Julkkikset

Miljardööri Oprah Winfrey yhdisti kunnianhimon, empatian ja kuuntelutaidot menestystarinaksi

Mediamoguli Oprah Winfrey, 67, on tehnyt empatiasta ja erilaisuuden hyväksymisestä valtavirtaa – ja muuttanut samalla koko julkista keskustelukulttuuria. Hän on myös selviytynyt köyhästä lapsuudesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja teiniraskaudesta.

Teksti:
Rosanna Marila

Mikä on Oprah Winfreyn vetovoiman salaisuus?

Mediamoguli Oprah Winfrey, 67, on tehnyt empatiasta ja erilaisuuden hyväksymisestä valtavirtaa – ja muuttanut samalla koko julkista keskustelukulttuuria. Hän on myös selviytynyt köyhästä lapsuudesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja teiniraskaudesta.

Mikä on Oprah Winfreyn vetovoiman salaisuus? Onko se vertaansa vailla oleva karisma, tinkimätön työmoraali, syvällinen ymmärrys ihmisyydestä vai kaikkea tätä?

Oprah on satumaisen menestyksen saavuttanut mediamoguli, joka ponnisti köyhistä oloista rikkauksiin. Hän on miljardööri, hyväntekijä, näyttelijä, oman O-lehden ja OWN-kanavapaketin perustanut nainen sekä megajulkkisten luottohenkilö.

Yhdysvalloissa yksi menestyksen mittareista on se, onko henkilö päässyt Oprahin haastateltavaksi. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä ovat herttuapari Meghan Markle ja prinssi Harry. Heitä haastatellessaan Oprah muistutti katsojia taidoistaan pysyä samaan aikaan empaattisena, tarkkanäköisenä ja jämäkkänä.

Oprahin yhteiskunnallinen vaikutus on ollut järisyttävä, sillä hän on työllään mullistanut koko talk show -ohjelmien tyyli­lajin. Hänen suosittelemansa kirjat nousevat poikkeuksetta bestseller-listoille. Hän on ollut edelläkävijä puhuessaan avoimesti positiivisuuden, itsensä kehittämisen ja inhimillisyyden puolesta.

Se on kannattanut, sillä talouslehti Forbes arvioi hänen nykyisen omaisuutensa yli kahden miljardin euron arvoiseksi.

Oprahin kunnianhimo on aina ollut suunnaton. Hän on tehnyt kaikki valintansa elämässään niin, että ne tukevat hänen menestystään.

– Minulla on korkeat tavoitteet elämässä. Aion täyttää mahdollisuuteni ihmisenä, Oprah on kuvaillut.

Teiniraskaus päättyi menetykseen

Oprah syntyi tammikuussa vuonna 1954 Kosciuskossa Mississippin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Hänen äitinsä Vernita oli naimaton kotiapulainen, isä Vernon kaivostyöläinen ja myöhemmin parturi.

Yrittäjä Stedman Graham ja Oprah ovat olleet pari vuodesta 1986. Kuva: Avalon. All rights reserved.
Yrittäjä Stedman Graham ja Oprah ovat olleet pari vuodesta 1986. Kuva: Avalon. All rights reserved.

Lapsena Oprahia kasvatti isoäiti Hattie Mae. Oprahin äiti sai töitä niin kaukaa sukulaisistaan, ettei hän voinut ottaa tytärtään mukaan.

Myöhemmin Oprah Wunfrey sai sekä kaksi siskopuolta että velipuolen, joiden kanssa ei koskaan ollut erityisen läheinen. Toinen sisko kuoli myöhemmin huumeiden yliannostukseen ja veli aidsista johtuviin komplikaatioihin.

Oprah on kertonut lapsuutensa olleen rutiköyhä. Hänen isoäidillään oli kuulemma tapana pukea Oprah perunasäkkeihin, koska hänellä ei ollut varaa kunnon vaatteisiin.

Oprahin sukulaisilla on tosin asiasta erilainen näkemys. Heidän mukaansa Hattie omisti talonsa ja maata, eikä Oprahilta puuttunut leluja tai vaatteita.

Oprahin teini-ikä oli vaikea. Hän karkasi kotoa 13-vuotiaana ja ajautui itsetuhoiselle tielle. Hän käytti huumeita, ja häntä kuvailtiin ajan hengen mukaisesti termillä ’kevytkenkäinen’.

14-vuotiaana Oprah tuli tahtomattaan raskaaksi. Poika syntyi ennenaikaisesti ja eli vain reilun kuukauden menehtyen keskoskomplikaatioihin.

Myöhemmin urallaan Oprah päätti pitää asian visusti salaisuutena, kunnes hänen siskopuolensa myi tiedon skandaalilehdistölle. Oprahilla ei ole muita lapsia, koska hän ei ole koskaan halunnut äidiksi.

Oprah (keskellä) valmistautuu haastatteluun Elizabeth Taylorin ja Michael Jacksonin kanssa.
Oprah (keskellä) valmistautuu haastatteluun Elizabeth Taylorin ja Michael Jacksonin kanssa.

– Olen elänyt elämääni valtavan intensiivisesti, koska työni on vaatinut sitä. Olisin yksi niistä ihmisistä, joiden lapsi sanoo: ”Äiti, sinä olet laiminlyönyt minut.” Uskon, että asioiden on tarkoitus olla näin.

Oprah Winfreyn ohjelma erottui joukosta

Uraan liittyvä kunnianhimo on aina ollut osa Oprahia. Kun Oprah Winfrey nuorena lukiolaisena meni puhetaidon tunneille, hän ei kertonut haluavansa vaan aikovansa tulla näyttelijäksi.

Oprah pisti itsensä likoon ja paljasti omia heikkouksiaan.

Ja kun ohjaaja Steven Spielberg myöhemmin epäili, ettei Oprahin nimeä kannata mainita Häivähdys purppuraa -elokuvan julisteessa, Oprah ilmoitti, että kannattaisi kyllä, koska hänestä tulee pian todella iso nimi. Hän saikin roolistaan Oscar-ehdokkuuden.

Televisiossa Oprahin menestystarina alkoi paikallismedian uutisankkurina Nashvillessa, jossa hänestä tuli nuorin afroamerikkalainen uutisankkurinainen. Saavutus oli tuohon aikaan suuri, mutta Oprah halusi enemmän.

Vuonna 1978 hänet palkattiin People Are Talking -keskusteluohjelman toiseksi juontajaksi. Ohjelma keräsi valtavat katsojaluvut, ja Oprah sai Chicagosta kokonaan oman ohjelman, The Oprah Winfrey Shown. Loppu on historiaa.

Oprahin keskusteluohjelma erottui joukosta siksi, että Oprah uskalsi tarttua aiheisiin, jotka olivat 1980-luvulla vielä tabuja. Jaksojen nimet olivat sellaisia kuin Kotiäidit prostituoituina ja Miehet jotka eivät kykene läheisyyteen.

Mediassa suhtauduttiin Oprahiin ristiriitaisesti. Osa tiedotusvälineistä ihaili tämän uskallusta käsitellä vaiettuja aiheita, osa syytti häntä sensaatiohakuisuudesta ja ihmisten ongelmilla mässäilystä. Yleisö kuitenkin rakasti Oprahia, koska tämä oli empaattinen ja eläytymiskykyinen.

Oprah Winfrey toi televisioon uuden tavan haastatella

Ennen Oprahia talk show -ohjelmissa ei juurikaan puhuttu juontajien yksityiselämästä, vaan pitäydyttiin faktoissa, uutismaisuudessa ja etäällä tunteista. Myös amerikkalainen journalismi oli etäistä, eikä esimerkiksi tv-toimittajien mielipiteitä tai yksityiselämää mielletty kiinnostavaksi sisällöksi.

Oprah pyöräytti nämä ajatukset päälaelleen. Hän haastoi käsityksen faktapitoisesta haastattelutyylistä heittäytymällä täysillä mukaan haastateltaviensa tunne-elämään. Hänelle eivät riittäneet ulkokultaiset vastaukset, vaan hän oli kiinnostunut ihmisten syvistä haluista ja peloista. Vastaavaa ei ollut televisiossa koskaan ennen tehty. Oprah oli jotain uutta ja ennennäkemätöntä tiukkapipoisten ja haastateltaviaan itkettävien keskustelu­ohjelmien vetäjien joukossa.

Oprah pisti itsensä likoon ja paljasti omia heikkouksiaan. Katsojille yllätyksenä tuli esimerkiksi tieto siitä, että Oprahin sukulaiset olivat hyväksikäyttäneet häntä seksuaalisesti hänen olleessaan 9–14-vuotias.

Paljastus tosin tapahtui alun perin vahingossa, sillä Oprah haastatteli studioyleisössä seksuaalisesti hyväksikäytettyä naista ja halatessaan tätä hän kuiskasi: ”Minullekin on käynyt niin”. Samalla hän viittilöi selkänsä takana kuvausryhmää lopettamaan kuvaamisen, mutta nämä erehtyivät luulemaan merkkejä syyksi jatkaa.

Vaikeudet tekivät Oprahista ihmisten silmissä samaistuttavan. Vaikka hän oli rikas ja kuuluisa, hän oli yksi meistä.

Oprah Winfrey: ”Kun olet kiitollinen siitä, mitä sinulla jo on, päädyt saamaan vielä enemmän”

Oprahin tyyli paljastaa asioita itsestään on ny­kyään yhdysvaltalaisessa journalismissa arkipäivää. Toimittajien persoonat ja yksityiselämät saavat – ja niiden jopa täytyy näkyä – heidän työssään.

Oprah alkoi puhua julkisuudessa yhä enemmän henkisyydestä, itsetuntemuksesta ja viisaasta elämästä. Hän opetti, että ihmisellä itsellään on kokonaisvastuu elämästään.

– Kun olet kiitollinen siitä, mitä sinulla jo on, päädyt saamaan vielä enemmän.

Sanoma upposi amerikkalaisyleisöön. He ihastuivat ajatuksiin oman mielen voimasta, oikeasta asenteesta ja mahdollisuudesta kääntää vaikeakin tilanne omaksi eduksi.

– Ainoa tie täyteen elämään on hyväksyä se, kuka ja mikä olet.
– Ainoa tie täyteen elämään on hyväksyä se, kuka ja mikä olet.

Kaikista tärkein Oprahin oppi on kuitenkin ollut se, että hän on kannustanut ihmisiä hyväksymään erilaisuutta. Hän on ohjelmansa avulla opettanut, ettei ihmisiä pidä lokeroida taustan, seksuaalisen suuntautumisen, ihonvärin tai vamman vuoksi.

Oprahin talk show kesti 25 vuotta, ja sinä aikana juontaja ehti omien arvioidensa mukaan haastatella yli 37 000:ta eri ihmistä. Ohjelma lopetettiin vuonna 2011.

Sen jälkeenkin Oprah on ehtinyt paljon: hän muun muassa perusti OWN-nimisen tv-kanavakokonaisuuden, alkoi tuottajaksi ja satsasi taas näyttelemiseen sekä elokuvissa että tv-sarjoissa.

Pitkä suhde, mutta ei koskaan naimisiin

Oprah Winfrey on ollut 35 vuotta yhdessä kumppaninsa, yrittäjä Stedman Grahamin kanssa. Kun Oprah ja Stedman tapasivat, mies työskenteli vanginvartijana tehden vangeille ruumiintarkastuksia. Hän kuitenkin tunsi myös vaikutusvaltaisia ihmisiä Chicagon eliittipiireistä ja tutustui sitä kautta Oprahiin.

Pari ei ole koskaan halunnut mennä naimisiin. Syyksi Oprah Winfrey on kertonut sen, ettei perinteisen avioliiton määritelmä olisi sopinut heille.

Stedman kyllä aikanaan kosi Oprahia – ja se riitti. Oprah arvelee, että jos pari olisi aikoinaan mennyt naimisiin, he olisivat jo eronneet.

– Jokainen, joka on joskus tavannut Stedmanin, on aina hämmästynyt sitä, miten täydellinen herrasmies hän on. Hän on niin positiivinen. Hän haluaa parasta minulle ja kaikille, jotka hän tuntee. Hän aidosti toivoo ihmisille hyvää, Oprah on kuvaillut.

Nykyään Oprah jatkaa yhä kameran edessä esiintymistä erilaisilla julkaisualustoilla. Parhaillaan hänellä on monivuotinen sopimus Applen kanssa, jolle hän on tehnyt ohjelmat Oprah’s Book Club, Oprah Talks COVID-19 ja The Oprah Conversation. Netflixissä Oprahia voi katsella keskusteluohjelmasta When They See Us Now. Syvällisempää puolta itsestään Oprah puolestaan toteuttaa Discovery+:lla Supersoul-keskusteluohjelmallaan.

AppleTV+ on myös tekemässä Oprahista kaksiosaista dokumenttia, jossa tullaan käymään läpi hänen elämäänsä ja matkaansa menestykseen.

Varakkuudestaan, kuuluisuudestaan ja kuuluisista ystävistään huolimatta Oprah on silti aina pyrkinyt vakuuttamaan, että hän on aivan tavallinen ihminen.

– Olen oikeasti yhä sitä mieltä, että olen samanlainen kuin kaikki muutkin. Minä olen vain minä.

Lähteet: ABC News, Harper’s Bazaar, Kitty Kelley: Oprah, NBC News, Oprah.com­­, Today.

X