presidentiksi, sillä hän on heistä kahdesta järkevämpi, näyttää paremmalta ja iskee lujempaa. ”Mutta valitettavasti hän on liian fiksu tehdäkseen sitä itselleen.”

Heittäytymiskykyä Michelleltä ei puutu. Hänet on nähty Carpool Karaoke -hupailussa hoilaamassa täysin palkein Stevie Wonderia sekä imitoivan puolisonsa ”valokuvahymyjä” ja päivällispöytämaneereja tv-showssa.

Michelle Obama
Michelle on karismaattinen esiintyjä, joka pystyy pitämään puheita ilman papereita. Kuva vuodelta 2017.

Naljailusta huolimatta Obamat ovat saumaton pari, jonka välisen rakkauden ja arvostuksen aistii ulkopuolinenkin. Yhteisiin vuosiin on mahtunut myös vastamäkiä. Lasten ollessa pieniä Barack loi poliittista uraansa ja oli paljon poissa kotoa. Michelle tunsi joutuvansa huolehtimaan perheestä yksin. Se aiheutti riitoja, jotka suistivat parin eron partaalle.

Vauva-ajan jälkeen yhteiselo on ollut seesteisempää. Vuonna 2016 Ellen DeGeneres tiedusteli haastattelussaan sopuisan liiton salaisuutta.

”Noin viidentoista yhteisen vuoden jälkeen vihdoin opin, että Michelle todella on aina oikeassa”, Barack tunnusti.

Mutta osaa Michelle hempeilläkin. Kaksi vuotta sitten 2. elokuuta hän kirjoitti Instagram-tilillään: ”55 vuotta nuori, ja tuo hymy tehoaa minuun edelleen joka ikisenä päivänä. Hyvää syntymäpäivää, Barack. Rakastan sinua!”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

55 years young and that smile still gets me every single day. Happy birthday, Barack. I love you. -mo

Henkilön Michelle Obama (archived) (@michelleobama44) jakama julkaisu

Tyyli-ikoni

Tuore presidentin rouva Michelle ilmestyi ensimmäisiin virkaanastujaistanssiaisiin yllään yksiolkaiminen, unelmankevyt valkoinen iltapuku. Kävi selväksi, että Valkoinen talo on saanut emännäkseen legendaarisen Jackie Kennedyn veroisen tyylitaiturin. Mutta siinä missä Jackie oli ulkoisesti hento ja hauras, Michelle korostaa leveitä harteitaan ja treenattuja käsivarsiaan.

Kansalaisten ylipaino-ongelmista huolestunut Michelle käynnisti Let’s Move -kampanjan, joka kannustaa liikkumaan ja syömään terveellisesti. Kaikkia hänen kampanjansa ei vakuuttanut. Tunnettu lääkäri ja psykiatri Keith Ablow laukoi Fox News -kanavan ohjelmassa, että Michellen sietäisi laihduttaa. ”Miten terveellisesti hän itse muka syö? Ottaisin mieluummin ohjeita ’toiselta Obamalta’ eli hoikalta presidentiltä”, mies totesi. Lausunnosta syntyi melkoinen kohu.

Valkoinen tanssiaismekko oli myös ideologinen valinta. Sen suunnittelija oli tuolloin tuntematon taiwanilainen Jason Wu. Michelle tietää vaatevalintojensa vauhdittavan myyntiä ja suosii siksi nuoria, aloittelevia suunnittelijoita. Toissa keväänä suomalainen Teija Eilola koki iloisen yllätyksen, kun Michellen yllä nähtiin hänen luomuksensa Paita numero 25.

Kun Obamat vaalien jälkeen tapasivat Valkoisessa talossa tulevan presidentin Donald Trumpin puolisoineen, Michelle oli pukeutunut Narciso Rodriguezin violettiin mekkoon. Violettia pidetään surun värinä ja Rodriguez on kuubalais-amerikkalainen suunnittelija, jonka vanhemmat olivat maahanmuuttajia. Asuun tulkittiin sisältyvän tuen osoitus Trumpin solvaamille maahanmuuttajille sekä toive siitä, että tuleva presidentti jatkaisi Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden parantamista.

Tinkimätön feministi

Michelle ei karttele F-sanaa. Hänet tunnetaan aktiivisena feministinä. Ensimmäisenä naisena Michelle keskittyi työskentelemään naisten ja tyttöjen hyväksi.

Kauden loppuvaiheilla, YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä, Michelle tapasi kaikkialta maailmasta saapuneita nuoria naisia. Trumpin vaalikampanja kävi tuolloin kuumimmillaan ja mediassa levisivät ehdokkaan törkypuheet naisista. Michelle korosti osallistujille, että he ovat arvokkaita ja ansaitsevat kunnioittavaa kohtelua. Että heidän ei pidä ohittaa ketään, joka aliarvioi tai nöyryyttää heitä. Että heidän on annettava äänensä kuulua.

”Meidän kaikkien on aika sanoa, että liika on liikaa. Tämän on loputtava heti”, hän linjasi.

Michelle Obama
Miehensä presidenttikauden päätyttyä Michelle on nauttinut vapaudestaan.

Nyt, kun Trumpin valtakautta on kulunut kohta kaksi vuotta, on käynyt selväksi, että meno vain yltyy. Monella on Obamia ikävä. Barackia ei voi enää valita presidentiksi, joten katseet kääntyvät rouva Obamaan.

Michelle on vakuuttanut, ettei aio pyrkiä Valkoiseen taloon. Mutta voiko hän todella katsoa sivusta, kun hänen puolustamansa arvot, sukupuolten ja etnisten ryhmien välinen tasa-arvo, poljetaan lokaan? Täytyy toivoa, että topakka rouva vielä suivaantuu, käärii hihansa ja toteaa: ”Pitääkö mun kaikki hoitaa?”

Lähteet: Cristoph Von Marschall: Michelle Obama (Minerva), Christopher Andersen: Barack & Michelle (Otava)

X