Julkkikset

Mikä on Jenni Haukion upein itsenäisyyspäivän tyyli? Katso kuvat ja äänestä!

Presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio on nähty Linnan juhlissa toinen toistaan eleganteimmissa iltapuvuissa. Katso kuvat eri vuosien tyyleistä ja äänestä suosikkisi.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Liisa Valonen, Lehtikuva, Kristiina Kurronen, Mirva Kakko, Juhani Kandell/Tasavallan Presidentin Kanslia, Om-Arkisto

Jenni Haukion pukuloistoa vuosilta 2015, 2017, 2022, 2014 ja 2016.

Presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio on nähty Linnan juhlissa toinen toistaan eleganteimmissa iltapuvuissa. Katso kuvat eri vuosien tyyleistä ja äänestä suosikkisi.

Presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio tunnetaan hillitystä tyylistään. Linnan juhlissa Jenni Haukion puvut ovat olleet kuitenkin klassisten iltapukujen lisäksi myös hyvin moderneja juhla-asuja.

Jennin luottomeikkaaja Linnan juhliin, Tintti Leppänen, on paljastanut Jennin meikkityylin muuttuneet vuosien saatossa rohkeammaksi. Sama kehitys näkyy myös Jennin asuvalinnoissa.

Mikä Jennin Linnan juhlat -tyyleistä miellyttää sinua eniten? Katso kuvat ja äänestä!

2009: Kaunis laskostettu puku

Vuonna 2009 Jenni Haukio edusti Linnan juhlissa ruskeassa olkaimettomassa puvussa, jonka etuosa oli laskostettu.

Jenni Haukio ruskeassa iltapuvussa vieressään Sauli Niinistö. Kuva: Lehtikuva
Vuoden 2009 asu oli hillitty ja etuosa oli kauniisti laskostettu.

 

2010: Vyötäröä kauniisti korostava puku

Vuonna 2010 Jennin yksiolkaiminen, mustakuvioinen asu erottui monien yksiväristen pukujen joukosta. Puvun vyötärön leikkaus korosti kauniisti Jennin uumaa.

Mustakuvioisessa asussa katseet kiinnittyivät vyötärön ja olkapään koristeisiin. Kuva: OM-arkisto
Mustakuvioisessa asussa katseet kiinnittyivät vyötärön ja olkapään koristeisiin. Kuva: OM-arkisto

2011: Satiinia ja kultakirjailua

Vuonna 2011 Jenni edusti Linnan juhlissa liilassa, olkaimettomassa satiinipuvussa. Puvussa huomiota herättivät rintamusta koristavat kultakirjailut.

Vuoden 2011 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Jenni nähtiin olkaimettomassa iltapuvussa. Kuva: OM-arkisto
Vuoden 2011 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Jenni nähtiin olkaimettomassa iltapuvussa. Kuva: OM-arkisto

2012: Sinivalkoinen iltapuku

Vuonna 2012 Jenni emännöi Linnan juhlia ensimmäistä kertaa presidentin puolisona. Hän valitsi ylleen Ivana Helsinki -merkistä tunnetun Paola Suhosen uniikkiin muotiluomuksen. Satiinikankaan Maakuntakukat-kuosissa komeilivat Suomen maakuntien kukat.

Vuoden 2012 Linnan juhliin Jenni puki ylleen sinivalkoisen muotiluomuksen. Kuva: OM-arkisto. Jenni Haukion puvut.
Vuoden 2012 Linnan juhliin Jenni puki ylleen sinivalkoisen muotiluomuksen. Kuva: OM-arkisto

2013: Moderni ja rohkea asuvalinta

Vuonna 2013 Presidentinlinna oli itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton aikaan peruskorjauksessa, joten vastaanotto järjestettiin poikkeuksellisesti Tampere-talossa. Kyseisenä vuonna Linnan juhlien tyyli sai olla hieman tavallista rennompi. Tämä näkyi selvästi myös Jennin asuvalinnassa.

Hän pukeutui Sari Nordströmin suunnittelemaan polvipituiseen, moderniin, muodikkaaseen ja rohkeaan, kiiltäväpintaiseen yksiolkaimiseen kotelomekkoon.

Vuoden 2013 itsenäisyyspäivänä Jenni pukeutui poikkeuksellisesti polvipituiseen iltapukuun. Kuva: OM-arkisto
Vuoden 2013 itsenäisyyspäivänä Jenni pukeutui poikkeuksellisesti polvipituiseen iltapukuun. Kuva: OM-arkisto

2014: Herkästi taivaansinisessä

Vuonna 2014 Jennin tyyli Linnan juhlissa oli kaunis, raikas, herkkä ja hillitty. Taivaansininen mekko oli suunnittelija Sari Nordströmin käsialaa niin kuin aiemmankin vuoden mekko.

Taivaansininen mekko sai ylistystä muun muassa raikkaudestaan. Kuva: OM-arkisto. Jenni Haukion puvut.
Taivaansininen mekko sai ylistystä muun muassa raikkaudestaan. Kuva: OM-arkisto

2015: Rohkea värivalinta

Jenni Haukion puvut olivat edeltävinä vuosina sinisen spektriltä. Vuonna 2015 Jenni puki ylleen Sari Nordströmin pitsikoristeisen silkkiluomuksen. Fuksia oli rohkea värivalinta, joka sopi Jennille täydellisesti.

Jennin vuoden 2015 Linnan juhlien mekko säväytti sävyllään. Kuva: OM-arkisto
Jennin yllä vuoden 2015 Linnan juhlissa nähty mekko säväytti sävyllään. Kuva: OM-arkisto

2016: Klassinen iltapuku

Myös vuonna 2016 Jennin yllä nähtiin Sari Nordströmin suunnittelema iltapuku. Voimakkaan liilan, puhdaslinjaisen, klassisen iltapuvun materiaalit olivat shantung-silkki ja pitsi. Koruina Jennillä oli kultaseppämestari Mika Tarkkasen Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 Monument-korusarjaan kuuluvat kaulakoru ja rintakoru, joiden inspiraationa on toiminut Sibelius-monumentti. Jennin korut juhlistavat suomalaista naista.

Vuoden 2016 vastaanotolla Jennin yllä nähtiin puhdaslinjainen, klassinen iltapuku. Kuva: OM-arkisto. Jenni Haukion puvut.
Vuoden 2016 vastaanotolla Jennin yllä nähtiin puhdaslinjainen, klassinen iltapuku. Kuva: OM-arkisto

2017: Moderni raskausjuhlatyyli

Vuonna 2017 vauvaa odottava Jenni Haukio yllätti smaragdinvihreässä, vatsan kohdalta väljässä iltapuvussa. Suomen 100-vuotisjuhliin Jennin puvun suunnitteli Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen, maisteriopiskelija Aalto-yliopistossa. Kädessä Jennillä oli näyttävä, floristimestari Pirjo Kopin suunnittelema ja toteuttama kieloista tehty koriste.

Juhlapuku puhutti harvinaisen paljon jo etukäteen, sillä puvun suunnittelija tunnetaan maskuliinisuutta ja feminiinisiä muotoja yhdistävästä, modernista muotokielestään eli tyylistä, joka ei ole kaikista tyypillisin Jennille. Jenni perusteli suunnittelijavalintaansa sillä, että hän halusi  valinnallaan sekä kunnioittaa Aalto-yliopistossa tehtävää muotoilualan korkeatasoista, omaleimaista ja kansainvälisesti kilpailukykyistä opetus- ja tutkimustyötä että antaa nuorelle suunnittelijalle mahdollisuuden esitellä osaamistaan ja luovuuttaan.

Jennin smaragdinvihreä raskausjuhlatyyli oli hyvin moderni. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Jennin smaragdinvihreä raskausjuhlatyyli oli hyvin moderni. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

2018: Luontoa kunnioittaen

Jenni Haukion puvut olivat aiempina vuosina olleet upeaa juhlavaa värisävyä. Rouva Jenni Haukio pukeutui vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Aalto-yliopistossa tehtyyn, hyvin vaaleaan iltapukuun.

Näyttävä ja laadukas puku on tehty 100-prosenttisesta koivusta. Lue lisää puvusta!

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio
Vuoden 2018 Linnan juhlissa Jenni kunnioitti asullaan juhlien ympäristöteemaa.

2019: Tuunattu asu

Jenni valitsi vuoden 2015 puvun ylleen myös vuoden 2019 Linnan juhliin. Pukuun oli lisätty pitsihihat.

Jenni Haukio Linnan juhlat 2019
Jenni Haukion vuoden 2015 pukuun oli lisätty hihat.

2020: Yönsinistä ja mustaa

Yleensä Jenni Haukion puvut julkistetaan suunnittelijatietoineen. Poikkeusvuonna 2020 Jenni Haukio ei halunnut kohdistaa asuunsa erityistä huomiota, joten siitä ei kerrottu mitään erityistä, kuten suunnittelijaa.

Vuoden pukukoodina oli tumma puku, joka sallii lyhyemmän helman. Koristeena toimi sama Sibelius-monumentin inspiroima rintaneula kuin vuonna 2016.

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion edustuskuva vuoden Linnan juhlista. Jenni Haukion puvut.
Vuonna 2020 Jenni Haukion mukaan hänen asustaan ei ollut mitään erikoista kerrottavaa. Kuva: Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia

2021: Juhlapusero ja hame

Myös vuonna 2021 presidenttipari noudatti tumman puvun pukukoodia, joka oli ehditty ilmoittaa myös kutsuvieraille ennen Linnan juhlien perumista. Tänäkään vuonna asun suunnittelijaa ei kerrottu julki.

Juhlava hopea toistuu rouva Jenni Haukion asun yläosassa, näyttävissä koruissa, laukussa, kengissä ja presidentin solmiossa. Sävyvalinta ja väljyys ovat hillityintä tyyliä, mitä presidenttiparin aikakaudella on nähty – myös kunniamerkit ovat jääneet asuvalinnasta pois.

Kuva: Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Vuosi 2022:

Jenni Haukio pukeutui vuoden 2022 Linnan juhliin siniharmaaseen mittatilaustyönä kotimaassa valmistettuun juhlapukuun. Puku on tehty silkistä ja pitsistä.

Jenni Haukio on aiemmin käyttänyt pukua vuonna 2019 Japanin keisarin kruunajaisissa. Sen jälkeen puvun hihoja on muokattu.

Jenni Haukion juhlapuku 2022.
Kuva: Liisa Valonen

Juttu on julkaistu vuonna 2018. Äänestys nollattu ja juttuun lisätty itsenäisyyspäivänä 2019, 2020 ja 2021 uudet puvut.

X