Monika Fagerfolm
Monika Fagerfolm ei halua olla yhtä pihi kuin sukulaisensa.
Julkkikset

Monika Fagerholm on muuttanut suhdettaan kuluttamiseen: ”Enää en himoitse tavaroita, joihin minulla ei ole varaa”

Kirjailija Monika Fagerholm ei seurannut pihin äitinsä jalanjälkiä vaan tietää, miten rahaa tuhlataan. Ilmastosta huolestuminen on tehnyt kuluttamisesta harkitumpaa, mutta kirppisvaatteisiin hän ei pukeutuisi.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Heli Hirvelä

Vaasalainen äidinisäni oli legendaarisen pihi. Hän esimerkiksi sammutti auton aina alamäessä, jotta bensaa säästyisi. Myös äitini ja hänen sisaruksensa olivat varsinaisia penninlaskijoita.

Taustani vuoksi minun ei ole vaikea puhua rahasta . Toisaalta olen aika erilainen kuin äitini ja hänen sukulaisensa, sillä osaan myös tuhlata rahaa. Onneksi asun nykyisin Tammisaaressa, eikä täällä ole juuri ostoshoukutuksia kuten esimerkiksi Helsingissä.

Myös ilmastonmuutos on vaikuttanut siihen, että turha kuluttaminen on jäänyt. Suhteeni tavaraan on muuttunut iän ja kokemuksen myötä. Loppujen lopuksi on aika vähän asioita, joita ihminen välttämättä tarvitsee.

Monika Fagerholm ei himoitse asioita, joihin ei ole varaa

Tunnen itseni jo aika hyvin ja osaan olla haluamatta sellaisia asioita, joihin minulla ei ole varaa. Vielä kymmenen vuotta sitten käytin melkoisesti rahaa vaatteisiin, sillä rakastan kauniita asuja. En ajattele vaatteita pelkästään vaatteina vaan kokoelmana: asut ovat parhaimmillaan kuin taide-esineitä.

Vaikka esimerkiksi leningit ovatkin ihania, nykyään hillitsen ostohimoani. Satsaan laatuun ja suosin muun muassa silkkiä tai muita luonnonmateriaaleja ja ompelen itse jonkin verran.

Kodin sisustamiseen on helppo olla tuhlaamatta, sillä se ei kiinnosta minua lainkaan. Onneksi miehelläni on hyvä maku ja hän hoitaa asian.

Sen sijaan ruokakaupassa en erityisesti säästele vaan valitsen laatua ja lähiruokaa. Ostan elintarvikkeita myös ringin kautta suoraan tuottajilta.

Monika Fagerholm noudattaa yhtä äitinsä säästämisopeista

Jotain äidin säästämisopeista on kuitenkin periytynyt minulle. Jos nimittäin haluan ja oikeasti tarvitsen jotakin, teen realistisen suunnitelman ja säästän tavoitettani varten.

Nyt minun pitäisi uusia auto, sillä se on minulle välttämättömyys, koska asun keskellä metsää. Ja toinen iso haaveeni on saada pihalle oma uima-allas.”

3 x näihin satsaan

”Kunnon työvälineet kertovat, että arvostan työtäni. Tarvitsen tietokoneen, puhelimen ja ehdottomasti hyvän printterin. Kirjoitan useita eri versioita ja luen ne mieluiten printattuina.”

”Haaveilen uima-altaasta. Asumme metsän keskellä, ja haluaisin voida uida ulkona.”

”Rakastan kauniita vaatteita. Nykyään en osta enää niin paljon kuin nuorempana, mutta suosin laatua ja vältän halpatuotantoa.”

 

Lue lisää: Mitä jokaisen naisen pitäisi tietää sijoittamisesta? Asiantuntija kertoo

X