Mikko Nousiainen
– Jo ensimmäisessä näytelmässä osoittautui, että Niila oli kuin kotonaan lavalla, Mikko Nousiainen sanoo.
Julkkikset

Mikko Nousiainen näyttelee uutuuselokuvassa yhdessä isänsä ja poikansa kanssa: ”Toivoin jopa, että poikani ei saisi roolia”

Näyttelijäkolmikko Mikko, Niila ja Heikki Nousiainen ovat kaikki ajautuneet näyttelijäntöiden pariin omasta halustaan, vaikka ammatti onkin Heikin mukaan suvun yhteinen kirous.
Teksti: Johanna Yrjölä Kuvat: OM-arkisto

Nousiaisten näyttelijäperhe on kahminut kolmen sukupolven voimin rooleja pian ensi-iltansa saavassa Pieniä suuria valheita -elokuvasta. Mikko Nousiainen ja hänen 12-vuotias Niila-poikansa näyttelevät elokuvan päärooleissa tosielämän asetelman mukaisesti isää ja poikaa. Mikon isä Heikki – tai äijä, kuten nuorempi sukupolvi häntä kutsuu – vilahtaa puolestaan elokuvan sivuroolissa. Kolmikon mukaan yhdessä tekeminen oli pelkästään eduksi kaikille.

– Yhdessä näytteleminen oli tosi kivaa ja helppoa. Äijän kanssa minulla ei ollut juurikaan samoja kohtauksia, mutta isän kanssa näyttelimme melkein koko ajan yhdessä. En kuitenkaan kysellyt isältä mitään oppeja tai neuvoja, Niila kertoi elokuvan lehdistötilaisuudessa.

– Se on ihan totta! Sanoisin, että saimme molemmat tukea toisistamme. Kun pystyimme luottamaan täysin toisiimme, saatoimme myös olla avoimina kuvausympäristössä, Mikko täydensi.

Kun Mikko sai pääroolin elokuvasta, hänelle ei ollut vielä valittu vastanäyttelijää. Hän vinkkasi itse ohjaaja Matti Kinnuselle, että oma poika voisi sopia rooliin. Mikko ei halunnut kuitenkaan liikaa silotella Niilan tietä.

– Toivoin jopa, että Niila ei saisi roolia, jottei kaikki menisi liian helposti. Niila on tehnyt jo pari pientä roolia elokuvissa, joihin häntä on pyydetty. Halusin ennemmin, että hän saisi vain kokemuksen koekuvauksista. Täytyy kuitenkin nostaa Niilalle hattua, miten hyvin hän selvisi kuvauksista, vaikka jätin hänet vain kahden tuntemattoman miehen kanssa improvisoimaan kameralle kohtausta, Mikko kertoo.

Näytteleminen on sukukirous

Nuoresta iästään huolimatta Niila ei ole näyttelijänä ensikertalainen. Hän teki ensimmäisen teatteriroolinsa jo 6-vuotiaana Tampereen teatterin Saiturin joulu -näytelmässä, ja on näytellyt sen jälkeen pienissä sivuosissa muun muassa Olavi Virta ja Saattokeikka -elokuvissa.

– Jo ensimmäisessä näytelmässä osoittautui, että Niila oli kuin kotonaan lavalla. Hänellä oli varmaankin sellainen ajatus, että kaikkihan tätä työtä tekevät, Mikko nauraa.

Nousiaisten perheessä kaikki todellakin näyttelevät. Mikon ja Heikin lisäksi Mikon äiti Eija sekä ex-vaimo ja Niilan äiti Petra Karjalainen ovat näyttelijöitä. Myös Niilan äitipuoli Linda Wiklund ja isäpuoli näyttelevät. Heikin mukaan näyttelijäjuuret ulottuvat vieläkin pidemmälle.

– Suvullamme on kieltämättä geeniperimää näyttelemiselle. Sukuni on Karjalasta kotoisin, ja kun isoisäni veli muutti vaimonsa kanssa paikkakunnalta toiselle, hän pisti aina harrastajateatterin uuteen paikkaan pystyyn. Sieltä tämä sukukirous on varmasti iskenyt päälle. Mutta ihan hyvä kirous se on, Heikki nauraa.

Mikko ajatteli vielä yläasteikäisenä, ettei missään nimessä lähtisi isänsä jalanjäljissä alalle. Silloin urheilu veti häntä enemmän puoleensa. Palo näyttämöille syttyi kuitenkin Kallion ilmaisutaidon lukiossa.

– Myöhemmin olen joutunut vähän kamppailemaan sen kanssa, teenkö tätä itseni vai elämänpiirini vuoksi. Voitin kuitenkin sen taistelun ja huomasin, että kyllä minä ihan oikeasti haluan näytellä, Mikko pohtii.

Yhdessä Kansallisteatterin lavalle

Mikko ja Heikki eivät ole näytelleet yhtä kertaa lukuun ottamatta samassa näytelmässä, ja silloinkaan he eivät olleet kertaakaan samaan aikaan lavalla. Helmikuussa tilanne kuitenkin korjaantuu, kun kaksikko miehittää pääroolit Kansallisteatterin Sammakkokuningas-näytelmässä.

– Tuntuu erittäin hyvältä! Oman pojan kanssa näyttelemisessä on ilman muuta erityinen tunnelma. Olen jo kauan odottanut tätä hetkeä ja sanonut, että niin kauan kuin muistini vielä pelaa, ja ymmärrän, kuka olen, se kannattaa tehdä, Heikki tuumii.

Mikko nähdään pian myös Swingers-elokuvassa. Hänen viimeisin työnsä oli pari viikkoa sitten ensi-iltaan tullut Valmentaja-elokuva, joka on kerännyt varsin vaatimattomat katsojaluvut.

– Kyllähän se tietysti harmittaa! Uskoin ja oletin, että leffa olisi kiinnostanut ihmisiä. Olen kuitenkin ylpeä elokuvasta ja omasta työpanoksestani. Olen myös jo tottunut siihen, etteivät elokuvat, joissa olen mukana, kerää Suomessa kovinkaan paljon katsojia. Jotkut jutut ovat menestyneet paremmin ulkomailla, Mikko kertoo.

X