– Nykyisin osaan pysähtyä ajoissa.
Julkkikset

Jaakko Saariluoma löysi terapeutin kanssa monelle tutun diagnoosin: ”Moni asia elämässäni on loksahtanut paikoilleen”

Jaakko Saariluoman aloitti terapian. Terapiassa tehty oivallus on auttanut häntä ymmärtämään itseään entistä paremmin.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Aleksi Niemelä

Jaakko Saariluoma aloitti terapian pari vuotta sitten. Hän myöntää olleensa etukäteen hieman asenteellinen ja epäilleensä keskustelujen hyötyä.

– En voinut hyvin ja halusin selvitellä asioitani, mutta ajattelin, että olen pärjännyt mainiosti tähänkin asti. Olin kuitenkin sen verran ahdistunut, että päätin hakea ammattiapua. Ajattelin, että ainahan sitä voi kokeilla.

Nyt hän on tyytyväinen päätökseensä. Kannatti mennä.

– Elämänlaatuni on selkeästi parantunut. Olen myös löytänyt diagnoosin, joka ei ole vielä virallinen mutta joka auttaa ymmärtämään, miksi olen toiminut niin kuin olen toiminut.

Jaakko Saariluoma määrittelee olevansa aikaoptimisti. Se voi olla rasittavaa, varsinkin läheisille.

– Innostun nopeasti, sanon herkästi kyllä ja sitten vasta mietin, missä välissä tämänkin ehdin tehdä. Usein on kahdeksan hommaa kesken, pää toimii korkeilla kierroksilla ja mielenkiinto jakaantuu eri suuntiin. Jos minulla on yksi tosi kiinnostava asia, pystyn kyllä keskittymään siihen hyvin.

Monet asiat ovat tulleet myös valmiiksi. Jaakko on tehnyt paljon erilaisia töitä ja pärjännyt hyvin elämässään. Näyttelemisen lisäksi on ollut stand up -keikkaa, juontotehtäviä, tv-ohjelmia, teatteri- ja sarjaohjauksia…

– Myönteinen asenne auttaa. Kun on selkeä projekti, olen kuin vanha sirkushevonen. Heti valmis näytökseen.

Sitten hän kertoo jotain yllättävää, paljastaa henkilökohtaisen asian:

– Minulla on todennäköisesti adhd. En ole saanut virallista diagnoosia, mutta terapeutin mukaan siitä voi olla kysymys. Ainakin siitä on vahva epäilys.

”Tuntuu, että ymmärrän paremmin itseäni”

Adhd:llä tarkoitetaan aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, jonka oireita ovat keskittymisongelmat sekä impulsiivisuus. Häiriö on yleisempi pojilla kuin tytöillä. Usein se todetaan jo lapsena. Nykyisin voidaan diagnosoida myös aikuisiän adhd.

– Se on ollut helpottava tieto. Tuntuu, että ymmärrän paremmin itseäni ja moni asia elämässäni ja tekemisissäni on loksahtanut paikoilleen. Parhaiten tunnistan impulsiivisuuden.

Jaakko on lukenut paljon adhd-oireyhtymästä, ja hän tietää, että kyseinen ’häiriö’ on myös voimavara. Siihen liittyy vahvaa tunteiden kokemista, herkkyyttä ja impulsiivisuutta. Ominaisuuksia, joista on varmasti hyötyä näyttelijän työssä.

Jaakko on saanut terapiasta apua tunteidensa käsittelyyn, ja hän on oppinut ymmärtämään omia tekemisiään paremmin.

– Nykyisin osaan pysähtyä ajoissa, hengittelen rauhassa ja tajuan, että tuskallisissakin tunteissa kyse on vain ajatuksista. Ajatukset tulevat ja menevät, ei niihin pidä takertua.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wirtavuori. Jutussa Jaakko Saariluoma kertoo muutosten elämänvaiheesta, johon ovat mahtuneet isä kuolema, äidin alzheimer ja poikien muutto pois kotoa.  Lue koko juttu Annasta 13/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X