Julkkikset

Miehensä ja pienen poikansa menettänyt pastori Hilkka Olkinuora: ”Tulee hetki, jolloin murhe muuttuu suruksi ja suru osaksi elämää”

Pappi ja feministi Hilkka Olkinuora, 71, on ollut kahdeksanlapsisen suurperheen äiti. Hän tietää, milloin ihminen on vahvimmillaan, milloin taas kaikkein haavoittuvin.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Mirva Kakko

– Rakkaus on yliarvostettua. Ystävyys on aina molemminpuolista, eikä sen nimissä voi tehdä pahaa, Hilkka Olkinuora sanoo.

Pappi ja feministi Hilkka Olkinuora, 71, on ollut kahdeksanlapsisen suurperheen äiti. Hän tietää, milloin ihminen on vahvimmillaan, milloin taas kaikkein haavoittuvin.

Hilkka Olkinuora asuu Huvikummun näköisessä vanhassa huvilassa meren rannalla. Hän muistuttaa itsekin hieman Peppi Pitkätossua, ikätoveriaan, josta emme lopulta koskaan saaneet tietää, mitä hänelle tapahtui. Ehkä Peppi on painiskellut elämässään samanlaisten kysymysten kanssa kuin Hilkka.

Hilkan sydämenasioita ovat olleet oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Niiden puolesta hän toimii yhä, vaikka on jo eläkkeellä. Naisille hän haluaa muistuttaa, että jäytävä viha kannattaa muuttaa vaikuttavaksi kiukuksi.

– Naisten asema yhteiskunnassa on kohentunut vain marginaalisesti. Se on kuin Sisyfoksen vierivä kivi, Hilkka sanoo.

Antiikin kreikkalaisen tarun mukaan Sisyfos suututti jumalat. Nämä tuomitsivat hänet vierittämään painavaa kiveä vuoren huipulle. Aina kun Sisyfos eteni, jumalat tönäisivät kiven alas.

Oivalluksia-sarjassamme Hilkka Olkinuora vastaa, mitä hän on oivaltanut elämänsä aikana eri asioista.

Mitä olet oivaltanut onnesta Hilkka Olkinuora?

Sanotaan, ei onni tule etsien, se tulee eläen. Kirjailija ja presidentin puoliso Sylvi Kekkonen sanoi, että onnen odotus on onni itse.

Äitiydestä?

Koskaan ihminen ei ole niin haavoittuva, eikä niin vahva, kuin pentujensa emona.

Rahasta?

Armo ei ole halpaa, vaan ilmaista. Mitään sellaista, mitä kaipaa kuollessaan, ei ole voinut ostaa.

Ystävyydestä?

Rakkaus on yliarvostettua. Ystävyys on aina molemminpuolista, eikä sen nimissä voi tehdä pahaa.

Surusta?

Tulee hetki, jolloin murhe muuttuu suruksi ja suru osaksi elämää. Hetki, jolloin et enää kysy kuoleman syytä vaan eletyn elämän merkitystä.

Lue lisää oivalluksia esimerksi Kaija Koolta,  Ritva Oksaselta ja Tony Dunderfeltiltä.

X