Julkkikset

Miesten vuoro -dokumentin ohjaaja Joonas Berghäll sai kolme vuotta sitten kuolemantuomion lääkäriltä: ”Kyllä se pysähdytti”

Kiitetyn Miesten vuoro -dokumentin ohjaaja Joonas Berghäll puolustaa miehiä myös uudessa elokuvassaan. Lisäksi hänen pitää hoitaa itsensä terveeksi. Onhan hän jo kerran saanut kuolemantuomion.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Mirva Kakko

Kiitetyn Miesten vuoro -dokumentin ohjaaja Joonas Berghäll puolustaa miehiä myös uudessa elokuvassaan. Lisäksi hänen pitää hoitaa itsensä terveeksi. Onhan hän jo kerran saanut kuolemantuomion.

Miesten vuoro -dokumentillaan kulttisuosioon noussut Joonas Berghäll on ohjannut uuden dokumentin, jossa pohditaan miesten hyvinvointia yhteiskunnassamme. Joonas on huolissaan siitä, että miehet elävät kuusi vuotta vähemmän kuin naiset. He myös käyttävät enemmän alkoholia ja tupakoivat enemmän kuin naiset. Hänen oma terveytensä alkoi reistailla äidin kuoleman jälkeisenä keväänä.

– Olin saanut kuvausmatkalta Keniasta harvinaisen trooppisen bakteerin, jota ei heti tunnistettu. Säikähdys oli melkoinen, kun diagnoosin jälkeen lääkäri kertoi kuolemantuomion. Tämä bakteeri tuhoaa ensin sisäelimet, sitten hermoston ja aivot, ja viimein ihminen kuolee. Mitään lääkettä harvinaiseen tautiin ei olisi.

– Kyllä se pysähdytti. Oli pakko miettiä, mitä lopulla elämällään haluaa tehdä, kuinka pitää huolta itsestään vai oliko tämä nyt tässä.

Onneksi tilanne ei ollut niin dramaattinen kuin ensin luultiin. Kyseessä oli sittenkin vain harvinaisen tuholaisen hieman vaarattomampi sisarbakteeri. Tautia voidaan hoitaa antibiooteilla ja se paranee vähitellen kolmessa vuodessa.

Tieto tietenkin huojensi, mutta Joonaksen terveyspohdinta ei siitä laantunut. Hän puhuu uudessa elokuvassaan terveysongelmistaan, etenkin laihduttamisesta. Hän kokee olevansa tavallinen pulska suomalainen mies, jonka ongelma on tuttu: miehet eivät elä terveellisesti eivätkä hakeudu ajoissa hoitoon.

– Haastattelin dokumenttia varten useita lääkäreitä, ja he kertoivat, että 70 prosenttia heidän potilaistaan on naisia ja että miehet hakevat yleensä apua vasta äärihädässä.

Joonas tunnistaa saman itsessään.

– Polveni hajosi armeijassa, ja siellä viimeistään opin, että vain lusmu sairastaa. Eikä vieläkään ole helppoa myöntää, etten ole kunnossa. Yritän kuitenkin kuunnella lääkäriä, syödä terveellisesti ja muistaa ottaa lääkkeeni.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa dokumenttiohjaaja Joonas Berghäll kertoo muun muassa siitä, miten hän saa vaiteliaat miehet avautumaan. Ja miksei vatsahaavakaan pysäyttänyt valtaisaa työntekoa. Lue juttu Annasta 12/2019. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X