Julkkikset

Minka Kuustonen: ”Lapsi on opettanut minut huomaamaan läsnäolon merkityksen”

Näyttelijä Minka Kuustonen tuli äidiksi pian kaksi vuotta sitten. Uusi elämänvaihe on opettanut hänelle paljon vastuusta ja onnesta.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Mirva Kakko

Minka Kuustonen on oivaltanut, että jokaisen panos on tärkeä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Mirva Kakko

Näyttelijä Minka Kuustonen tuli äidiksi pian kaksi vuotta sitten. Uusi elämänvaihe on opettanut hänelle paljon vastuusta ja onnesta.

Näyttelijä Minka Kuustonen aloitti elämässään uuden vaiheen pari viikkoa sitten, kun Minkan ja näyttelijä Aku Sipolan pian kaksivuotias poika aloitti päiväkodin. Työt Minka aloitti jo aiemmin. Seuraavaksi hänet nähdään tv-sarjoissa Modernit miehet 2 ja Hurmaava hotelli Swan.

Oivalluksia-sarjassamme Minka kertoo, millaisia oivalluksia hän on saanut äidiksi tulonsa jälkeen.

Mitä olet oivaltanut onnesta, Minka Kuustonen?

– Sen, että onneni koostuu elämäni monista osa-alueista. Yksi liittyy äitiyteen, toinen omaan hyvinvointiini ja urheiluun, kolmas työhön, neljäs parisuhteeseen, viides ystävyyteen, kuudes yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen… Onnea on se, että nuo elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa.

Äitiydestä?

– Äidiksi tulo on saanut minut ymmärtämään entistä syvällisemmin läsnäolon merkityksen. Pikkulapselle on olemassa vain nykyhetki eikä hän ymmärrä sanaa ”kohta”. On ollut hyvä huomata, että pystyn olemaan ajattelematta, mitä kohta tai seuraavaksi pitäisi tehdä. Läsnäolo ja yhdessä leikkiminen ovat tärkeintä, mitä lapselleen voi antaa.

– On ollut myös ihana jakaa onnea uudesta sukupolvesta kaikkien neljän isovanhemman kanssa. Äitini sanoo, että rakkaus kertaantuu: lastenlapsissaan hän näkee rakkauden jatkumon.

– Onnea on se, että nuo elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa, Minka Kuustonen sanoo.
Onnea on se, että elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa, Minka Kuustonen kertoo oppineensa.

Työnteosta?

Läsnäolon ajatus on muuttanut myös ajankäyttöäni työnteon suhteen. Aiemmin käytin todella paljon aikaani työhön ja siihen valmistautumiseen, nyt osaan rajata työn vain osaksi elämääni. Se on ollut hyvin vapauttavaa.

Uusi elämäntilanne on tuonut työntekooni uudenlaista syvyyttä ja kosketuspintaa. Äitiydestä saamani elämänkokemus on tehnyt minusta näyttelijänä herkemmän ja monipuolisemman. Tuntuu, että nyt tavoitan roolihenkilön sisimmän tai olemuksen entistä paremmin.

Lue myös: Minka Kuustonen ryhtyi tositoimiin ilmaston hyväksi tultuaan äidiksi: ”Olen miettinyt paljon sitä, millainen tulevaisuus lastani odottaa”

Vastuusta?

– Lapsen saaminen herätti minut toimimaan entistä aktiivisemmin ympäristön puolesta. Kuulun Myrskyvaroitus-yhdistyksen hallitukseen, jossa teen työtä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

– Ilmastonmuutoksesta kärsivät pahimmin kaikkein köyhimmät maissa, joissa vesi loppuu ja sääilmiöt pahenevat. Mutta kukaan ei ole turvassa. Australian palot ovat siitä hyvä esimerkki, ne ovat ihan kammottavia. Aikaa suunnan muuttamiseen ei ole enää paljon jäljellä.

– Sen sijaan, että ajautuisin ilmastoahdistukseen ja syyllisyyteen, yritän kovasti suunnata energiani toivoon ja niihin asioihin, joita voi muuttaa niin henkilökohtaisella elämässäni kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. Jokaisen henkilökohtainen panos on tärkeä.

Lue myös muiden tunnettujen suomalaisten #annaoivallus-haastattelut täältä.

X