Julkkikset

Minka Kuustonen ryhtyi tositoimiin ilmaston hyväksi tultuaan äidiksi: ”Olen miettinyt paljon sitä, millainen tulevaisuus lastani odottaa”

Näyttelijä Minka Kuustonen tajusi äidiksi tultuaan, että pelkkä ympäristöhuoli ei riitä: ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan myös henkilökohtaisia tekoja. – Haluan pystyä sanomaan pojallemme, että tein parhaani.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Mirva Kakko

Minka Kuustonen muistuttaa, että 68 prosenttia Suomen hiilijalanjäljestä syntyy yksityistalouksista.

Näyttelijä Minka Kuustonen tajusi äidiksi tultuaan, että pelkkä ympäristöhuoli ei riitä: ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan myös henkilökohtaisia tekoja. – Haluan pystyä sanomaan pojallemme, että tein parhaani.

Näyttelijä Minka Kuustonen plärää kännykällä noutoruokapalvelun nettisivuja.

– Mikä olisi tässä lähellä? Tilataanko salaatit tästä ravintolasta, joka kertoo jokaisen raaka-aineensa alkuperän?

Kysymykset kertovat Minkalle jo rutiiniin kuuluvista arjen arvopohdinnoista. Päätös syntyy nopeasti: Minka tilaa vastuullista ruokaa lähellä olevasta ravintolasta firmalta, joka on sitoutunut kompensoimaan annosten kuljetuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen.

Hetkeä aiemmin radiossa soi sattumalta Minkan isän Mikko Kuustosen lähes 30 vuotta vanha kappale Taivas varjele, jossa teemana on vastuu maailmasta ja muista ihmisistä.

– Sama vastuullisuus näkyi myös kotikasvatuksessamme. Isä teki kehitysmaadokkareita, ja kotona oli läsnä se ajatus, että kehitysyhteistyö ja ihmisoikeudet ovat tärkeitä asioita.

Minka Kuustonen: ”Lapsi konkretisoi tarpeeni kantaa vastuuta”

Nyt Minka kasvattaa jo omaa jälkikasvuaan, seuraavaa sukupolvea. Minkan ja näyttelijä Aku Sipolan poika täyttää pian kaksi vuotta.

Äitiys on tuonut Minkan elämään paitsi onnea ja iloa myös huolta maapallon tulevaisuudesta.

– Jo raskaaksi tulo herätti minut uudella tavalla huomaamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Ne näkyvät jo kaikkialla, ja seuraavat sukupolvet kärsivät niistä vielä enemmän. Huoleni on kasvanut poikamme syntymän jälkeen, ja olen miettinyt paljon sitä, millainen tulevaisuus häntä odottaa.

Poika oli alle vuoden ikäinen osallistuessaan ensimmäiselle ilmastomarssilleen.

– Tuntui hurjalta, että se pieni ihminen joutuisi tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen myrskynsilmään. Lapsi konkretisoi tarpeeni kantaa vastuuta, tehdä oma osani ja olla mukana vaikuttamassa siihen, että asiat muuttuvat. Haluan pystyä sanomaan hänelle, että tein parhaani.

Lue myös: Näyttelijä Minka Kuustonen: ”Siskoni Iina on paras ystäväni”

Taiteilijat kautta aikojen ovat nostaneet esiin ja puhuneet tärkeinä pitämistään asioista. Myös Minka Kuustonen kokee, että hänellä on siihen velvollisuus.

– Se on myös ihmisen vastuuta. Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä tarvitaan esikuvia ja lisää tietoa; siksi pidän asiaa esillä ja jaan saamaani tietoa eteenpäin. Olen kuitenkin inhimillinen, en mikään pyhimys. Lipsun joskus periaatteistani ja joskus teen tietoisesti väärän valinnan helpottaakseni elämääni.

Lue myös: 5 Greta Thunbergin esiin nostamaa ilmastofaktaa, jotka sinunkin pitäisi tuntea – montako tiesit?

Luit juuri lyhennelmän Annan 4/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Iina Alanko. Mitä arkisia valintoja Minka Kuustonen tekee hillitäkseen ilmastonmuutosta? Entä mistä on ollut vaikeinta päättää? Millaisista asioista hän ei luovu? Mitä muuta äitiys muutti Minkan elämässä? Lue koko haastattelu Annan numerosta 4/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X